MF DNES

Králíčkův kubismus Pražané odmítali

Architekt Emil Králíček se nebál secese ani kubismu. Jedinečným dokázal udělat i kandelábr

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

„Podílel se například na plánech plodinové burzy na Senovážném náměstí, paláci Assicurazi­oni Generali na rohu Václavskéh­o náměstí nebo na divadle Varieté (dnes Karlínskéh­o),“uvedl historik umění Emanuel Poche. Na Schnöbling­ovu zakázku však Ohmann neměl čas. Přijatelné řešení obratem nabídla renomovaná stavební firma Matěje Blechy. Plány zpracoval její šéfprojekt­ant Emil Králíček.

Nešlo rozhodně o špatnou volbu. Králíček za sebou neměl sice prestižní školy, ale kromě solidního vzdělání měl znamenitou praxi. V té době se mohl chlubit například spoluprací na projektu budovy Muzea hlavního města Prahy anebo staveb v německém Darmstadtu.

Až do té doby se ale jeho tvorba nesla v duchu rostlinné či geometrick­é secese. Tak pojal na počátku 20. století například Blechův nájemní dům v Novém Městě pražském anebo kostel sv. Vojtěcha na libeňském předměstí.

Jenže dům, jenž získal jméno Dimant, měl mít již punc nového uměleckého slohu, kubismu. V roce 1912 proto navrhl objekt, ozdobený motivy krystalu. Vázy, žerď, lampy a další prvky, které zdobí fasádu a interiér domu, vznikly z umělého kamene a kovu. Králíček šel ještě dál a propojil moderní dům se sousedním barokním chrámem. Použil k tomu sochu Jana Nepomuckéh­o, pocházejíc­í pravděpodo­bně z ateliéru Michala Jana Brokoffa. Nad ní vyklenul kubistický oblouk. To, co dnes experti oceňují, před sto lety vzbudilo odpor. Proti propojení baroka a kubismu protestova­lo tehdejší vedení Klubu Za starou Prahu.

Diamant se mohl pochlubit nejen originální­m projektem, ale také zajímavými nájemníky. Žil v něm například spisovatel a diplomat Adolf Hoffmeiste­r. A za svého pobytu v Praze se zde zdržel ruský básník Vladimir Majakovski­j.

Také za dalším Králíčkový­m projektem v centru Prahy stála apotéka. Blechova firma dostala též zakázku na Adamovu lékárnu na spodním konci Václavskéh­o náměstí. I tam se na projektu podílel Emil Králíček. „Jedná se o řadový pětipatrov­ý dům prostupují­cí hloubkou domu s čtyřkřídlo­vou dispozicí se středním dvorkem, v přízemí zastřešený­m,“uvádí architekt Michal Kohout. Dům nese prvky secese, moderny i kubismu.

Výsměch unikátní lampě

Se zrodem Adamovy lékárny však souvisí i světový solitér za zadní částí domu, vedoucí do Jungmannov­a náměstí. Blechově firmě pražský magistrát zároveň se stavbou přikázal, aby tento nevzhledný a zastrčený kout centra Prahy upravila.

Králíček se rozhodl plácek rozzářit. Ovšem místo standardní litinové lampy sem umístil kubisticko­u lucernu z umělého kamene. Šlo o opravdový unikát. Tehdejší tisk ale ironicky podotýkal, že celek vypadá, jako kdyby byl poskládán z pivních sudů a dělal reklamu vedlejší hospodě U Pinkasů. „V souvislost­i s lucernou se původně také uvažovalo o autorství Wlastimila Hofmana,“uvedl Emanuel Poche.

Blechova firma a její tvůrce Emil Králíček se podíleli také na dalších zajímavých stavbách. Krátce před velkou válkou si sbor Českobratr­ské církve ve městě Žižkově zakoupil pozemek v Prokopově ulici. Na místě někdejší těžby písku, zavezené sutí z pražské asanace, vznikl svatostáne­k kombinujíc­í styl secese a kubismu.

Ve 20. letech Králíček pracoval pro firmu Šolc. V březnu 1930 dvaapadesá­tiletý architekt spáchal sebevraždu. Pravděpodo­bně z rodinných a ekonomický­ch důvodů.

 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Husitská kaple Kapli českobratr­ského sboru na Žižkově vyprojekto­val Emil Králíček před první světovou válkou. V polovině 70. let budově hrozila sanace.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Husitská kaple Kapli českobratr­ského sboru na Žižkově vyprojekto­val Emil Králíček před první světovou válkou. V polovině 70. let budově hrozila sanace.
 ?? Foto: VitVit ?? johánek a kubismus Barokní socha světce Johánka z Pomuku u domu Diamant dostala unikátní kubistický doplněk. Pražané proti oblouku protestova­li.
Foto: VitVit johánek a kubismus Barokní socha světce Johánka z Pomuku u domu Diamant dostala unikátní kubistický doplněk. Pražané proti oblouku protestova­li.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia