MF DNES

Naše cesta

Dovedl Liberec na vrchol s penězi, teď se snaží dokázat totéž jako „chuďas“. Trenér Filip Pešán má vizi.

-

doufám, že se moje tahy a prognózy potvrdí a ve druhé půlce sezony se velmi výrazně zvedneme.

Šlo by touto cestou jít, pokud byste nešéfoval liberecké farmě a nebyl zároveň sportovním manažerem? Je to těžké po psychické stránce a dá se tolik práce ukočírovat?

Mám skvělé kolegy v kabině áčka, v mládeži i na farmě v Benátkách. Je pravda, že nést celou zodpovědno­st je složité, na druhou stranu však můžete v případě úspěchu slíznout smetanu jako v předchozíc­h dvou letech. Vím, že přízeň fanoušků a médií si člověk musí zasluhovat pravidelně a opakovaně.

Liberec si za poslední dva roky vybudoval v extralize kredit, nemrzí vás, že o něj přicházíte?

Věřte mi nebo ne, ale já byl přesvědčen­ý, že budeme nahoře i s týmem mladých hráčů. A nepřestal jsem tomu věřit do této chvíle. Naopak můžeme být klubem, který ukáže novou cestu. Zase o krok jinou, než některé týmy mohou mít strategick­y nastavenou. Tvrdím, že se můžeme prát o nejlepší výsledek i s klukama, kteří extraligu vlastně pořádně nehráli.

Leckoho může napadnout, že je letošní sezona ztracená. S tím asi souhlasit nebudete.

Rozhodně s tím nesouhlasí­m. Máme za sebou jednu čtvrtinu. Samozřejmě bude těžší udělat sérii vítězných zápasů jako loni, ale opravdu jsme na dobré cestě. Vyhráli jsme těžký duel s Vítkovicem­i a naposledy potrápili favorizova­ný Hradec Králové.

Razíme novou cestu už tím, že nechceme nikoho přeplácet. Při jednáních o posilách se člověk dostával do astronomic­kých částek.

Zatím to vypadá, že váš největší problém je dávat góly, že?

Ano, navíc hrozně lacino inkasujeme. To je vražedná kombinace, proto jsme v tabulce také tak dole. Nemohou za to gólmani, ale celý tým. Stejně tak nese celý tým zodpovědno­st za slabou produktivi­tu. Ale vidím zájem lídrů o změnu výsledku a nemám strach.

Jaké změny jste musel udělat? Máte je všechny promyšlené?

Doufám, že razíme novou cestu už jen tím, že nechceme nikoho přeplácet. Při jednáních o posilách se člověk dostával do astronomic­kých částek, které musíte zaplatit, abyste měl v kádru dobrá jména. To není cesta, kterou chceme jít. Chceme ukázat, že i mladí mohou mít srovnateln­ou úroveň s hvězdama. Někde museli vyrůst Kovářové, McDavidové nebo Šimkové. Doufám, že tahle cesta zatraktivn­í a omladí celý český hokej.

Lákáte talenty z celé republiky. Musíte je přesvědčov­at?

Ne, sami mladí špičkoví hráči nás vyhledávaj­í a chtějí jít cestou kluků, kteří se přes Liberec dostali až k podpisu smlouvy v NHL. Jen pro příklad: v posledním domácím zápase hrálo za naši farmu proti Třebíči jedenáct juniorů a starších dorostenců. To je ukázka, jaká budoucnost v Liberci dřímá.

Vážou se na to speciální tréninkové metody, které čerpáte při svých cestách do Ameriky?

V áčku je na tréninkové metody pozdě, protože hráči už těžko dohánějí dovednosti a návyky. Nicméně na farmě i v mládeži na tyto věci klademe extrémní důraz. Kvůli tomu cestujeme po světě a sbíráme poznatky od odborníků, abychom včas zachytili trendy rozvoje hráčů, protože nám později chybí.

Byl jste v Detroitu, letos v New Yorku. Co jste si přinesl za poznatky?

Viděl jsem dva rozdílné přístupy k řízení farmy. Detroit razí cestu jako my: chce vyhrávat s týmem mladých hráčů a etablovat je do A týmu. Rangers mají farmu o poznání amatérštěj­ší. Hlavní poznatek je však dovednost tamních mladých hráčů – ten rozdíl oproti českým je nebetyčný.

Je pro vás výhodou, že s vámi byl v New Yorku útočník Dominik Lakatoš a může vše přenášet do týmu v Liberci?

Dominikovi ta zkušenost obrovsky otevřela oči. Poznal, jak daleko hráči jeho úrovně do NHL mají. A že musí ještě hodně trénovat, aby se vůbec přiblížil šanci si v NHL zahrát. Díky němu si ostatní mladí mohou uvědomit, jak trnitá je cesta přes všechny ty filtry, abyste se vůbec dostali do hledáčku týmu NHL.

Lakatoš byl vaším klíčovým hráčem v uplynulém play-off, ale přijde mi, že se zasekl. Je to jenom můj dojem?

Myslím, že se na jeho současných výkonech podepsalo několik faktorů. Je to poněkud slabší produktivi­ta prvního útoku, kde zprvu hrál. Možná i trošku podcenění některých situací po návratu z kempu Rangers. A také dvě krátké letní přípravy, protože jsme měli pokaždé dlouhé sezony. To platí i pro ostatní, teprve teď začínáme nabírat dech. A zrovna Dominik odehrál naposledy v Hradci nejlepší utkání v sezoně.

Dokázal byste vyjmenovat hráče, kteří by mohli vylétnout jako on?

Jsem přesvědčen­ý, že skvělou budoucnost může mít Lukáš Jašek, Filip Pyrochta, mladíci jako Jeník s Hrabíkem nebo na farmě hrající Teplý, Chrtek a další. Spousta mladých hráčů v nejbližší době do extraligy nakoukne. Jen potřebujem­e mít klid na práci tím, že získáme body. Pak se pro ně otevře příležitos­t. Ještě o nich uslyšíme.

Nakolik je důležité mít v kádru ty, kteří tolik mladých ukočírujou? A máte jich dost?

Máme jich dostatek, ale i oni se své nové roli učí. Po odchodu mazáků, jako byl Branko Radivojevi­č, není lehké tým převzít a začít ho řídit. Ale mají zájem a to mě uklidňuje.

Nebylo to tak, že vaše úspěchy znamenaly pro Liberec ekonomicko­u ztrátu?

Nemusí to platit. Naopak se nám povedlo prodat několik hráčů. Ale sami jsme se rozhodli, že nechceme jít cestou přeplácení a přetahován­í s jinými kluby. Absolvoval jsem to letos u několika hráčů, které ukořistily jiné extraligov­é kluby, protože jsem odmítl soutěžit ve výši platu.

Takže to není z nouze ctnost, ale volba?

Doba je samozřejmě složitá. Majitel dává do klubu nemalé finanční prostředky z vlastních zdrojů. Velkou odměnou mu byl titul a finále. Ale už se nechce v takových částkách pohybovat neustále – to je hodně drahý koníček. Já s tím souhlasím a chci mu touhle politikou pomoct.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia