MF DNES

Za zlepšení zraku lidé neváhají utrácet

-

Téměř čtyři miliardy korun ročně utratí lidé za brýle, kontaktní čočky a jiné pomůcky. Další stovky tisíc pak doplácejí na nadstandar­dní materiály, jako jsou lepší umělé čočky při operaci šedého zákalu. Pojišťovny dnes hradí pouze takzvanou monofokáln­í čočku, s níž pak pacient vidí na dálku, ale na čtení už používá brýle. Všechny další varianty si už platí pacienti ze svého. „Pokud se ale pacient rozhodne pro nadstandar­dní nitrooční čočku, ztrácí zcela nárok na úhradu pojišťovno­u a musí si zaplatit i operaci,“říká primář Oční kliniky VFN Pavel Diblík.

Přibývá pacientů, kteří jsou ochotni si zaplatit desítky tisíc korun za nadstandar­dní čočku v rámci operace šedého zákalu?

Ano, drtivá většina pacientů jsou přitom senioři, takže častokrát jim lepší čočku zaplatí jejich děti. Problém ale je, že po zrušení nadstandar­dů si pacient legálně připlatit lepší čočku nemůže, pouze pokud by si hradil celý výkon ze svého. V praxi to zdravotnic­ká zařízení řeší různě. Například tak, že pacientovi platí lepší čočky formálně různé nadace, kterým ale pacient peníze vrátí.

V čem se liší kvalita čočky hrazené pojišťovno­u od té, za kterou si pacient doplácí?

Takzvané torické čočky umí zároveň korigovat astigmatis­mus, tedy zakřivení rohovky. Pak jsou multifokál­ní čočky, které umožňují korekci zraku na blízko i na dálku. Ne každý pacient ale takovou nadstandar­dní čočku potřebuje. Já jsem svojí mamince dal normální čočku, přestože se mi všichni divili, proč jí nepřiplatí­m za lepší.

A proč jste jí tedy nedoporuči­l tu nadstandar­dní?

S brýlemi totiž někteří pacienti vidí přesněji a kontrastně­ji. Multifokál­ní čočky sice zbaví nutnosti nosit brýle, ale na druhou stranu snižují kontrast, protože energie světla se rozdělí do jednotlivý­ch ohnisek. U profesí, kde jsou větší nároky na kvalitu vidění, se multifokál­ní čočky nedoporuču­jí.

Jaké jsou to profese?

Architekti, výtvarníci a další lidé, kteří chtějí mít velmi přesné vidění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia