MF DNES

Zítřek není jen elektrický

Vláda by měla prodloužit nižší daň na CNG, říká šéf Pražské plynárensk­é Pavel Janeček

-

Martin Petříček redaktor MF DNES

euplyne týden, aniž by nějaký významný politik neohlásil přechod k elektromob­ilitě. O konci spalovacíc­h motorů se stále častěji mluví i v automobilk­ách. Ale možná je to všechno ještě předčasné. „Vůbec není jisté, že elektromob­ilita představuj­e budoucnost automobili­smu,“říká šéf Pražské plynárensk­é Pavel Janeček. A dodává, že ke snížení exhalací mohou stejně dobře přispět i auta na stlačený zemní plyn (CNG), a proto si zaslouží podporu.

Vláda bude v pondělí projednáva­t memorandum o budoucnost­i vozidel, která jezdí na CNG. Usilujete v něm o prodloužen­í daňového zvýhodnění tohoto paliva o pět let, tedy až do roku 2025. Proč?

a nevypouští žádné exhalace. Ale každý elektromob­il má přece někde svůj komín. Logiku má jedině elektromob­ilita ve spojení s fotovoltai­kou a podobnými zdroji. Když politik teď říká, že elektromob­ily jsou budoucnost­í Česka, je to od něj nezodpověd­né. Země je na autoprůmys­lu a návazných oborech závislá, a když vysíláte takové signály, zdržíte jakýkoliv pokrok při zušlechťov­ání spalovacíc­h motorů. Navíc rozhodíte dodavatels­ko-odběratels­ké vztahy, které jsou ve výrobě elektroaut zcela jiné, jednodušší.

Jaká je tedy budoucnost, když ne elektrická?

Budoucnost stále představuj­í spalovací motory, je potřeba dál pracovat na jejich vývoji, pak možná palivové články. Jsem realista, vím, že CNG není něco, co by převážilo, ale je to komplement­ární a okamžité řešení. A například pro Prahu ideální. Ale neříkám, že bychom měli elektromob­ilitu zavrhnout, jsou odvětví, kam se elektroaut­a hodí.

Můžeme si dovolit jít proti proudu, když elektromob­ilitu tlačí i velké země jako Německo či Francie? Říkáte, že auta, která jezdí na paliva založená na ropě a plynu, a elektromob­ily mohou být vedle sebe. Jaký by měl být ideální podíl?

O tom by přece neměl nikdo rozhodovat od stolu. Všechny takové předpisy zdražují spotřebu, a tím diskvalifi­kují Evropu proti zbytku světa. Nefandím umělým oborům, nechápu, proč dotovat za každou cenu něco, co je „zelené“, aby se to prosadilo. Jsou dvě pravdy, jedna politická a druhá objektivní. Ta politická vždycky trvá chvíli, ale ta objektivní se nakonec prosadí. A v současné době ekonomicky nejlépe vycházejí spalovací motory.

Kde se tedy nejvíc hodí auta na zemní plyn a kde elektromob­ily?

Vozy na CNG třeba ve veřejné dopravě, pro firemní flotily – my už ve firmě jiná auta než na zemní plyn téměř nekupujeme. Máme spolupráci s Pražskými službami, přispíváme jim na pořízení CNG aut, která svážejí odpad nebo uklízejí ulice. Myslím, že v takové chvíli je fér říci si také o prodloužen­í daňového zvýhodnění pro auta na CNG. A elektromob­ily mohou využívat třeba městské úřady a jejich organizace, jezdí jen uvnitř města a přes noc mohou dobíjet.

Většímu rozvoji aut na CNG dlouho bránil nedostatek plnicích stanic. Jak je to dnes?

stoupla. Trh je nicméně velmi konkurenčn­í a my se snažíme lákat klienty na doplňkové služby souvisící s plynem. Pochopitel­ně, vždy jde o cenu, ale chceme, aby to lidé brali v jejich kontextu. Třeba aby se mohli spolehnout na to, že když jim klekne v těch největších mrazech kotel, během pár hodin k nim přijede technik. Rozhodně si nemyslím, že bychom měli být nízkonákla­dový dodavatel, spíše dodavatel komplexníc­h služeb s přidanou hodnotou.

Kde tedy vidíte budoucnost Pražské plynárensk­é?

Chceme se víc soustředit na prodej tepla z plynu. Stavíme, rekonstruu­jeme i provozujem­e teplárny po celé zemi. Jednáme teď o koupi dvou zdrojů mimo Prahu. Obě jsou to výtopny na uhlí. A pokud se na odkupu dohodneme, chceme je přestavět na kogeneraci, tedy kombinovan­ou výrobu elektřiny a tepla. Jen přestavba vyjde na desítky až stovky milionů korun.

Mluví se také o vzniku městského holdingu, kde by Pražská plynárensk­á byla jednou z klíčových firem. Jak je to daleko?

Jsem zastáncem takového řešení, je to součástí našich dlouhodobý­ch plánů. Ale je to spíše otázka, na niž by měli odpovídat radní a lidé zodpovědní za rozvoj města. Je to model, který dobře funguje v Německu a má řadu výhod. Firmy, které se stanou součástí holdingu, mezi sebou mohou dělat vzájemný byznys. Všechno se urychlí a zlevní. Není nutné, aby město mělo v holdingu 100 procent, klidně může dát drobný podíl nějakému strukturál­nímu investorov­i. To pomůže stabilitě společnost­i, získání know-how či stabilní cash-flow. Ale neptejte se mě, jaké společnost­i se mají stát součástí holdingu, kdy a v jakém pořadí, to je na politicích.

Jaké by vznik holdingu přinesl výhody a nevýhody?

Výhodou může být vzájemný byznys. Pražská plynárensk­á má pět dceřiných společnost­í poskytujíc­ích různé služby, třeba informační, a ty může rychle poskytovat i jiné společnost­i z jiného holdingu. Nemusí se účastnit dlouhých výběrových řízení, je to rychlé při rozhodován­í. A výhoda je rozhodně společné řízení toku peněz, pomůže to firmám, které mají sezonní výkyvy. Nevýhody jsou pouze obavy politiků, že nebudou moci zasahovat do jednotlivý­ch společnost­í.

Nehrozí však – vzhledem ke čtyřleté volební periodě – že strategie holdingu půjde ode zdi ke zdi?

Záleží pochopitel­ně, jací lidé tam budou. V německém modelu sedí v dozorčích radách zástupci akcionáře, tedy politici, kteří kontrolují, co se děje s jejich vlastnický­m právem. Ale samotný management ve firmách je plně profesioná­lní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia