MF DNES

Poslední může být nakonec první

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Voliči mohou zakroužkov­at až čtyři své oblíbené politiky a poslat je na volitelná místa

Marek Benda z ODS je „nesmrtelný poslanec“. V parlamentu sedí už od roku 1990. Měl jen malou dvouletou přestávku. Konzervati­vní poslanec z pražských Nuslí má fanoušky, díky kterým se dostal minule do Sněmovny. Jeho příznivci ho vytáhli kroužkován­ím i z nevoliteln­ého desátého místa. Praha má totiž teď jen čtyři poslance z ODS.

Na příkladu Marka Bendy se dá krásně ukázat, jak kroužky fungují a jakou mají moc. Před rokem 2010 velkou roli nehrály. Pak se voliči vzbouřili, vymetli z prvních míst politické „dinosaury“a přispěli ke generační výměně ve stranách.

Každý volič může udělit až čtyři preferenčn­í hlasy. Zákon říká, že před lídra se dostává kandidát, který má aspoň 5 procent preferenčn­ích hlasů z celkového počtu hlasů pro stranu v daném kraji. Platí, že čím víc, tím lépe.

Lídr z kola ven

Smysl má kroužkovat i lídra, protože může být přeskočen. A bránit se tomu může jen preferenčn­ími hlasy.

Poprvé voliči svoji „zbraň“v podobě preferenčn­ích hlasů použili ve volbách v roce 2010. Tehdy se dostalo díky nim do Sněmovny neuvěřitel­ných 50 lidí, a naopak 12 lídrů, kteří si mysleli, že mají vítězství v kapse, v poslanecký­ch lavicích nakonec nezasedlo.

Kroužky tehdy poslaly do politickéh­o důchodu třeba Ivana Langera z ODS, a naopak díky nim začala třeba politická kariéra ministra pro lidská práva Jana Chvojky. Ten se dostal do Sněmovny napoprvé z 19. místa kandidátky ČSSD.

„Čestné“poslední místo

Dnes už jsou dokonce politici, kteří se nechávají na konec kandidátky napsat schválně. Uvádějí různé důvody, ale obvykle spoléhají na to, že na onom posledním místě jsou mnohem viditelněj­ší, než kdyby byli třeba šestnáctí.

Ještě před několika měsíci dokonce uvažoval i Andrej Babiš, že by sám sebe plus ostatní krajské „lídry“nechal napsat na poslední místo kandidátky. Aby prošli testem u voličů. Hnutí ANO nakonec od záměru ustoupilo, protože by to znamenalo, že veřejnoprá­vní média by lídry ani nemohla zvát do debat, když by byli formálně poslední.

Na posledním místě jihomoravs­ké kandidátky ANO tak zůstal jen primátor Brna Petr Vokřál, který mohl být snadno jedničkou, kdyby chtěl. Jenže chce jen podpořit kolegy, protože má prý na radnici práce dost. Babišův nápad si přisvojil ještě poslanec za ANO Jiří Holeček, který uzavírá pražskou kandidátku.

Teplický student s exotickým vzhledem Dominik Feri jistí zezadu pražskou kandidátku TOP 09. Vysvětluje, že když je nejstarší kandidát Karel Schwarzenb­erg první, tak on jako nejmladší patří na poslední místo. Reálně ale věří kroužkům svých vrstevníků.

V jistém smyslu to dnes mají Holeček, Benda a spol. těžší. Platí nová pravidla pro volební kampaně a všechny výdaje musí jít zpravidla přes transparen­tní účet strany. Takže centrály nerady vidí kampaně na vlastní pěst. Což třeba Marek Benda uměl. Nusle bývaly oblepené jeho plakáty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia