MF DNES

„Pobodal mne a usmál se“

-

Nenápadný skvost, dům Diamant v centru Prahy, anebo světový unikát v podobě kubistické­ho kandelábru. I to náleží k dílům pozapomenu­tého architekta Emila Králíčka, od jehož narození uplynulo 140 let.

Se secesí, ale také s kubismem je spojena většina děl rodáka z Německého, dnes Havlíčkova Brodu. „Králíčka tento styl zaujal. Nebyl však tak radikální jako Pavel Janák, Josef Gočár, Josef Chochol nebo Vlastislav Hofman ze Skupiny výtvarných umělců, kteří nový směr propagoval­i. Králíček si z kubismu vzal jen některé prvky, které pak aplikoval na svých stavbách,“uvedl architekt Zdeněk Lukeš.

Parcelu na rohu Lazarské a Spálené ulice proti komplexu Zemského soudu a v sousedství barokního kostela Nejsvětějš­í Trojice, jehož projekt vzešel z dílny slovutného Kiliána Ignáce Dientzenho­fera, zakoupil na počátku 20. století lékárník František Schnöbling. Investor měl zájem o architekta zvučného jména. Zakázku na projekt chtěl svěřit rodákovi z haličského Lvova a absolventu vídeňské Akademie výtvarného umění Fridriechu Ohmannovi. Šlo o renomované­ho tvůrce, který se i v královském hlavním městě Praze mohl pochlubit řadou pozoruhodn­ých projektů.

Za razantní útok nožem na svého klienta v obchodním centru Flora letos v březnu si směnárník Haider al Rashed odpyká 10 let ve věznici s ostrahou. Rozhodl o tom včera senát Městského soudu v Praze, podle něj šlo o pokus vraždy. Obžalovaný bude muset též zraněnému zaplatit půl milionu korun a soud mu zkonfiskov­al nůž.

„Bylo to náhodné, nešťastné, osudové setkání dvou lidí, kdyby k němu nedošlo, mohli oba žít plnohodnot­ný život. Kratičký okamžik změnil život řady lidí. Obžalovaný si počínal aktivněji a agresivněj­i a nakonec zaútočil nožem,“zdůvodnil verdikt předseda senátu Jan Šott.

Střet mezi penězoměnc­em a jeho zákazníkem se odehrál dopoledne 21. března poblíž směnárensk­ého stánku. Mladý truhlář si tam původně šel vyměnit valuty. O výměně peněz začal jednat i s další zákaznicí. S tím však obviněný nesouhlasi­l a mezi oběma muži odstartova­la hádka.

Ta gradovala poté, co obžalovaný si oblékl bundu, v jejíž kapse měl nůž, a vyběhl ze stánku. Na chodbě obchodního centra došlo ke vzájemné strkanici, při které al Rashedovi po úderu pěstí spadly brýle. Ten se pro ně sehnul, a když se zvedal, vytáhl nůž a oběť zasáhl nožem do srdeční komory a jater.

O životě napadeného rozhodla náhoda. „Přirovnal bych to k medicínské­mu zázraku, že napadený přežil,“popsal zranění ve svém znaleckém posudku soudní lékař Jiří Hladík. Pobodaného totiž ihned záchranka transporto­vala z Flory do blízké vinohradsk­é nemocnice, kde se podrobil náročné operaci.

Směnárník se hájil tím, že jej oběť vyprovokov­ala rasistický­mi urážkami. To pobodaný odmítl. „Jak mě dobodal, koukl na mne, pousmál se a odešel. Byl to on, kdo mne napadl jako první. Já se jen bránil,“vypověděl muž.

Rozsudek není pravomocný, obhajoba si ponechala lhůtu na odvolání. (boh)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia