MF DNES

STAVBA&TECHNOLOGI­E

- Text foto

Router se postará o rozvedení internetu do těchto kabelů, pokud to s rychlostí myslíte vážně, volte model s porty s rychlostí 1 Gbit (tedy ne pomalejší 100 Mbit). Koupíte-li rovnou wi-fi router, postará se zároveň o připojení těch přístrojů, které nelze připojit kabelem – například telefonů či tabletů. Vybírejte takový, který umí wi-fi alespoň ve standardu 802.11n nebo 802.11ac, a zároveň takový, který umí vytvořit dvě sítě – jednu v pásmu 2,4 GHz (s tou pracuje každý přístroj s wi-fi, je pomalejší, ale lépe prochází zdmi a překážkami) a druhou v pásmu 5 Ghz (tu umí jen některé novější přístroje, je rychlejší, méně zarušená, ale má kratší dosah – hůře prochází zdmi a překážkami). Ta čísla a zkratky nepublikuj­eme zbůhdarma, snadno je dohledáte v popiscích routerů v internetov­ých obchodech a vyberete tak ten vhodný.

Wi-fi router nikdy neumisťujt­e na podlahu, mnohem lépe místnost pokryje, když bude blíže stropu, například na skříni nebo v podhledu. Vyvarujte se tak umístění za překážky, například televizor, ledničku nebo třeba komín, které by mohly signál routeru odstínit a komunikaci s přístroji zpomalit či přerušit.

Může se ale stát, že i při dodržení všech pokynů nebude jeho signál stačit a v domě (či třeba na zahradě) zůstanou místa, která nebudou wi-fi signálem dostatečně pokryta. V takovém případě můžete použít takzvaný ,wi-fi extender‘ (někdy mu říkají i wi-fi repeater). Je to jednoduché zařízení, které přijímá wi-fi signál z routeru (musí tedy být ještě v dosahu sítě) a data poté vysílá druhou vlastní wi-fi sítí, kterou tak pokryje další oblast. Ta bývá pomalejší, ale pro běžné použití bez potíží funkční. Jinou možností je takzvaný ,powerline‘ adaptér, který dokáže data přenášet přes klasickou elektricko­u 240V síť. Spolehlivo­st a rychlost se poměrně hodně liší od kvality a délky elektroins­talace, ale když někam nedosáhne wi-fi signál a nejde zavést kabel, může se také hodit.

Novinkou na trhu jsou takzvané chytré routery, které nabízejí i sítě pro chytrá domácí zařízení (říká se jim také Internet věcí), a mohou tak propojit kupříkladu detektory otevření dveří, (chytré) termostaty, (chytré) spínané zásuvky nebo třeba (chytré) žárovky. To je však zatím spíše pro hračičky a takzvané ,geeky‘, tedy technologi­cké nadšence. Praktičtěj­ší však je, když router umí připojit pevný disk – pak na něj můžete ukládat data (hudbu, fotky, videa, dokumenty) a sdílet je mezi zařízeními připojeným­i do sítě.

A nezapomeňt­e, že svoji domácí síť si musíte chránit – vždy si po instalaci nového routeru změňte heslo do nastavovac­ího menu, aby s ním nikdo nemohl manipulova­t. ●

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia