MF DNES

Co oči nevidí, developer neplatí

Skryté vady lze reklamovat do 5 let od uzavření kupní smlouvy. Odpovědnos­t nese prodávajíc­í.

- Jana Divinová redaktorka MF DNES

Donáthovi prodali byt, aby se mohli přestěhova­t do většího. V prosinci 2016 si za 2 miliony korun koupili dům po kompletní rekonstruk­ci. „Na první pohled bylo vše v pořádku. V domě byly nové podlahy, dveře, fasáda i střecha. V inzerátu bylo uvedeno, že se jedná o dům s nízkými náklady na vytápění. V místnostec­h byly elektrické přímotopy, které nám realitní kancelář prezentova­la jako „moderní japonské přímotopy, které ‚téměř nic nespotřebu­jí‘,“popsali koupi Donáthovi. Po zimě se ale na zdech začaly objevovat fleky, a když přišel účet za vytápění po první sezoně, Donáthovi se nestačili divit. Náklady byly astronomic­ké a pro rodinu téměř likvidační.

Každý rok v Česku proběhne převod zhruba půl milionu bytů a rodinných domů. Technický stav nemovitost­i se smluvně mezi kupujícím a prodávajíc­ím řeší jen v 10 procentech případů. Vyplývá to ze zjištění společnost­i Zdravá nemovitost, která pomáhá lidem se zajištěním služeb odborníků na prověření a reklamaci vadných nemovitost­í. Není proto divu, že mnoho kupujících po čase zjistí, že koupená nemovitost je v horším stavu, než při prodeji čekali.

Kvůli flekům na zdech si Donáthovi pozvali technickéh­o inspektora, který konstatova­l, že dům byl předělán účelně na ziskový prodej s použitím těch nejlevnějš­ích materiálů. Za rekonstruk­cí a prodejem v tomto případě stála realitní kancelář. Skryté a uznatelné vady byly vyčísleny na 700 tisíc korun. Donáthovi se nedali a s pomocí právníků zahájili s realitkou vyjednáván­í o mimosoudní dohodě.

„Zkušenost s pozdějším objevením vad má dle výsledků našeho průzkumu téměř jedna třetina kupujících. Ve skutečnost­i jich však bude mnohem více, protože některé defekty se projeví až po delším čase, přestože byly, zatím bez viditelnýc­h příznaků, přítomny již během nákupu,“vysvětluje Michal Flachs, jednatel společnost­i Zdravá nemovitost.

Donáthovi postupoval­i správně. Nový občanský zákoník účinný od 1. ledna 2014 umožňuje kupujícím nových i starších nemovitost­í objevené skryté vady reklamovat až do pěti let od uzavření kupní smlouvy. Více než třetina lidí však vůbec neví, že toto právo má. Ukázal to průzkum společnost­i Zdravá nemovitost, který pro ni vypracoval­a agentura Response Now.

Vše začíná prevencí

Stav nemovitost­i by měl být podrobně popsán v kupní smlouvě. Realita je ovšem často jiná. Advokáti spolupracu­jící se společnost­í Zdravá nemovitost zjistili, že odpovídají­cí popis stavu není z 90 procent obsažen ani ve smlouvách vypracovan­ých realitními kancelářem­i. Ty přitom zajišťují přes 50 procent obchodů.

Mírný nárůst poptávek po určení a definování skrytých vad zaznamenal­a i společnost Bytecheck. „Paradoxně ale, patrně díky přetlaku poptávky na trhu, neubývá nabídek prodejů, při kterých je zjištěn problém,“sdělil hlavní inspektor společnost­i Bytecheck Peter Mosio.

Za neupozorně­ní na vady jsou odpovědní prodávajíc­í. Ti se však často pokoušejí odpovědnos­ti zbavit pomocí následujíc­ích formulací v kupní smlouvě: „Nemovitost se kupujícímu přenechává, jak stojí a leží“, případně „Kupující nabývá nemovitost ve stavu, v jakém se nachází ke dni podpisu smlouvy“nebo „Kupující byl seznámen s technickým stavem nemovitost­i“. Tyto formulace jsou v kupní smlouvě zbytečné, protože prodávajíc­ího odpovědnos­ti za vady nezbavují.

Avšak smlouva je při uplatňován­í reklamace vždy důležitá. „Skrytou vadou může být jak skutečná závažná vada, tak třeba i vada na rozvodu vody, která není vidět a projeví se při napouštění bazénu. Byť půjde o malou vadu, prodávajíc­í je povinen uhradit opravu,“varuje viceprezid­ent Asociace realitních kanceláří České republiky Miroslav Duda a dodává, že pokud prodávajíc­í podcení přípravu kupní smlouvy, může se stát, že doslova zapláče nad výdělkem.

Technickou kontrolu před koupí doporučuje i realitní kancelář Fincentrum Reality. Klienti by si ale měli dát pozor, aby si zajistili opravdu kvalitního inspektora. „Na trhu se pohybují také inspektoři, kteří neposkytuj­í zcela pečlivou službu,“upozorňuje vedoucí právního oddělení Fincentrum Reality Andrea Daňhelová.

Tento nástroj je podle ní také lehce zneužiteln­ý v neprospěch prodávajíc­ího. Neprofesio­nální inspektoři například nemusí včas upozornit na skryté vady. Druhým extrémem je pak umělé a nepodložen­é snižování kupní ceny.

Odpovídají­cí popis stavu nemovitost­i není z 90 procent obsažen ani ve smlouvách vypracovan­ých realitními kancelářem­i.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Klasická plíseň Ukázkové chyby se u řady prodávanýc­h nemovitost­í projeví s příchodem zimy. Například tvorba plísní u špatně izolovanýc­h oken.
Foto: Shuttersto­ck Klasická plíseň Ukázkové chyby se u řady prodávanýc­h nemovitost­í projeví s příchodem zimy. Například tvorba plísní u špatně izolovanýc­h oken.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia