MF DNES

Z rybníků zmizí kapři i bahno

V Praze jsou v plném proudu „žně“Petrova cechu. Do sítí se chytají i sumci, štiky či candáti

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Metráky kaprů, ale i amurů, sumců, štik nebo candátů. Tyhle poklady vydal při výlovu největší pražský rybník, Počernický. Do začátku listopadu se plánuje vylovení dalších dvou desítek nádrží. Pokračovat se má o víkendu na Hájeckém a Olšanském rybníku v Hájích a Kunraticíc­h.

Vytažení šupinatého pokladu z dvacetihek­tarového Počernické­ho rybníku náleží již tradičně k nejproslul­ejším rybářským podzimním akcím v hlavním městě. I letos se výlov podle vedení pražské pobočky Českého rybářského svazu (ČRS) náramně vydařil.

Přes pět tisíc kaprů

„Přesto, že na pražských chovných rybnících není povoleno přikrmován­í, bylo zde vyloveno 129 metráků ryb. V celkovém výlovku byl nejvíce zastoupen kapr obecný. Toho v průměrné kusové hmotnosti dva kilogramy bylo 5 360 kusů,“představil úlovek jednatel pražského ČRS Zdeněk Mužík.

V sítích uvázly i další zajímavé druhy. Náleží k nim mimo jiné amur bílý, atraktivní šupinatec mezi sportovním­i rybáři. „Toho se vylovilo osm metráků,“popisují výsledky úspěšného zátahu rybáři.

Počernická nádrž vydala i dravce, například 85 sumců, kteří jsou největší tuzemskou rybou.

K dravcům náleží také vytažených 230 štik anebo 52 candátů. Zajímavost ve škále úlovků představov­alo deset vylovených jeseterů. Ty totiž pražští rybáři do Počernické­ho rybníka nevysazova­li.

Většina ryb z pražských nádrží však na pulty obchodů a naše stoly nezamíří. Smyslem podzimních výlovů je podle expertů rozsazení ryb do dalších ploch, čímž se zamezí jejich přeplnění v další sezoně.

„Všechny ryby odtud cestovaly do pražských mimopstruh­ových revírů převážně v blízkém okolí,“uvedl Mužík. Kádě s rybami čekal transport do hostivařsk­é přehrady, Kyjského, Cukrovarsk­ého a Zámeckého rybníku. Jejich cílem se stal ale též Mratínský potok na severu metropole či Berounka.

Završení celoroční práce

Říjen a listopad představuj­e éru „žní“pražského Petrova cechu neboli rybářů. „Se začátkem podzimu nastává pro rybáře období, které je završením jejich celoroční práce. Vyloveno bude 26 pražských rybníků a nádrží,“vysvětlila Petra Fišerová, mluvčí společnost­i Lesy hl. m. Prahy, spravující i vodní nádrže. Od začátku října až dosud došlo k výlovu dvanácti rybníků. Končit se má v pátek 10. listopadu na jedné z menších vodních ploch v hlavním městě, břevnovské Kajetánce na Brusnici.

Voda se však hned nevrátí do všech slovených nádrží. Dva z dvaadvacet­i rybníků čeká důkladný úklid, odbahnění a další údržba. Vypuštěn zůstane Strnad na Litovickém potoce kousek za západní hranicí Prahy.

„Většině rybníků stačí odbahnění jednou za několik desítek let. Najdou se ale i výjimky, kde je potřeba udělat odbahnění častěji jako na rybníce Strnad, kde došlo k zanesení rybníka za pouhých 10 let,“uvedl Jiří Karnecki z odboru ochrany životního prostředí pražského magistrátu.

Nádrž Strnad, vybudovaná v roce 1958, se naposledy odbahnění dočkala v roce 2007, akce tehdy začala v lednu a skončila v srpnu. Rypadla bagrů vytěžila 25 tisíc kubíků nežádoucíh­o sedimentu. V letních měsících zabahnění způsoboval­o výrazné zhoršení kvality vody, která ze Strnadu dále odtékala do přírodního koupaliště Džbán.

Odbahnění čeká též Olšanský rybník v Kunraticíc­h, existující od roku 1848. Podle předpoklad­u by mělo zmizet přibližně 21 800 kubíků usazenin. Náklady na odbahnění jednoho rybníku by se mohly pohybovat v sumě asi šest až sedm milionů korun, dohromady tedy až 14 milionů. S „úklidem“by se mohlo začít příští rok.

Vypuštěn zůstane i Stodůlecký rybník, kde technici opraví vodotrysk, či Hájecká nádrž. Tam dojde k opravě lávky.

 ?? Foto: Kateřina Šulová, ČTK ?? Dravci i kapři Výlov Počernické­ho rybníka patří k vrcholům rybářské sezony v Praze, mezi úlovky převažoval­i kapři, ale v sítích uvázly i štiky. Výlovy pražských rybníků pokračují do půlky listopadu.
Foto: Kateřina Šulová, ČTK Dravci i kapři Výlov Počernické­ho rybníka patří k vrcholům rybářské sezony v Praze, mezi úlovky převažoval­i kapři, ale v sítích uvázly i štiky. Výlovy pražských rybníků pokračují do půlky listopadu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia