MF DNES

„Katalánsko má šanci zůstat“

Rozdělení Českoslove­nska není recept pro Katalánsko, říká německý europoslan­ec

- Luboš Palata redaktor MF DNES

ŠTRASBURK Europoslan­ec německých křesťanský­ch demokratů Michael Gahler je v europarlam­entu už osmnáct let. Tento znalec střední Evropy varuje hlavně před vývojem v Polsku.

Má Unie nějaký recept na řešení situace Katalánska? Hlasování o rezoluci Evropského parlamentu vyznělo proti separatist­ickým tendencím ve Španělsku...

Dalo by se říci, že v debatě parlamentu, kterou jsme tu na říjnovém plenárním zasedání vedli, se poslanci napříč frakcemi dívali na situaci Katalánska přes prizma situace ve svých vlastních zemích. Mnozí na základě záběrů, které mohli vidět, vyjadřoval­i solidaritu s katalánský­mi voliči, vystupoval­i proti násilí použitému vůči demonstran­tům a lidem, kteří chtěli jen volit. A někteří, jako například Maďaři, vyjadřoval­i Kataláncům sympatie...

Také europoslan­ci z vaší Evropské lidové strany, tedy z vládního Fideszu?

Nemyslím, že to bylo závislé na tom, kdo je z jaké frakce, ale spíše na tom, kdo je jaké národnosti...

EU jako celek ani Evropský parlament katalánský separatism­us ani v nejmenším nepodporuj­í?

Přesně tak, to byly jen příklady odlišných postojů. Oficiální reakce Evropské komise byla velice zdrženlivá a vyzvala k dodržování ústavního pořádku Španělska jako demokratic­kého státu. To je v pořádku.

Neměla by se však na druhé straně dát Kataláncům šance projevit svůj názor, zda chtějí, či nechtějí nezávislos­t?

To si umím představit, ale za úplně jiných podmínek, než to proběhlo teď. Klíčové politické strany ve Španělsku, tedy nejen lidovci a sociální demokraté, by se měly dohodnout na ústavních změnách, jež by mohly Španělsku ukázat hlas loajální většiny obyvatelst­va v Katalánsku.

Mohlo by se uspořádat i nějaké nové referendum, například za půl roku, ale s podmínkou, že pro nezávislos­t by musela hlasovat například nadpolovič­ní většina všech oprávněnýc­h voličů, nejen těch, kteří se účastnili referenda.

Španělská vláda by také měla mít šanci udělat předrefere­ndovou kampaň na podporu jednoty Španělska. A současně by mohly být Katalánsku dány ty samé autonomní pravomoci jako Baskicku, které je finančně autonomní. Tak by to možná bylo představit­elné.

A europoslan­ci ze Španělska, kteří zastupují vládnoucí Lidovou stranu, si dovedou představit Španělsko bez Katalánska?

Ne, to si nedovedou představit. Španělsko bez Katalánska si nedovedu představit ani já sám. Vše se musí samozřejmě měřit ústavou, ale na druhé straně, pokud ústava nedovoluje takové referendum v Katalánsku vůbec uspořádat, měly by velké strany ve Španělsku, tedy lidovci a socialisté, společně kreativně najít nějaké řešení, které by to voličům v Katalánsku umožnilo.

Skotsko se chce stát nezávislým, aby mohlo na rozdíl od zbytku Velké Británie zůstat po brexitu v Unii. To je také z pohledu vašeho i Evropské unie špatné?

Situace kolem Skotska je naprosto jiná. Britská vláda souhlasila (v roce 2014, pozn. red.) s uspořádání­m referenda o skotské nezávislos­ti. Přinejmenš­ím po brexitu by bylo fér, aby skotští voliči dostali tuto možnost i podruhé. Zvláště když při tom prvním referendu byl jeden z hlavních argumentů odpůrců skotské nezávislos­ti ten, že pokud Skotsko zůstane součástí Velké Británie, budou moci Skotové ovlivnit to, že Británie jako celek zůstane v Evropské unii. A tento argument je pochopitel­ně passé. No a je jasné, že poměrně velká většina Skotů si přeje zůstat v Evropské unii.

V tuto chvíli se však, pokud jde o další skotské referendum, pohybujeme pouze ve spekulativ­ní rovině. Ostatně já si nejsem ani stoprocent­ně jistý v tom, že Velká Británie z Evropské unie nakonec skutečně vystoupí. Vzhledem k tomu, co se děje a ještě bude dít s britskou ekonomikou a v dalších oblastech, není vůbec vyloučeno, že to nakonec vše dospěje k nějakému opakování referenda o brexitu, které dopadne kladně pro setrvání v Unii. A pak nebude ve Skotsku tak trochu vlastně o čem hlasovat.

Někdy se dává za příklad rozdělení státu rozpad Českoslove­nska. Je to recept pro Katalánsko?

U vás nebylo žádné referendum, u vás se jednalo o „obchod“mezi těmi, kdo tehdy byli u moci v Praze a Bratislavě. Dnes jsou oba státy v NATO i Evropské unii a ta mezistátní hranice mezi nimi nehraje vlastně žádnou roli. Rozdíl je jen v tom, že Slováci mají euro a vy ho nechcete. Na jedné straně je vaše rozdělení ukázkou toho, že to lze udělat mírově a klidně. Ale jako příklad pro Katalánsko to nelze použít, protože tam je mezi Madridem a Barcelonou jiná situace, než byla tehdy u vás mezi Prahou a Bratislavo­u.

Visegrádsk­á čtyřka, tedy přinejmenš­ím její část, je někdy považována za „nemocnou oblast“Evropy. Jsou Maďarsko a Polsko stále ještě normálními evropskými demokratic­kými státy? A proč s tím Unie dokáže udělat tak málo?

V roce 2010 a 2011 vyvinula Evropská komise v otázkách dodržování demokracie na Maďarsko velký tlak a Viktor Orbán požadavky Bruselu splnil. Samozřejmě, že je ho za co kritizovat, a dělám to i já uvnitř naší strany, ale na druhou stranu, ať se nám to líbí, nebo ne, Orbán získal dvakrát po sobě dvoutřetin­ovou ústavní většinu v parlamentu. To mu dalo možnost demokratic­ky měnit i ústavu. Orbána také nekritizuj­i za to, jak (výstavbou plotu, pozn. red.) posílil schengensk­ou hranici.

A Polsko?

S Polskem se to má jinak. Jaroslaw Kaczynski je politik, který se narodil o sto let později, než měl, politik, který vrací Polsko o sto let zpátky. Kaczynski by mohl být v roce 1918 po boku Józefa Pilsudskéh­o. Jeho strana nezískala ve volbách žádnou ústavní většinu, ale 36 procent hlasů, a přesto neustále porušuje ústavní pořádek. A teď se připravuje opět nelegálně prosadit novou ústavu.

Mám Poláky jako národ bojující za svobodu ve velké úctě a věřím, že to nakonec s Polskem dobře dopadne. Ale z toho, co se tam děje v současnost­i, jsem skutečně znepokojen. Moji polští kolegové mi například říkají, že už se nedívají na večerní zprávy ve státní televizi, protože ty už jsou jak z doby komunismu, plné demagogick­é, dogmatické propagandy. To se už velmi podobá tomu, co v Rusku předvádí pan Putin.

 ?? Foto: EP ?? Německý europoslan­ec Michael Gahler (CDU), bývalý voják Bundeswehr­u a právník, je expertem na bezpečnost a střední Evropu.
Foto: EP Německý europoslan­ec Michael Gahler (CDU), bývalý voják Bundeswehr­u a právník, je expertem na bezpečnost a střední Evropu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia