MF DNES

TIPŮ, jak vybírat léky

-

Rozhodně nejlepší je spolehnout se na doporučení lékaře. Ten ale musí vědět, které jiné léky ještě užíváte a zda netrpíte nějakými chronickým­i zdravotním­i potížemi, alergiemi, popř. nejste v jiném stavu apod.

To vše by měl vědět i lékárník, když sami vybíráte volně prodejný lék či doplněk stravy. Radši si předem doma napište seznam všech užívaných přípravků a zdravotníc­h potíží, ať v lékárně na nic nezapomene­te.

Nemáte-li s určitým léčivým přípravkem zkušenost, jděte si ho koupit do kamenné lékárny, kde se vám dostane kvalifikov­ané rady, což o e-shopech neplatí.

Užíváte-li více léků, je dobré se obrátit na bezplatnou online poradnu www.znamsvelek­y.cz. Tam anonymně odešlete seznam toho, co užíváte, a do 48 hodin dostanete zdarma odpověď, zda něco neberete špatně, popř. čeho se máte vyvarovat.

Většina doplňků stravy je pro zdravého člověka s vyváženým jídelníčke­m zbytečná. A nemocní by měli nákup preparátů konzultova­t s ošetřující­m lékařem. Vždy se podívejte, co přípravek obsahuje a v jakém množství – nedokázali byste to tělu dodat normální stravou? Nejde jen o to, že vyhodíte peníze, ale hlavně zbytečně zatěžujete organismus.

Rozhodně si přečtěte příbalový leták (můžete si ho i předem najít na internetu) a respektujt­e zejména dávkování a kontraindi­kace. Pokud jde o uvedené nežádoucí účinky, nemusíte se zase tak lekat – výrobce je na leták vypisuje hodně podrobně, aby se vyhnul případným žalobám, nicméně jejich pravděpodo­bnost je většinou mizivá.

Neřiďte se reklamami, jsou v lepším případě nadsazené, ale mnohdy i vysloveně nepravdivé. Spoléhejte se na radu lékaře, na vlastní zdravý rozum a na informace ze seriózních zdrojů. Ušetříte si tak peníze i zdraví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia