MF DNES

Satoranský startuje rok druhý. Bude klíčový?

Přišel, aby Plzeň a sám sebe vrátil Cíl trenéra Pavla Vrby se pomalu začíná blížit.

-

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Vše nasvědčuje tomu, že by mělo být lépe. Jenže basketbalo­vá NBA je jednou z nejprestiž­nějších soutěží světa i proto, že v ní jisté není takřka nic.

Ikonická liga odstartova­la dvěma zápasy v noci na dnešek. Washington Wizards v sestavě s Tomášem Satoranský­m, jediným Čechem na soupiskách, začínají v noci na čtvrtek.

Druhá sezona mezi nejzručněj­šími a také často nejsobečtě­jšími basketbali­sty planety má pro Satoranské­ho jasný motiv – lépe „prodat“to, co umí. Což má zásadní podmínku. Čech, jenž 30. října oslaví 26. narozeniny, potřebuje dostat větší prostor než při premiéře, kdy naskočil do 57 duelů, v průměru na 12,6 minuty.

Kouč Scott Brooks o něm v létě řekl, že „umí hrát na pozicích jedna, dva i tři“. Spíš než pevný záskok

„Teď už Viktorku sleduju zvenčí, ale Vrbův rukopis tam vidím jednoznačn­ě,“líčí ikona Pavel Horváth, dnes kouč druholigov­ého Sokolova.

„Pan Vrba vnímá fotbal pořád stejně a skoro do puntíku pracuje podle stejných tréninkový­ch šablon. Jeho styl funguje a já jsem rád, že můžu být jeho součástí,“vděčně dodává Daniel Kolář. Byl to právě on, kdo v neděli nádhernou hlavičkou sestřelil Spartu a přidal na vítěznou šňůrku desátý korálek.

Viktoria vládne. Sice to od ní není tak ofenzivní, nápaditý a někdy až riskantní gejzír jako před lety, ovšem její statistiky omračují. Deset kol, třicet bodů, skóre 21:3. Osmibodový náskok na druhou Slavii, patnáctibo­dový na šestou Spartu. „Nejedeme zase až tak suverénně, jak naznačuje bodový zisk,“brzdí Vrba euforii.

Jistě, pár zápasů vyhrál s klikou (třeba ten nedělní na Letné), rád by omezil hluché pasáže a potřebuje zkvalitnit upracovaný střed pole (Hořava, Hrošovský), ale štěstí jde za hvězdného rozehrávač­e Johna Walla by tak z něj měl být ceněný univerzál. A důvody k víře tu jsou.

Možnosti se otevírají...

Zaprvé a především: úvodní rok je pro Evropany v NBA vážně těžký, v současnost­i určitě mnohem složitější než třeba přechod evropského hokejisty do zámoří. Individual­istický svět, jiný styl, delší zápasy...

„Pro hráče ve druhé sezoně je to daleko jednodušší. Člověk ví, jak to chodí, zná pravidla tréninků i spoustu dalších věcí,“líčil v říjnu pro iDNES.cz a včera to doplnil: „Cítím se tento rok uvolněněji, neřeším tolik nových věcí kolem sebe a soustředím se jen na hru.“

A dál: soudě dle generálky se Satoranské­mu povedlo vypilovat střelbu, proti New York Knicks proměnil pět ze šesti pokusů z pole; kvůli tomu ostatně individuál­ně trénoval u specialist­y v Německu.

„Pro mě je důležité, abych hrál agresivně a nehledal někdy až moc přihrávku. Musím se snažit využít prostor, který je mi daný,“popisuje. Jeho Wizards se rovněž netají tím, že nutně potřebují zkvalitnit defenzivní práci – a v tom Satoranský nikdy nezaostáva­l.

Možnosti pro minutovou expanzi se nabízejí. Jakkoli patří Washington k širší špičce Východní konference, je tomu tak hlavně díky síle úvodní pětky vedené superstar Wallem a Bealem. Lavička tak silná není.

Ideální a vysněný scénář tedy vypadá zhruba následovně: Satoranský si vybojuje pozici šestého či sedmého hráče v rotaci, bude pravidelně sbírat minuty a díky výrazně vylepšené střelbě přikrášlí své dosud dost nevýrazné statistiky (2,3 bodu, 1,5 doskoku, 1,6 asistence).

... ale rizika zůstávají

Být optimistou však neznamená přehlížet potenciáln­í nástrahy. Tou největší je představa, že by Satoranský zase musel většinu času strávit povzbuzová­ním ostatních.

„Byl bych rád, kdyby v jeho situaci nastal posun. Ať už v rámci hierarchie Wizards, nebo posunem do jiného týmu,“řekl o něm Jiří Welsch, který spolu s Jiřím Zídkem a Janem Veselým doplňuje pouhé kvarteto Čechů, kteří kdy v NBA nastoupili. „Všichni víme, jaký je soutěživý typ, nechce sedět na lavičce. Nemyslím, že by takovou situaci vydržel moc dlouho.“

V hlavním městě USA chodí fanoušci nově nikoli do Verizon Center, nýbrž do Capital One Areny. Symbolická „nápověda“pro Satoranské­ho – i jemu by se hodilo, kdyby se na stejném místě odehrávaly jinak pojmenovat­elné události.

V létě se oženil, má za sebou solidní přípravu, v reprezenta­ci vyčníval při neúspěšném tažení na Eurobasket­u: „Trošku sebevědomí jsem si odnesl i z nároďáku. Teď jsem dostal spoustu minut prakticky v každém zápase, takto to ale bylo i loni. Uvidíme, co se stane v sezoně.“

Pro jeho kariéru v NBA bude rok druhý patrně tím nejdůležit­ějším.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? „Soustředím se jen na hru“Tomáš Satoranský už si nemusí zvykat na hvězdný svět NBA tak jako v první sezoně.
Foto: Profimedia.cz „Soustředím se jen na hru“Tomáš Satoranský už si nemusí zvykat na hvězdný svět NBA tak jako v první sezoně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia