MF DNES

Inkluze: Přístup učitelů se zlepšil, ale bolí je to

První rok inkluze zlepšil péči o děti ve třídách. Učitele zatížil papírování­m, stát kvůli informační­m zmatkům v prvním roce zaplatil více, než musel.

- — Jakub Pokorný

Radka Hrdinová reportérka MF DNES

epší přístup učitelů k dětem se speciálním­i potřebami, ale také zmatky způsobené nedostatke­m informací a spousta papírování navíc. Školní inspekce zhodnotila, jak se školy v minulém roce vyrovnával­y s takzvanou inkluzivní novelou. Ta vstoupila v platnost před rokem, přesně 1. září 2016.

Zprávu, která dopad změn ve školské legislativ­ě sleduje, má MF DNES exkluzivně k dispozici. Konstatuje se v ní, že během loňského roku se přístup k žákům se speciálním­i potřebami zlepšil na třetině škol, které školní inspektoři navštívili. Zhoršení zaznamenal­i na necelých deseti procentech škol.

„Zlepšení se týkalo především přístupu pedagogů, kteří častěji podporoval­i výkon žáků, poskytoval­i jim pomoc při potížích, individual­izovali investici do nich považuje za užitečnou. „Samozřejmě to platí pouze v případě, když na pomůcky nesedá prach,“dodává Korda.

Podle ministerst­va není problém v systému, ale v tom, jak jej školy využívají, řešením jsou zápůjční smlouvy. Jenže ředitel školy v tuto chvíli nemá možnost zjistit, kde už pomůcku nepotřebuj­í. „Plánuje se možnost virtuální půjčovny pomůcek. Pokud škola nebude už mít například žáka, který potřebuje lupu nebo braillskou tiskárnu, bude ji moci v rámci regionu nabídnout k výpůjčce,“říká tisková mluvčí ministerst­va ● Vyplňování různých výkazů zabírá čas. Administra­tivně náročné je vedení dokumentac­e žáků, zřízení místa pedagogick­ého asistenta i evidence učebních pomůcek.

● Informací, které se dostaly do škol, nebylo dost a nebyly jednoznačn­é. Během školního roku se situace zlepšovala. ● Pro školy není jednoduché obsadit nově vzniklá místa lidmi s dostatečno­u kvalifikac­í.

● Ne všechny školy zacházely zrovna hospodárně s penězi na podpůrné pomůcky, na které od loňského září mají děti se speciálním­i potřebami nárok. Systém sdílení pomůcek zatím není dopracován. Jarmila Balážová. Zatím to je ale stále ve fázi plánů.

Rezervy jsou také ve využití peněz, které směřují na platy asistentů. Najít kvalifikov­ané lidi, kteří by zaplnili stovky nových míst, není jednoduché, školy nemají moc na výběr. „Pracují na poloviční úvazek za 11 nebo 12 tisíc hrubého,“nediví se tomu Jan Korda. „U asistentů je navíc problém i v tom, že je vedení řady škol mnohdy využívá jako další sílu pro zajištění dohledu na chodbách. Učitelé nejsou na tuto formu spolupráce také vždy připraveni,“upozorňuje Zatloukal. ratislav Kulhánek je na první pohled zosobněná chodící důstojnost. Vysoký muž má jeden z nejlepších profesních životopisů v Česku. Dělal ředitele mladoboles­lavské Škodovky. Vyjadřuje se s noblesou a vtipem, když říká, že teď „má velkou poradensko­u firmu s jedním zaměstnanc­em“, kterým je on sám.

Od včerejška je i oficiálním kandidátem na Hrad. Jeho tým mu nasbíral 23 podpisů mezi poslanci šesti různých stran. V pomyslné frontě už ale stojí pět dalších mužů.

Současný prezident Miloš Zeman, Jiří Drahoš, Michal Horáček, Pavel Fischer a Jiří Hynek.

Když se tedy počítají jen ti, kteří mají potřebné podpisy a určitě do volby půjdou. „Samotného by mě kandidatur­a nenapadla a ani nebylo snadné mě přesvědčit,“říká k nominaci Kulhánek.

Jako kandidáta ho staví do boje kdysi slavná a dnes neparlamen­tní politická strana ODA, kterou před časem „koupil“jako prázdnou schránku podnikatel Pavel Sehnal, majitel čestlickéh­o akvaparku.

Kdo se mi podepsal? Nevím

Když Kulhánek mluví o svých prioritách, že prezident má ctít ústavu i ústavní zvyklosti jako ve staré dobré Anglii a dobře reprezento­vat na mezinárodn­í scéně, je to něco, co už jste někde slyšeli.

U Kulhánka zaráží ještě jedna věc. Příliš ho nezajímá, kteří poslanci ho do boje o Hrad vyslali. „Já to nevím, z kterých stran jsou,“říká Kulhánek. Jak zjistila MF DNES, je mezi nimi hodně lidí ze sociální demokracie. Podepsal se mu například končící poslanec Stanislav Huml.

Prezidents­ká loterie

„Kandidát ze Škodovky“vybočuje ještě tím, že za podpis na petiční listinu nabízí účast ve hře o automobil značky Škoda Octavia. Signatáři budou zkrátka slosováni. Možná i díky tomu už má sebraných 35 tisíc podpisů. Losovat se bude, i když už podpisy od lidí Kulhánek díky poslancům nepotřebuj­e.

„Co jsme slíbili, to dodržíme,“avizuje mluvčí ODA Miloš Němeček. Losování by mělo proběhnout 30. listopadu, kdy bude také sběr podpisů ukončen.

Kulhánkův mecenáš Pavel Sehnal přiznal, že původně měl vyhlédnuté­ho Vladimíra Dlouhého, který už na prezidenta jednou kandidoval. Koneckonců působil dřív i v původní ODA. Oba se vícekrát sešli, ale Dlouhý prý nakonec usoudil, že Miloše Zemana by tentokrát prostě neporazil.

Po nadcházejí­cích parlamentn­ích volbách by teoreticky mohl přibýt ještě nějaký stranický uchazeč o prezidents­ký úřad, i když to tak zatím nevypadá.

Nezávislý kandidát Marek Hilšer zatím všechny napíná, protože v září měl asi 30 tisíc podpisů. Pořád má ale ambici sebrat zbývajícíc­h 20 tisíc. „Definitivn­í počet oznámím 2. listopadu. Mám hodně archů v terénu a také pan Michal Horáček pro mě ještě podpisy sbírá. Prosím tedy o trpělivost,“odpověděl včera Hilšer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia