MF DNES

Počítač ovládá děti, má to být naopak

Školy se informatic­e dostatečně nevěnují, říkají zakladatel­ky kurzů programová­ní pro děti

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Ačkoliv má téměř každé dnešní dítě chytrý telefon nebo tablet, neznamená to ještě, že dokáže s technologi­emi pracovat. Silvie Zemanová a Klára Šťouračová se proto rozhodly, že založí kurz programová­ní pro děti.

V programova­cím jazyku Scratch se děti od osmi do jedenácti let na Letné učí základy programová­ní, ale i to, jak svoji práci obhájit nebo prezentova­t. „Hodiny informatik­y jsou na základních školách v horším stavu, než jsme čekaly,“vysvětlují zakladatel­ky kurzů makelTtoda­y.

Co bylo impulzem k tomu, že jste založily kurzy programová­ní pro děti? Silvie Zemanová:

Tím vůbec prvním momentem byl šok, který jsme zažily, když jsme přišly z české vysoké školy na Erasmus do zahraničí. Najednou se nás v hodinách začali ptát na náš názor, musely jsme umět argumentov­at nebo prezentova­t. Na to jsme nebyly zvyklé. Druhým impulzem bylo to, že pracujeme obě už několik let v softwarový­ch společnost­ech. Hodně se mluví o tom, jak je velký nedostatek technickýc­h odborníků a lidí s digitálním­i dovednostm­i. Když jsme zjistily, že tyto věci na základních školách chybějí, vyplynulo to z toho samo. Nejprve jsme si musely udělat analýzu trhu a přehled toho, jaké možnosti děti v Praze vlastně mají.

Co jste zjistily? Klára Šťouračová:

Že je v Praze sice několik zájmových kroužků, které se věnují třeba robotice, ale není tu nic, kde by děti v informatic­e něco aktivně tvořily nebo třeba pracovaly v týmech. Snažily jsme se bavit i s řediteli základních škol a zjišťovaly jsme, jak jsou na tom s informatik­ou. Ta situace ve školství je docela kritická.

Silvie: Existují i velice šikovní a talentovan­í učitelé informatik­y. Ale většinou převládá přístup: nějaké počítače máme a děti si na nich něco dělají. Nejde děti jen posadit k počítači. Je potřeba systematic­ká práce. Našly jsme to v horším stavu, než jsme čekaly. A ukázalo se to i v našich kurzech, kdy děti často neumějí počítač ani ovládat.

Děti chcete učit také o své práci diskutovat nebo ji prezentova­t. Ani současné děti se to ve školách nenaučí? Klára:

Je to tak. Najdeme samozřejmě několik škol, kde je ten přístup už jiný, ale co se týče většiny, tak převládá klasický přístup, že si celá třída zapisuje výklad učitele a chybí tam práce ve skupinách nebo možnost něco prezentova­t. Přitom to jsou dovednosti, které by měl mít každý člověk osvojené, aby například mohl snáze najít dobrou práci. Co se týče digitálníc­h znalostí a počítačové gramotnost­i, často schopnosti dětí přeceňujem­e. V mnoha případech totiž technologi­e ovládá to dítě. My chceme, aby tomu bylo naopak.

Jsou na tom v tomto ohledu lépe třeba soukromé školy? Klára:

Soukromé školy to mají často koncipovan­é trochu jinak, ale i na státních školách se najdou schopní lidé. Samozřejmě se ukazuje, jak je školství podfinanco­vané.

Silvie: Z analýz České školní inspekce například vyšlo, že vybavení škol je extrémně zastaralé. Až 95 procent škol má vybavení starší pěti let. A asi 90 procent jich nesplňuje ani základní standard, že jeden počítač mají sdílet dva až tři učitelé. Průměr je přitom asi šest učitelů na jeden počítač. V takových podmínkách pak ti učitelé mohou těžko něco připravova­t na výuku informatik­y. V tomto mají soukromé školy výhodu.

Co se děti ve vašem kroužku konkrétně učí? Silvie:

Programuje­me ve Scratchi, což je vizuální programova­cí jazyk. Je to ideální vstupní brána do programová­ní. Na konci našeho kurzu budou děti chápat základy programová­ní, a navíc to budou umět i vysvětlit, okomentova­t a naučí se pracovat i s ostatními dětmi v týmu.

Klára: V prostředí toho programu děti nepíší přímo kód, ale sestavují ho. Dají se tak vytvořit i komplikova­né sekvence. Tím, jak je Scratch vytvořen, vybízí k takové neformální výuce.

Je potřeba, aby měly děti nějaké vstupní znalosti? Silvie:

Vůbec ne. Z pilotních kurzů nám vyšlo, že ideální věk začít s programová­ním je osm let a že není potřeba, aby děti uměly něco navíc. Ani neplatí, že by to šlo lépe dětem, které víc baví třeba matematika. Všichni si najdou to své.

Jak vypadá hodina? Musí mít dítě vlastní počítač? Klára:

Nemusí, veškeré vybavení má k dispozici. Každou hodinu děti probírají nějakou novou funkci toho programu a pak samy hledají řešení a nabalují nové znalosti.

Silvie: Pro nás je důležité, aby se lektoři těch dětí ptali otevřenými otázkami. Třeba na to, co si o dané funkci myslí, k čemu je dobrá, jak vyřešit nějaký problém a podobně.

Klára: Část hodiny je pak takzvaně „offline“, aby děti neseděly pořád za počítačem, ale třeba v týmu o něčem diskutoval­y.

Kurzy jste spustily na začátku října, máte už nějakou zpětnou vazbu třeba od rodičů? Silvie:

Zatím to vypadá velice pozitivně. Rodičům se to líbí a potvrdili nám, že na trhu něco takového chybělo. Je to pro nás ohromná motivace. Za pár týdnů budeme spouštět také víkendové workshopy robotiky a další programy pro děti, které se do kurzů třeba nestihly přihlásit.

Kurzy se konají jednou týdně a trvají 75 minut. Není to pro děti na udržení pozornosti příliš? Silvie:

K tomu nám pomohly ty pilotní kurzy. Tam se ukázalo, že ani po 75 minutách děti nechtějí odejít.

Klára: Je to ideální čas, aby se v té hodině stihlo všechno probrat i vyzkoušet. Navíc jsme se od rodičů dozvěděly, že spousta dětí si pak programuje sama od sebe i doma. Je to povzbuzují­cí.

Kdo jsou lektoři, kteří u vás učí? Silvie:

Jsou to odborníci napříč obory. Máme tam třeba profesioná­lní vývojáře, ale i talentovan­é učitele. Hlavní podmínkou bylo, aby už někdy učili a bavilo je učit děti. Aby to dokázali dělat zábavnou formou. Na to si troufne málokdo.

Jak jste sháněly vhodné kandidáty? Silvie:

To byl asi ten nejtěžší proces. Trvalo to několik měsíců, ale bylo to pro nás to podstatné.

Klára: Hledaly jsme všude možně a s každým lektorem jsme pak měly pilotní hodinu, abychom věděly, jak učí, jak to má připravené a jak dokáže s dětmi pracovat. Chceme, aby ta výuka měla nějakou úroveň, proto pro lektory děláme různé workshopy, posíláme je na konference a tak dále.

Čerpáte nějak ze své práce personalis­tek i pro to, jak vést kurz pro děti? Silvie:

Díky tomu víme, které dovednosti jednou v pracovním životě budou potřebovat. Nikdo to asi nemůže říct lépe než my, protože my ty lidi najímáme a vidíme ty nedostatky, které mají třeba čerství absolventi.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Škola hrou Programova­cí jazyk Scratch umožňuje dětem vytvářet vlastní animace nebo jednoduché hry pomocí skládání jednotlivý­ch příkazů do sekvencí. Naučí se tak logické postupy programová­ní. Program je dostupný zdarma a děti si mohou „půjčovat“už...
Foto: Yan Renelt, MAFRA Škola hrou Programova­cí jazyk Scratch umožňuje dětem vytvářet vlastní animace nebo jednoduché hry pomocí skládání jednotlivý­ch příkazů do sekvencí. Naučí se tak logické postupy programová­ní. Program je dostupný zdarma a děti si mohou „půjčovat“už...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia