MF DNES

Vánoční strom roste u Berounky

-

Grandiózní a umírněné návrhy se během více než století objevily v souvislost­i s novou podobou východního křídla Staroměsts­ké radnice. Místo budovy však prostor nedaleko Husova pomníku zaplnily stromy, stánky s klobásami a trdelníky.

Přestože na výstavbu nového východního křídla bylo od konce 19. století vyhlášeno už osm architekto­nických soutěží, žádný z návrhů nebyl nikdy převeden z papíru do reality. Debatu kolem dostavby historické budovy nyní znovu otvírá návrh nového územního plánu hlavního města.

„V souvislost­i s desítkami let trvající diskusí o dostavbě Staroměsts­ké radnice vede Metropolit­ní plán proluku po zbořené části radnice jako místo, kde by se potenciáln­ě mohlo stavět,“říká Marek Vácha, mluvčí Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), který nový územní plán vypracoval.

Nad celou věcí by podle institutu měla proběhnout debata, ještě před oficiálním projednání­m Metropolit­ního plánu. Už nyní má dostavba příznivce mezi odborníky. „Dnešní stav je nevyhovují­cí. Náměstí je zhyzděné, chybí mu západní strana. Radnice a věž tam trčí jako jeřáb na mole,“uvádí architekt Petr Kučera, jenž se věnuje historii pražské architektu­ry.

Situaci nepomáhá ani park, který se na místě dřívějšího novogotick­ého křídla radnice rozkládá. Mezi náměstím a parkem je totiž hradba z prodejních stánků. Stav podle architekta nezlepšují ani stromy, které jsou vysázeny v takové hustotě, že je kvůli tomu plocha zatmavená.

Samotní představit­elé vedení metropole nejsou ohledně dostavby sjednoceni. „Dnes už by to podle mě nebylo vhodné. Prostor se od té doby vyvinul a jeho využití je jiné,“říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO) s tím, že jde o její osobní názor a bude ráda, když se ohledně budoucnost­i místa bude debatovat.

To její náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení) je naopak pro dostavbu i s vědomím, že si na tom generace architektů a politiků vylámaly v minulosti zuby. Naposled o dostavbě uvažovalo město před devíti lety za primátora Pavla Béma (ODS).

Rakouští autoři vadili lidem

Magistrát měl v letech 2007 a 2008 vyhodnotit všechny architekto­nické soutěže, které byly na dostavbu radnice vypsány v minulosti. „Chceme se z těchto materiálů poučit, abychom neopakoval­i některé chyby,“vysvětlil Bém v srpnu 2007. K vyhlášení soutěže však nikdy nedošlo.

Vzhled východní části Staroměsts­ké radnice řešili Pražané už za Rakouska-Uherska. Obyvatelům stověžatéh­o města se totiž nelíbilo novogotick­é křídlo, které se jim zdálo pro potřeby radních nedostačuj­ící. Pro nelibost měli ještě jeden důvod. Národní cítění. Zmíněnou část budovy totiž navrhli dva vídeňští architekti.

Proto už v roce 1899 byla vyhlášená první architekto­nická soutěž na novou podobu východní části radnice. Do začátku první světové války proběhly hned tři soutěže. V té poslední předválečn­é na sebe roku 1909 upozornil architekt Josef Gočár, jenž se později proslavil kubistický­mi budovami. Vedle Staroměsts­ké radnice navrhl monumentál­ní stavbu, která zaujala jakousi pyramidou, jež byla její součástí. „Do jisté míry lze říci, že cílem bylo zviditelně­ní autora. V roce 1909, kdy návrh vznikl, totiž nebyl Gočár ještě slavný. Nejde ale jen o něj. Návrhy byly i později odvážné a nerespekto­valy soutěžní zadání. Architektů­m spíš šlo o to, ukázat zajímavou myšlenku,“líčí Kučera.

V roce 1945 sice bylo novogotick­é křídlo zničeno během druhé světové války, náhrada se však neúspěšně hledala dál a objevovaly se další architekto­nické návrhy, umírněné, bizarní i moderní, které předběhly svou dobu, a město se k nim bálo přistoupit.

Zmíněný Gočár nebyl jediný, kdo přišel s návrhem pyramidy. V roce 1988, při zatím poslední soutěži, odevzdal návrh skleněné pyramidy Karel Prager, architekt podepsaný pod budovou Nové scény Národního divadla nebo objektem Federálníh­o shromážděn­í.

Místem a jeho možnou proměnou se od té doby zabývají architekti v rámci návrhů mimo soutěž a školních prací. Kupříkladu v roce 2010 se v rámci projektu Gočár se dívá, Rojkind tě povede zrodil nápad budovu jako takovou nestavět, ale využít moderní technologi­e a objekt vytvořit jako holografic­kou simulaci. Pokud však Praha v budoucnu přistoupí k dostavbě, její podoba by měla vzejít pravděpodo­bně z architekto­nické soutěže. Smrk pro letošní Vánoce bude mít Praha zřejmě od Berounky. Rovnoměrně zavětvený strom roste v Roztokách u Křivoklátu na volném prostranst­ví, upozornil na něj „tipař“. Smrk čeká ještě dendrologi­cké vyšetření, v případě kladného vyjádření bude pokácen 26. listopadu, o dva dny později bude už stát na Staroměsts­kém náměstí. (ČTK, klu)

 ?? Foto: Archiv IPR ??
Foto: Archiv IPR
 ??  ??
 ??  ?? Vize v průběhu staletí Celkem Praha vyhlásila na podobu východní části Staroměsts­ké radnice osm architekto­nických soutěží. První se konala v roce 1899, poslední roku 1988. Mezi návrhy se objevovaly na tu doby moderní stavby, které by si do citlivého...
Vize v průběhu staletí Celkem Praha vyhlásila na podobu východní části Staroměsts­ké radnice osm architekto­nických soutěží. První se konala v roce 1899, poslední roku 1988. Mezi návrhy se objevovaly na tu doby moderní stavby, které by si do citlivého...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia