MF DNES

Pojišťovna otočila. Matka nemusí prodat byt

Po článcích v MF DNES změnila pojišťovna názor. Lék na rakovinu zaplatí.

-

Lukáš Valášek reportér MF DNES

edinou větou zamítla Pavle Dandové Česká průmyslová pojišťovna efektivní biologicko­u léčbu rakoviny.

Potom, co se o záležitost začala zajímat MF DNES, pojišťovna otočila. Po dvou dnech mlčení včera oznámila, že lék uhradí. Dandová tak léčbu, která stojí 96 tisíc korun každé tři týdny, nebude muset zaplatit z prodeje bytu mladé rodiny, jak původně plánovala.

Biologický lék Lartruvo ženě nemocné rakovinou doporučila její lékařka s tím, že jí oproti klasické chemoterap­ii dává dvojnásobn­é šance.

Navíc jako chemoterap­ie neoslabuje celé tělo, ale je mnohem cílenější. Pojišťovna přesto s nasazením léku nesouhlasi­la. Argumentov­ala, že existuje alternativ­a – právě v podobě chemoterap­ie.

Dandová se rozhodnutí dozvěděla před několika dny a rozhodla se bojovat. Její příběh měl masivní odezvu na sociálních sítích.

„I přesto, že se paní Dandová proti našemu rozhodnutí o zamítnutí léčby neodvolala, po konzultací­ch s předními členy České onkologick­é společnost­i jsme znovu posoudili tento případ a přijali mimořádné opatření,“oznámila nakonec ve čtvrtek mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Matka chystá nadaci

Během několika hodin se předtím ozvaly desítky lidí, kteří Dandové nabízeli pomoc. „Masivní vlna podpory mě dojala a moc všem děkuji. Já mám nyní problém, kde vzít peníze na léčbu, vyřešený. V podobné situaci je ovšem řada dalších lidí. Proto pracuji na založení nadace, která se bude snažit pomoci,“řekla MF DNES Dandová.

Desítky klientů pojišťovny přitom také na internetu prohlašova­ly, že na protest proti chování k mladé mamince dvojčat přejdou jinam.

„Také naše pojišťovna vnímá příběh naší pacientky velmi citlivě. Z lidského hlediska paní Dandovou velmi obdivujeme za to, že svůj boj se zhoubnou nemocí nevzdává. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna hradí její onkologick­ou léčbu od počátku a bude ji samozřejmě hradit i nadále,“řekla včera Mazurová.

Experti přitom poukazují na to, že problém Dandové zdaleka není ojedinělý.

Zdravotní pojišťovna ministerst­va vnitra odmítla proplatit účinné léky i otci dvou dětí s rakovinou ledvin Davidovi. Teprve poté, co o případu informoval portál iDNES.cz, pojišťovna své rozhodnutí změnila.

Stejnou diagnózu a stejný lék jako Dandová potřebuje i Miroslav Červenka. Čerstvému otci sarkom zaútočil také na plíce. Jemu biologický lék odmítla uhradit tentokrát Všeobecná zdravotní pojišťovna. V červenci Městský soud v Praze rozhodl, že pojišťovna má povinnost rozhodnutí přezkoumat.

Potíž přitom je, že řada moderních léků v Česku je sice povolených, ale značně trvá, než se dostanou do sazebníků zdravotníc­h pojišťoven. Tam zatím není ani lék Lartruvo.

Získat tyto léky bývá pro pacienty často problém, i když to zákon umožňuje. Pojišťovny tlačí na levnější a méně účinné varianty.

Podle expertů v případě Dandové nejspíše Česká průmyslová zdravotní pojišťovna pochybila. „Zákon hovoří o tom, že pacient se může domoci nasazení nehrazenéh­o léku v případě, kdy tento lék nemá alternativ­u. Nicméně to se musí posuzovat i z hlediska újmy pacienta. Invazivní chemoterap­ie, která tělo pacienta poškodí, nemusí být vnímána z pohledu zákona jako přijatelná alternativ­a,“říká odborník na zdravotní právo Ondřej Dostál z Platformy zdravotníc­h pojištěnců.

 ?? Foto: archiv P. Dandové ?? Po chemoterap­ii Pavla Dandová s dcerami.
Foto: archiv P. Dandové Po chemoterap­ii Pavla Dandová s dcerami.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia