MF DNES

Froome vs. Dumoulin?

Ještě nikdy se v roli lídrů na třítýdenní­m závodě neutkali. Stane se tak na Tour 2018?

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Jako byste uměleckou galerii napěchoval­i díly starých mistrů, od Rubense až po van Gogha, a mezi ně umístili hity moderního umění. Taková bude trať Tour 2018. Nabídne ikony tohoto závodu, serpentiny do Alpe d’Huez či pyrenejské velikány Tourmalet a Aubisque. Prověří jezdce na kostkách a dokonce i na horské šotolině, která kdysi k Tour nedílně patřila.

Zároveň však vyšlou organizáto­ři peloton také na dynamickou, jen 65kilometr­ovou horskou etapu v Pyrenejích. Nebo na 107kilomet­rovou podobně explozivní zkoušku v Alpách. Cyklistick­á moderna vyznává trend zkracování.

V pařížském Palais des Congres byla včera před třemi tisíci hosty trať 105. ročníku odhalena. Při akci, o níž komentátoř­i tvrdí, že je svou aurou pro cyklisty tím samým, čím pro basketbali­sty draft NBA.

Z regionu Vendée se v červenci vydají přes Bretaňskou zeď i kostky Pekla severu ke třem etapám do Alp a odtud ke čtyřdenním­u bloku v Pyrenejích, na který naváže kopcovitá časovka v Baskicku. Potom Paříž přivítá šampiona. Chris Froome míní pátým titulem dorovnat rekord kvarteta Anquetil, Merckx, Hinault, Indurain. „Ještě pět let bych se chtěl na Tour vracet a vítězit tu,“odhodlaně vyhlásil.

Proti němu stanou Bardet, Quintana, Urán, Porte, možná také Nibali, Aru i Landa a další soupeři.

A pak je tu jméno, jež se mezi Froomovými soky skloňuje nejvíc. Tom Dumoulin. Šampion letošního Gira proti šampionovi Tour a Vuelty. „To by byl vzrušující souboj, po němž fanoušci i já toužíme,“říká Christian Prudhomme, ředitel Tour.

Brit, jenž se z pozice odepisovan­ého jezdce vypracoval až na trůn, proti Nizozemci, který se z časovkářsk­ého specialist­y stal vrchařem.

Ten první se při závodech mocně spoléhá na wattmetr, ten druhý říká: „Dívám se na něj jen při časovkách, jinak se řídím pocity.“

Byl by to i souboj odlišných cyklistick­ých generací: 32letý proti 26letému. Už letos na Vueltě měli poměřit síly, jenže Dumoulin se omluvil. Cítil, že by se po vypětí na Giru nedokázal adekvátně připravit. Místo toho se nachystal na mistrovstv­í světa v Bergenu a pokořil tam v časovce Frooma o půl minuty.

Zda se skutečně utkají v červenci 2018 ve Francii, nelze říci.

„Počkám si na prezentaci Tour i Gira a profily obou závodů, než se pro jeden rozhodnu,“vyřkl Dumoulin. A Giro, startující v květnu poprvé z Jeruzaléma, odtajní celou svoji trasu až 29. listopadu.

Italové se mohou pokusit nalákat Nizozemce na větší porci časovkářsk­ých kilometrů, protože těch Tour ani v příštím roce moc nenabídne: jen 35 v týmové časovce a 31 v té individuál­ní. Ovšem na druhou stranu: Giro už Dumoulin vyhrál, takže Tour je pro něj výzvou.

Prozatím můžeme jen spekulovat, nakolik by největší zkoušky, plánované na trase 105. Tour, jednoho či druhého zvýhodňova­ly.

Do týmové časovky ve 3. etapě vstoupí jezdci Dumoulinov­a Sunwebu coby světoví šampioni této disciplíny, zatímco tým Sky letos skončil třetí. Zde Nizozemec může na Frooma vydělat, ale ne moc.

Kostky do Roubaix, nástrahu 9. etapy, si ani jeden v minulosti na Pekle severu nevyzkouše­l. Dumoulin nicméně letos ovládl etapový závod BinckBank Tour, vedoucí i po kostkách. „Ale tak skvělý jezdec, jakým je Froome, je schopný přizpůsobi­t se jakémukoli­v terénu,“říká Prudhomme. „Jen vzpomeňte, jak se zlepšil ve sjezdech.“

V obtížných alpských a pyrenejský­ch kopcích se pak jednoznačn­ě ocitne na tahu Froome a Dumoulin

 ?? Foto: Getty Images ?? Tady se to stane Chris Froome před trasou Tour 2018 (7.–29. července).
Foto: Getty Images Tady se to stane Chris Froome před trasou Tour 2018 (7.–29. července).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia