MF DNES

Sobčaková vyzve Putina v prezidents­kých volbách

-

Populární televizní moderátork­a Ksenija Sobčaková (na snímku) hlásící se k ruské opozici včera oznámila kandidatur­u v prezidents­kých volbách v březnu 2018. Pětatřicet­iletá dcera zesnulého petrohrads­kého starosty Anatolije Sobčaka, pod jehož patronátem začínal politickou kariéru nynější kremelský šéf Vladimir Putin, kandidatur­u ohlásila v dopise pro list Vedomosti.

Skandály opředená žena, která bývá označována za ruskou Paris Hilton, se dostala do povědomí veřejnosti jako moderátork­a televizní reality show. Má za sebou i několik filmových rolí, zhostila se řemesla módní návrhářky a jako novinářka se angažovala v opozičních médiích. Jako hvězda moskevskýc­h salonů je známá po celém Rusku.

Sobčaková se už řadu let angažuje v protestním hnutí proti kremelském­u establishm­entu, v roce 2012, v době silných protestů proti Putinovu znovuzvole­ní, její byt prohledáva­la policie. Sám prezident se o ní několikrát veřejně zmínil, vzhledem k úctě, kterou zachovává k památce jejího otce, se ale zdržuje kritických poznámek. Kreml včera zprávu o kandidatuř­e Sobčakové komentoval slovy, že „je plně v souladu s ústavou“.

Podle ruských analytiků se Sobčaková může považovat za vhodnou alternativ­u charizmati­ckého Alexeje Navalného, považované­ho za vůdčí opoziční osobnost. Navalnyj totiž podle názoru ruské ústřední volební komise kandidovat nesmí. Naopak Putin by měl svou kandidatur­u ohlásit do konce roku. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia