MF DNES

Auto-moto náhr.díly

-

Za sebou navíc mají hodně ostrou debatu. Na Nově se během dvojice reklamních bloků, kdy je kamery nezabíraly, pořádně zhádali.

Zaorálek Babiše vykolejil, když mu předal rozsudky, podle nichž se v drůbežárná­ch, které jsou teď ve svěřenském fondu šéfa ANO, zaměstnáva­jí načerno levní „otroci“z Ukrajiny. Babiš udiveně reagoval, že daného člověka, který byl za to zodpovědný, vůbec neznal. Což může být pravda, ten muž byl v areálu fabriky v nájmu a s Agrofertem neměl nic společného.

Zaorálka v tu chvíli na sociálních sítích chválili jeho spolustran­íci, Babišův Facebook kontroval zase videem z Čapího hnízda, aby šéf ANO ukázal, co vybudoval za peníze, jejichž původ mu Zaorálek vmetl do tváře u tématu korupce. Byť téma korupce s podezřením z dotačního podvodu nijak nesouvisel­o.

Ale také Babiš Zaorálkovi často vyčítal něco, co se netýkalo zrovna probíranéh­o tématu. A v ostrých výrocích na adresu toho druhého se slušně trumfovali. „My jsme protikorup­ční hnutí. Kdybychom tady mluvili o Koupím hliníková alu kola na škoda 110 R Rapid. T: 7288261251­53207 Vari-Tera. T: 7288261251­53217 korupci v ČSSD, tak je to delší seriál než Ordinace v růžové zahradě,“vmetl Babiš Zaorálkovi.

„Vy jste jezdil po republice a vykládal, jak chcete stavět dálnice. Přitom jste měli čtyři roky ministerst­vo dopravy a postavili jste tři kilometry,“kontroval Zaorálek.

Že to bude výživný střet, během něhož jindy roztržitý lídr ČSSD půjde ostře do svého oponenta, se ukázalo hned v úvodu.

„Každý je nahraditel­ný. Pokud by například volební lídr v ČSSD byl trestně stíhán, může ho někdo nahradit,“rýpl si do Babiše Zaorálek.

A Babiš pak na dotaz, kdo by případně mohl v hnutí ANO nahradit jeho, kličkoval. Ale když moderátor Rey Koranteng trval na tom, aby řekl konkrétní jméno, vypadalo to, že pro změnu vyjmenuje každého, kdo ho napadne – kromě brněnského primátora Petra Vokřála nebo ostravskéh­o primátora Tomáše Macury zmínil i „zlatého chlapce z Nagana“Milana Hniličku. Ten sice za ANO kandiduje jako dvojka ve Středočesk­ém kraji, ale ambice řídit hnutí nemá a nikdy neměl.

Pořádně do sebe oba vjeli také při diskusi o ceně másla. Zaorálek Babišovi vyčetl, že má jako vlastník firem dodávající­ch na trh vejce nebo právě máslo sám máslo na hlavě.

„On přece vyrábí polovinu másla v této zemi. Jestli stojí 60 korun, tak by mě zajímalo, kolik na tom trhne. Dvacet korun na jednom másle?“hněval se Zaorálek, k tomu doplnil ještě cenu vajec a svoji řeč zakončil tím, že Babiš tak „ohrožuje tradiční české Vánoce“.

„To je blábolení pana Zaorálka,“ bránil se šéf ANO. „Česká republika dováží 50 procent másla a minulý rok Evropská komise říkala evropským kravám, aby málo dojily. I na Novém Zélandě to ty krávy slyšely. A Číňan začal jíst máslo,“opáčil Babiš.

Přes ostrou debatu se u další diskuse před Kongresový­m centrem přivítali skoro jako staří přátelé. Dokonce na sebe počkali, aby na obraz mohli jít ve stejné chvíli. A cestou stihli ještě oba rozdat autogramy lovcům podpisů. A pak už to přišlo.

Další debata, v které to však vypadalo, že Babišovým největším rivalem už není Zaorálek ani předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, ale lídr SPD Tomio Okamura. Zatímco ten si s Babišem vyměňoval poznámky, kdo je větší demagog a víc straší lidi, Kalousek se jen usmíval.

Kdybychom mluvili o korupci v ČSSD, tak je to delší seriál než Ordinace v růžové zahradě.

Ministerst­vo dopravy jste měli čtyři roky a postavili jste tři kilometry dálnic.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Hádka na Nově Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek a šéf hnutí ANO Andrej Babiš mají právě za sebou ostrou výměnu názorů ve studiu TV Nova. A čeká je bleskový přejezd na druhou včerejší debatu, které se oba účastnili – v České televizi.
Foto: Petr Topič, MAFRA Hádka na Nově Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek a šéf hnutí ANO Andrej Babiš mají právě za sebou ostrou výměnu názorů ve studiu TV Nova. A čeká je bleskový přejezd na druhou včerejší debatu, které se oba účastnili – v České televizi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia