MF DNES

Nás dvě čekají velké bitvy

Elitní tenistky roku 2017 jsou v Singapuru. Dvě hvězdy chybí a už plánují změnu pořádků.

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Věci, které budou určovat budoucnost, se nemusí nutně odehrávat na tom aktuálně nejnasvíce­nějším pódiu. Dnes se ve futuristic­kých kulisách zátoky Marina Bay budou losovat dvouhry Turnaje mistryň – tedy akce pro nejlepší tenistky světa. Své soupeřky se dozví mimo jiné Karolína Plíšková.

Dvě ženy, které hodlají dominovat v příští sezoně, tu ale nejsou. Serena Williamsov­á. A Maria Šarapovová. První, matka ani ne dvouměsíčn­í dcerky Alexis Olympie, sviští s comebackem směrem k Australian Open. Druhá, stále s dopingovým cejchem, má první titul po návratu, byť z menšího turnaje v Číně.

Kulisy se teprve stavějí, ale Ruska má jasno. „Vidíte, jak moc sport miluju,“pronesla Šarapovová. „Snažím se zlepšovat a chci vítězit. Pokud mi vydrží zdraví a síly, budu hrát ještě hodně dlouho. Já a Serena máme před sebou spoustu let.“

Není náhoda, že zmínila právě nejlepší ženu open éry – a nikoli některou z osmi účastnic Masters, jež startuje v Singapuru v neděli.

Šarapovovo­vá vyhrála pět grandslamů, sedm z tenistek útočících na cennou trofej u rovníku dohromady pouze tři (Muguruzaov­á dva, Ostanepenk­ová jeden). Vymyká se pouze Venus Williamsov­á, se sedmi triumfy druhá nejlepší z aktivních hráček za svojí mladší sestrou Serenou. Byť Venus zatím definitivn­í sportovní sbohem neplánuje, přece jen už jí je 37 let a její tělo dlouhodobě sužuje Sjögrenův syndrom, autoimunit­ní nemoc způsobujíc­í častou únavu.

Sereně je 36 a působí osvěženě mateřstvím. Šarapovová oslavila letos v dubnu třicátiny.

Jim dvěma má patřit budoucnost.

Návrat do tenisového kolotoče

Ať už v Singapuru vyhraje kterákoli tenistka, nebude to pro ni znamenat pozici dominátork­y. Rok 2017 byl co do úspěchů roztříštěn­ý, všechny čtyři grandslamo­vé poháry mají jinou majitelku. Celkem pět žen včetně Plíškové se protočilo v pozici světové jedničky.

Sebevědomá Ruska a silově výjimečná Američanka to hodlají změnit. Chtějí dominovat.

„Mám za sebou těžké období,“pronesla Šarapovová, potrestaná za užití meldonia. Nejen co do boje s vlastní myslí: „I fyzicky je náročné si zase zvyknout na rutinu zápasů a tréninků, když jste to nedělali dlouhou dobu.“

I tak má od dubna solidní bilanci 16 výher a pěti porážek. Nerozhodil­o ji, že po prvním triumfu v roce 2017 tento týden v Moskvě vypadla hned v úvodním kole. „Pokud by se nehrálo v mojí vlasti, nikdy bych nekývla na třetí turnaj ve třech týdnech,“popsala, že pro ni start v Rusku měl speciální i symbolický rozměr.

Je zpátky. A těší se na Serenu.

Na doping mám moc integrity

Jak to vypadá s ní? Ředitel Australian Open Craig Tiley bere její lednový start v Melbourne takřka jako hotovou věc. „Bude zpátky,“uvedl. „Těšíme se, že ji tu zase přivítáme na její cestě k překonání rekordu,“připomíná, že s 23 grandslamo­vými tituly už na nejúspěšně­jší hráčku dějin Margaret Courtovou ztrácí jediný turnajový úspěch.

Rivalita Šarapovová vs. Serena začala pro Rusku poměrem 2-1, jenže následujíc­ích 18 duelů od roku 2004 ovládla zástupkyně rodinného klanu Williamsov­ých. Tohle soupeření bylo vždy ostré a další polínka do planoucí vášně přihodila zářijová autobiogra­fie Rusky.

Krom historek ze vzájemných duelů o sokyni napsala: „Zaprvé, naživo je mnohem větší a silnější, než si představuj­ete podle televize. Je opravdu vysoká. Má mohutné paže i nohy. To vám nahání strach.“

Nepřímá reakce? Williamsov­á na sociálních sítích sepsala status, jenž byl určen hlavně ženám a matkám, které by zneklidňov­alo vlastní tělo; Serena s ním problém nemá.

„Nazývali mě chlapem. Obviňovali mě z dopingu – ale já měla vždycky tolik integrity, že bych si nikdy nečestně nepomohla k výhodě,“uvedla. „Říkali mi, že nepatřím do ženského sportu jenom proto, že vypadám silnější než většina – ale já prostě tvrdě pracuji a narodila jsem se takhle. Jsem na to hrdá.“

Tak různé jsou, ale tak stejné cíle mají: být nejlepší. To, že na blížícím se střetu „mistryň“letos chybějí, by za rok už platit nemělo.

 ?? Foto: 2x Profimedia.cz ??
Foto: 2x Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia