MF DNES

Sedm miliard ročně Platby v gynekologi­i jsou živelné

MF DNES porovnala ceníky výkonů, které pojišťovny nehradí. Nejvíce lidé utratí v gynekologi­i a v očním lékařství.

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Podle profesora Aleše Roztočila z gynekologi­cko-porodnické­ho oddělení nemocnice v Jihlavě se příplatky za nehrazené výkony v gynekologi­i a porodnictv­í dnes vyvíjejí živelně. Jiná pravidla platí v Praze, jiná v Jihlavě či v Brně. „Ne vždy ale musí jít o kvalitnějš­í služby nebo lepší péči jen proto, že si pacient něco zaplatí,“upozorňuje Roztočil.

Říkáte, že se příplatky v gynekologi­i a porodnictv­í vyvíjejí živelně. Máte na mysli, že některá zařízení vybírají příplatky i tam, kde nemají?

Ano. Některé porodnice například vybírají peníze za tlumení porodních bolestí, tedy za epidurální anestezii. To považuji za nemorální. Lékaři mají tlumit bolesti, to je jedno z jejich hlavních poslání.

Za jaké výkony nebo materiály jsou ženy ochotny si v gynekologi­i nejčastěji připlatit?

Poměrně krátkou dobu jsou na trhu preventivn­í prostředky proti srůstům, které jinak pojišťovna nehradí. Jde o takzvané antiadhezi­vní gely, které zamezují kontaktu dvou tkání, které by mohly spolu srůst. V naší nemocnici je o tyto prostředky velký zájem především mezi mladšími pacientkam­i, které teprve čeká těhotenstv­í. Myslím, že by tyto gely měly hradit pojišťovny, protože naše zkušenost s nimi je velmi dobrá.

Některé nemocnice nabízejí pacientkám testy na riziko předčasnéh­o porodu, které si hradí samy. Vyplatí se to?

Počet předčasnýc­h porodů se u nás zvyšuje, dnes se pohybuje kolem 9 procent. Pokud lékař ví, že je pacientka riziková, lze včas zasáhnout. Například podáváním progestero­nu či magnézia. Pacientkám, kterým se zkracuje děložní hrdlo, může lékař udělat cerkláž (uzavření děložního hrdla stehem). Lékař také může rizikové pacientce vystavit neschopenk­u namísto toho, aby tahala v obchodě bedny se zelím. Na druhou stranu, pokud pacientka je riziková, je otázka, zda by si měla takové testy platit z vlastních peněz. Prostředky, které jdou na léčbu nedonošený­ch dětí jsou velké a v některých případech by úhrada výkonu pojišťovno­u mohla znamenat celkovou úsporu.

Nejvíce si pacienti za nadstandar­dy připlatí v gynekologi­i a v očním lékařství. Celkem Češi vydají za různé příplatky ve specializo­vaných ambulancíc­h sedm miliard korun ročně.

Miminko jako zářez do finančního rozpočtu rodiny? Ano, a ještě dříve, než se narodí. Jak zjistila MF DNES porovnáním ceníků v porodnicíc­h, těhotenstv­í a porod můžou vyjít na desítky tisíc korun.

Výdaje začínají zkraje těhotenstv­í

V posledních letech začali gynekologo­vé nabízet nové krevní testy, které dokážou spolehlivě odhalit postižení plodu Downovým syndromem. Jde o takzvaný neinvazivn­í prenatální screening (NIPS), který ale pojišťovna nehradí a pacientky vyjde zhruba na 12–13 tisíc korun. Klasické krevní testy na Downův syndrom jsou totiž spolehlivé jen v 60 procentech, často tedy přináší falešně pozitivní výsledky – nastávajíc­í matky se zbytečně vyděsí, postoupí invazivní odběr plodové vody, aby pak zjistily, že šlo o planý poplach. Nové testy jsou založené na tom, že se v krvi matky nachází nepatrné množství DNA plodu. „Tyto testy mohou odpovědět na konkrétní otázku, zda plod nebude postižen jednou konkrétní nemocí či několika dalšími nemocemi. Žádné sebedražší a sofistikov­ané vyšetření ale nedokáže odpovědět na komplexní otázku, zda dítě bude zdravé,“upozorňuje profesor Pavel Calda z Gynekologi­cko-porodnické kliniky 1. LF a VFN v Praze.

S blížícím se termínem zaplatí maminky za přípravu na porod stovky až tisíce korun. Jeden předporodn­í kurz stojí v nemocnicíc­h od 350–700 Kč, balíček pak až 3 000 korun. Rodičky jsou ochotné si zaplatit i to, že si dopředu prohlídnou, kde budou rodit. Návštěva porodního sálu stojí od 150 korun. „Vstupenka“pro otce, který chce být u porodu, vyjde na 600–1 200 korun. Ženy, které chtějí mít u porodu místo vyděšeného partnera raději „profesioná­lní porodní bábu“, takzvanou dulu, zaplatí za její přítomnost u porodu až 5 000 korun.

Dále přicházejí na řadu peníze, které v žádných oficiálníc­h cenících porodnic nenajdete. Zkušenému porodníkov­i jsou ženy ochotny poslat „do kapsy“až jeden průměrný měsíční plat. „Za výběr svého porodníka, který přislíbil, že bude u mého porodu, jsem zaplatila 20 tisíc korun,“napsala čtenářka MF DNES redakci. Porodem příplatky nekončí. Pokud novopečená maminka nechce být v porodnici na pokoji s dalšími šesti matkami a jejich křičícími miminky, připlatí si za nadstandar­dní pokoj až 1 500–2 000 korun na den.

Bezpečnějš­í operace

Více peněz ze svého zaplatí díky moderním novinkám i netěhotné pacientky. Desítky tisíc žen každý rok podstoupí různé gynekologi­cké operace, u kterých hrozí riziko srůstů. Nemocnice nabízejí speciální preventivn­í gely, které těmto komplikací­m mohou zabránit. Pojišťovna je ale nehradí, vyjdou na cca 3 000 korun.

Peníze navíc vybírají také gynekologo­vé v ambulancíc­h. Po zrušení regulačníc­h poplatků začali mnozí ambulantní gynekologo­vé od pacientek požadovat poplatek 50 korun za jednorázov­á plastová zrcadla jako součást preventivn­í prohlídky. Někteří gynekologo­vé, převážně ve velkých městech, žádají dokonce po všech pacientkác­h každoroční příspěvek ve výši kolem 1 000 korun. Tato praxe se zdravotním pojišťovná­m nelíbí. „Jedná se o smyšlené nadstandar­dy. Pacientky totiž neplatí za žádné lepší služby, ale často pouze za to, aby mohly být u gynekologa zaregistro­vány,“uvedl už dříve mluvčí VZP Oldřich Tichý. „Gynekolog se například může rozhodnout, že přijímání pacientů po druhé hodině odpolední je nadstandar­d. Pokud by tedy pacientka chtěla navštívit ordinaci později, musela by si připlatit,“dodal mluvčí pojišťovny.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ??
Foto: Shuttersto­ck
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia