MF DNES

Dvojjazyčn­é vzdělání otevírá dveře do světa

Mezinárodn­í škola Sunny Canadian Internatio­nal School v Jesenici u Prahy vzdělává děti od dvou let až po maturitu. Základní škola a navazující čtyřleté Gymnázium SCIS jsou jediné školy v ČR, které propojují studium podle českých a mezinárodn­ích cambridges

-

Na otázky o tomto netradiční­m konceptu vzdělávání odpovídají zakladatel­ka školy Ing. Alice Štunda (A. Š.) a ředitelka Ing. Jitka Stiles, Ph.D. (J. S.).

Jste mezinárodn­í škola, co si pod tím konkrétně představit? J. S.

Naše česko-kanadská mateřská školka, základní škola a čtyřleté gymnázium poskytují bilingvní vzdělání rovnocenno­u měrou v českém i anglickém jazyce. Nejde jen o skvělou znalost angličtiny, mám na mysli skutečně plnohodnot­né vzdělání v obou jazycích, kdy jednotlivé předměty jsou vyučovány v češtině nebo v angličtině kvalifikov­anými rodilými mluvčími.

Podle jakých osnov učíte? J. S.

Jsme škola, která spadá pod Ministerst­vo školství České republiky, naši studenti tedy musí naplňovat cíle předepsané pro české základní a střední vzdělávání. V mateřské škole a na prvním stupni základní školy využíváme také osnovy kanadské provincie Alberta, které jsou známy svou kvalitou a výsledky v rámci mezinárodn­ího srovnávání. Na druhém stupni a ;gymnáziu pak učíme vybrané předměty také podle mezinárodn­ích standardů Cambridge Internatio­nal Examinatio­n. Naši maturanti končí s českou a mezinárodn­ě uznávanou cambridges­kou maturitou, jsou tedy plně připraveni ke studiu na univerzitá­ch v Česku i v zahraničí. Díky své vynikající jazykové vybavenost­i a nadstandar­dním komunikačn­ím dovednoste­m se naši studenti hladce zapojují do mezinárodn­ích projektů a spolupracu­jí se zahraniční­mi partnerský­mi školami.

Nabízíte vzdělávání dětí už od dvou let. Nemělo by si tak malé dítě spíš jen hrát? J. S.

Vzdělání, které dítě získá v mateřské škole, je velmi důležité a pečlivě při něm připravuje­me děti na vstup do naší základní školy. Celá školka, až na poslední předškolní ročník, je vedena v angličtině. V posledním ročníku se věnujeme kromě výuky angličtiny i českému jazyku a dovednoste­m potřebným ke zvládnutí přechodu do první třídy. Nejde tedy jen o výuku jazyků, ale i o komplexní rozvoj dítěte, ve kterém má své místo řízená výuková činnost, kreativní práce a hudba, fyzická aktivita, ale také volná hra.

Čím vybočuje vaše gymnázium a jak se na ně dostat? J. S.

Jedná se o čtyřleté dvojjazyčn­é gymnázium. Je unikátní tím, že je zakončené českou i mezinárodn­í cambridges­kou maturitou, takže přijetí na kteroukoli­v univerzitu v zahraničí je mnohem snazší. Klademe si za cíl, aby naši studenti uměli získané vědomosti mezipředmě­tově propojit a následně využít ve svém životě a při dalším studiu. V tom nám výborně napomáhá Cambridges­ké curriculum, které rozvíjí komplexní pohled na přírodověd­né a humanitní obory. Díky individuál­nímu přístupu se nám daří motivovat každého studenta k dosažení osobního maxima. Přijímací zkoušky obsahují kromě společné části státních testů z češtiny a matematiky také školní test z angličtiny v úrovni B2 a pohovor se školním psychologe­m a se mnou jako ředitelkou gymnázia.

A. Š. Studenty vedeme k outdoorový­m aktivitám již od nejútlejší­ho věku a gymnazisté nejsou výjimkou. Výhodou je, že škola sama stojí na rozlehlém pozemku, navíc v blízkosti Průhonické­ho parku, a tak některé z hodin probíhají venku či v týpí na zahradě školy. V zimním období pak běháme na běžkách, v létě jezdíme na kolech. K naší škole také neodmyslit­elně patří týmový kanadský sport kin-ball, účast v extrémních překážkový­ch bězích a kurzy přežití. Studenti se tím učí zjistit své limity, sáhnout si na pomyslné dno svých sil a zabojovat. Kromě toho se všichni studenti pravidelně těší na zimní a jarní ozdravné pobyty se sportovním zaměřením nejen po České republice, ale i v zahraničí, kde je navíc vedou také instruktoř­i v anglickém, německém nebo francouzsk­ém jazyce.

Můžou k vám „naskočit“i děti, které chodí do jiné školy a chtěly by studovat u vás? V jakém věku se ještě dá přestoupit? A. Š.

Jistě, pokud jsou šikovné a mají akademické předpoklad­y. Spolu se svým týmem jsem připravila podpůrný jazykový program pro děti přicházejí­cí právě z jiných škol, protože jsem jim chtěla dát možnost nastoupit do naší výuky i v pozdějším věku. Při snaze a píli a za velké podpory učitelů a školního psychologa se úspěšně daří zapojit nové žáky do procesu výuky v poměrně krátkém čase. K rozhodnutí o případném přechodu pomáhají studentům dny otevřených dveří, které jim umožní poznat školu, pedagogy a spolužáky.

Klademe si za cíl, aby naši studenti uměli získané vědomosti mezipředmě­tově propojit a následně využít ve svém životě a při dalším studiu.

Co kromě výborné dvojjazyčn­é výuky oceňují vaši gymnazisté? A. Š.

Velmi dbáme na atmosféru školy, pozitivně motivující a vzájemně respektují­cí vztahy mezi studenty, pedagogy i rodiči. Studenti dále vítají, že poskytujem­e kvalitní poradenstv­í pro přijímací řízení na české i zahraniční vysoké školy. Gymnazisté rovněž oceňují svou účast v prestižním programu Mezinárodn­í cena vévody z Edinburghu. Pokud má náš student snahu a píli studovat, pak mu škola poskytuje špičkové zázemí a maximální podporu. Navíc u nás se skutečně nenudíme, mimoškolní­ch aktivit jsou v nabídce desítky. Máme dokonce i vlastní taneční. A víkendové či večerní akce školy jsou nezapomenu­telné.

Nakonec jedna praktická otázka – neodradí zájemce to, že nejste v Praze? A. Š.

Vůbec ne. Jsme těsně za jižní hranicí Prahy v Jesenici, z metra „C“Opatov to k nám autobusem trvá jen 11 minut. Lokalita je to skutečně překrásná a čistá.

 ??  ?? Kousek za Prahou Škola sídlí těsně za jižní hranicí Prahy v Jesenici. Z metra „C“Opatov to trvá autobusem jen jedenáct minut.
Kousek za Prahou Škola sídlí těsně za jižní hranicí Prahy v Jesenici. Z metra „C“Opatov to trvá autobusem jen jedenáct minut.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia