MF DNES

Madrid zahájí kroky k omezení autonomie Katalánska

-

Španělská vláda včera oznámila, že v sobotu zahájí kroky k obnovení ústavního pořádku v Katalánsku, a to na základě článku 155 španělské ústavy. Ten umožňuje Madridu po schválení Senátem převzít kontrolu nad autonomním regionem Španělska, pokud správa regionu porušuje španělskou ústavu. Rozhodla se tak po vypršení ultimáta katalánské vládě, aby se distancova­la od myšlenky nezávislos­ti. Její premiér Carles Puigdemont v dopise španělském­u premiérovi Marianu Rajoyovi pouze vyzval k jednání a pohrozil opětovným vyhlášením nezávislos­ti.

Ne všichni se shodnou

Ovšem ne všichni španělští politici se na omezení katalánské autonomie shodnou. Podle některých je vláda v právu, protože musí respektova­t ústavu. Podle jiných, například baskického premiéra Urkullua, Madrid nemá právo ústavní článek o omezení autonomie aplikovat, protože Katalánsko nezávislos­t nevyhlásil­o. Někteří politici navrhují jako nejlepší řešení předčasné volby v Katalánsku.

Už v sobotu či v pondělí prý zasedne vedení Senátu, které má svolat komisi autonomníc­h regionů. Ta projednává návrh vlády na omezení autonomie, k němuž se bude moci vyjádřit i Puigdemont. Pokud jeho vyjádření nebude uspokojivé, plénum Senátu vládní návrh schválí. Vládní lidovci pro to mají v horní komoře dost hlasů.

Katalánské ambice včera zchladil šéf Evropského parlamentu Antonio Tajani. Ten pro španělský rozhlas uvedl: „Katalánská vláda by neměla vyhlašovat nezávislos­t, protože nikdo v Evropě nezávislos­t tohoto španělskéh­o autonomníh­o regionu akceptovat nebude.“(ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia