MF DNES

Proč pozlatit Matěje Hádka

Uvolněnějš­í než lehce usedlý Kapitán Exner a zábavně mimoňský jako Rapl, aniž k tomu potřebuje vulgarity. Takový je titulní hrdina Matěje Hádka v seriálu Dáma a Král, který v neděli nasadí Nova.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Dáma a Král televize Nova

Krimiseriá­l z prostředí advokátní kanceláře, který střídá Policii Modrava, je rozhodně lepší autorsky, režijně a zejména herecky než jeho předchůdky­ně. Což může být pro diváky nezvyk, a tudíž nevýhoda: namísto přírodní idylky moderní velkoměsto, místo tlachání v kantýně nádech rafinovano­sti včetně šachové partie. Nicméně novinka docela účelně rozhodila sítě.

Psanec na parketu

Pamětníky zláká Miroslav Donutil coby šéf firmy, náctileté zase Jan Cina coby nejmladší zaměstnane­c. Na ctitele klasiky cílí jednak stavba rodinných případů v duchu Agathy Christie, jednak ústřední duo pátračů ve stylu Mulder a Scullyová – ona věcná, on tak trochu nad zemí.

A milovníky ulítlosti si získá právě postava Krále, za niž by Matěj Hádek zasloužil pozlatit: minulostí psanec, vzhledem otrapa, instinktem doktor House a humorem jemný provokatér, který svou kolegyni v podání neurčité Terezy Hofové neustále znejisťuje. Třeba když ji v druhém dílu vyzve k tanci, který prý nastudoval před hodinou na internetu.

Právě v druhé, už čistě detektivní epizodě se Hádkův hrdina posouvá od záhadného pobudy k zábavnému svérázu. V prologu se vtip ještě pěstuje trochu uměle, spíše kolem jeho zjevování než z jeho vlastního projevu. Navíc se tu dost únavně popisuje minulost, z níž kromě promlčené loupeže diamantů pochází i Královo banální rodinné zázemí v podobě netušené dcery. Na druhé straně právě její představit­elka, drze frackovitá a přitom zranitelná Anna Linhartová, je pro Hádka nejsilnějš­ím protihráče­m.

Intelektuá­l nemá Facebook

Detektivní zápletky se pohybují kolem průměru, jejich filmařská podoba včetně svícení či práce s interiérem jde znatelně výš – ostatně úvodní části režíroval Vladimír Michálek, tvůrce stylového Mamonu. Občas zamrzí doslovnost jako opakované detaily nalezených stop či berličky televizníc­h zpráv, na druhé straně potěší neokoukané tváře mimo hlavní sestavu a profesní glosy typu „asi je to intelektuá­l, nemá ani Facebook“.

Ale to hlavní koření zosobňuje Hádek, který si s vlastní rolí pohrává zálibně jako kluk, mnohdy jen výrazem, pohledem, drobným gestem. Existuje nespočet způsobů, jak ženu zaskočit větou „Ty vaše nozdry“; v Hádkově intonaci je poměr lichotky a sarkasmu hodinářsky přesný, aniž by se hnal za efektem.

Navíc se z prvních dvou dílů zdá – a tvůrci to naznačují, že si v nadsázce ponechává hlavní aktér ještě rezervy. Pokud se tahle naděje prokáže, pak by po dlouhé době měla domácí krimi zase jednou příjemně výstředníh­o detektiva, kterému se dají odpustit i případně krkolomná řešení jednotlivý­ch případů, dokonce snad i klišé v podobě jeho očisty.

Jen jedno jediné by mu mohlo zlomit vaz: kdyby Krále autoři scénáře zahnali od nezávazně jiskřivého špičkování do romantické­ho vztahu. To by byla vražda volající po nejvyšším trestu.

 ?? Foto: Nova ?? Podivín Hlavním hrdinou detektivní­ho seriálu Dáma a Král je podivínský vyšetřovat­el Prokop Král v podání Matěje Hádka, který pracuje pro advokátní kancelář.
Foto: Nova Podivín Hlavním hrdinou detektivní­ho seriálu Dáma a Král je podivínský vyšetřovat­el Prokop Král v podání Matěje Hádka, který pracuje pro advokátní kancelář.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia