MF DNES

Stovka! Bravo, mistře

Další milník Lionela Messiho: v evropských pohárech už nastřílel sto branek

- David Čermák

branek v Lize mistrů zvládl Messi za dvanáct let. nešťastník­em, který tehdy v brance Panathinai­kosu musel vytrpět krušných devadesát minut? Mario Galinovič, který se od léta stará o brankáře ve Spartě. Mohl tušit, s kým má tu čest? Tenkrát ještě Messi nebyl fenoménem, ale mladíčkem, který se místo vzorné životosprá­vy denně ládoval pizzou, před tréninkem pojídal oříšky v čokoládě a zapíjel je Colou. Odborníci už předvídali, že z něj může něco být, ale ani oni asi netušili, že za dvanáct let mu v Lize mistrů přiskočí do statistik dalších 96 gólů.

Když k nim přičtete tři ve finále Superpohár­u, dostanete... Ano, magickou stovku!

Přes ni se už dostal jen Cristiano Ronaldo, který jako by spolu s Messim žil v jiném vesmíru. Třetí v pořadí, Španěl Raúl, hrál evropské poháry do pětatřicet­i, přesto stihl „jen“76 branek...

Messi si milník vystřílel ve středu večer: Barcelona porazila Olympiakos 3:1 a on obstaral druhý gól. Levačkou, z přímého kopu, který určitě umí trefit přesněji. Míč neletěl přímo k tyči, točil se doprostřed, ale gólman Proto reagoval pozdě.

Barcelonsk­ý trenér Valverde zaťal pěst, celá lavička začala tleskat. A Messi sám? Speciální oslavu si nepřipravi­l. Jen udělal pár kroků, usmál se a přijímal blahopřání od spoluhráčů. Jako už tolikrát... Celkem zatím za Barcelonu nastřílel 522 gólů, ale stovka, kterou zvládl v Lize mistrů, ční nejvíc.

Jak se rodila? Šestnáct gólů dal pravačkou. Osmdesát neomylnou levačkou. A čtyři hlavou – na člověka s výškou 170 centimetrů slušný výkon.

Spolu s Ronaldem nastřílel nejvíc hattricků – sedm. Jedním z nich zničil před šesti lety Plzeň, ale jiní dopadli ještě hůř: Arsenalu dal v roce 2010 čtyři góly, Leverkusen­u o dva roky později dokonce pět.

Kdo by tohle před dvanácti lety řekl? Tehdy se mnohem víc než Messiho první trefa řešil hattrick jeho spoluhráče Eto'a.

Zato dnes je maličký Argentinec pod drobnohled­em. Žádný jeho pohyb během zápasu neuteče kamerám a jeden takový vzbudil rozruch i ve středu.

Po internetu hned kolovalo kratičké video, na kterém je vidět, jak se předklání, sahá do stulpny, cosi z ní vytahuje a ruka mu rychle vystřelí k ústům.

Co to mělo být? Měl tam snad schovanou žvýkačku? Bonbon? Karamelu? Hroznový cukr? Doping?

Fanoušci se předháněli ve spekulacíc­h, ale Messiho fotbalová genialita stejně přebíjí vše ostatní. Mohou se rozebírat jeho účesy, potetovaná noha nebo to, že bydlí v domě ve tvaru fotbalovéh­o míče. Ale nic z toho nemůže zastínit jeho kouzla a obdivuhodn­é statistiky.

„Mbappé je na svůj věk neskutečný,“napsal včera na Twitter bývalý anglický útočník Gary Lineker, aby záhy doplnil: „Ale Messi je neskutečný v každém věku.“

Jistě, touhle stovkou nic nekončí. Maestro Messi bude pálit dál.

 ??  ?? Messi nasázel v evropských pohárech 100 gólů. Lepší je jen Cristiano Ronaldo se 113. Foto: AP
Messi nasázel v evropských pohárech 100 gólů. Lepší je jen Cristiano Ronaldo se 113. Foto: AP
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia