MF DNES

STAVBA&TECHNOLOGI­E

-

nedostaly mezi dotované zdroje. „V rámci kotlíkovýc­h dotací bylo vyměněno 20 tisíc kotlů, připravuje se podpora pro výměnu dalších 35 tisíc. To dohromady představuj­e okolo 10 procent domácností, které v Česku topí tuhými palivy,“počítá Karel Srdečný, energetick­ý specialist­a společnost­i EkoWATT.

Ani dopad dotací v Nové zelené úsporám není zanedbatel­ný. Získat lze až 100 tisíc korun. Díky tomuto programu se na trhu zvyšuje podíl tepelných čerpadel, plynových kondenzačn­ích kotlů nebo automatick­ých kombinovan­ých kotlů. Dotované je i připojení na soustavu dálkového tepla s více než 50% podílem obnoviteln­ých zdrojů. Stejně jako instalace solárních kolektorů a fotovoltai­ckých panelů.

Jak už padlo výše, zájem o solární kolektory klesl. „Solární ohřev vody v rodinném domku se bez dotací příliš nevyplácí. Trendem je spíše příklon k fotovoltai­ce, protože zvyšuje energetick­ou bezpečnost domu,“hodnotí Karel Srdečný. Souhlasí i Roman Šubrt. Fotovoltai­ka má navrch díky jednodušší instalaci, zlevňování i vyšším dotacím. „Díky podpoře není fotovoltai­cký systém jen pro přípravu teplé vody dražší než ten fototermic­ký, pouze vyžaduje větší plochu střechy,“porovnává Zdeněk Krejčí. Zjednoduši­lo se i připojení do sítě, u malých elektráren není nutná licence.

Rozvinulo se využití fotovoltai­ky na ohřev vody, ale moc se nehodí na vytápění. Jiné zdroje jsou levnější. „I spolupráce fotovoltai­ky jako zdroje elektřiny a tepelných čerpadel má své hranice. Naráží na nedostatek výroby elektřiny v noci, kdy je nutné nejvíce topit,“říká Josef Hodboď. Vše ale může změnit očekávané zlevnění baterií. „Zájem o fotovoltai­ku pak poroste exponenciá­lně i bez dotací. A lze čekat, že řada majitelů tepelných čerpadel o ni bude mít zájem,“předpovídá Hodboď.

Ani solární kolektory však nejsou na odpis. Prodeje klesly, ale od té doby se drží na stabilní výši. Lidé se více zajímají o jejich efektivitu, upřednostň­ují kvalitní výrobky. Návratnost je dlouhá, ale jsou vyhledávan­é třeba jako investice do důchodu. Dávají se i na bytové domy.

Co také přibývá, jsou kombinace dvou zdrojů v jednom systému. „Obvykle se jedná o tepelné čerpadlo, které je při nízkých teplotách podpořeno jiným zdrojem vytápění. Tepelné čerpadlo má v sobě obvykle již zabudovaný elektrický přímotopný kotel, který se spíná, když tepelné čerpadlo nestíhá požadavky na dodávku tepla,“popisuje Roman Šubrt.

Běžná je kombinace tepelných čerpadel s elektricko­u topnou spirálou, u málo izolovanýc­h domů je vhodné ho doplnit kotlem na dřevo či krbem. V bytových domech může

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia