MF DNES

Plzeňský pohárový zmar. Suverén si kazí pověst

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Fotbalový vládce nezvládá Evropskou ligu, včera prohrál u posledního týmu švýcarské ligy! Zápasy Slavie a Zlína skončily až po uzávěrce

Také vás zajímá, proč se plzeňské kouzlo na evropské scéně mění v marnost? V české lize je mužstvo bez poskvrny, vyhrálo všech deset zápasů a přepsalo fotbalové dějiny. Zato v pohárech tápe. Dlouhodobě. Včerejší porážka 2:3 se švýcarským Luganem je sotva omluviteln­á. Stejně jako výkon, který ten ošklivý výsledek způsobil.

Trenér Vrba stál chvílemi jako opařený. Ruce v kapsách u kalhot, jen u toho kroutil hlavou. Pak si sedl na lavičku, zasakroval, ruce složil na hrudník, pak se zase zvedl, vykročil k trávníku a znovu se vrátil do nejčastějš­í pózy. Nechápal. Ligový vládce funěl jako sentinel. Ne a ne se rozjet. Vězte, že Plzeň vyhrála v pohárech pouhé tři z posledních 22 zápasů, ovšem takový trapas jako na poloprázdn­ém stadionu v Luzernu ještě neprožila. Padla s posledním týmem švýcarské ligy. Se soupeřem, kterého by po obstojném výkonu měla uhonit jako malou mouchu a u okna ji přimáčknou­t.

Místo toho nastal herní kolaps a lehkovážná ztráta, která zásadním způsobem komplikuje myšlenky na postup do jarní fáze Evropské ligy.

„Snadné utkání to nebude, ale věřím, že zápas zvládneme,“pravil před výkopem kouč Pavel Vrba, jenže pak se nestačil divit.

Neuběhla ještě ani hodina a už posílal na trávník dva muže, které chtěl šetřit pro ligu, útočného bijce Krmenčíka a krajního záložníka Kopice. V tu dobu ještě na tribuně za brankou Lugana radostně vlály prapory plzeňských fanoušků, kteří ve stovkách přijeli za vítězstvím. Zmýlili se, ani tentokrát se nedočkali.

V 63. minutě mužstvo třikrát za sebou hloupě ztratilo míč v ofenzivním náběhu a hráčům už se ani nechtělo vracet. Chyba! Laciný brejk totiž zakončil Bottani mazaným obloučkem přes brankáře Hrušku.

Šest minut poté bylo ještě hůř, protože brazilský útočník Carlinhos se opřel do Bottaniho centru a trefil se nádherně z voleje.

Byl to trest za ležérní přístup. A plzeňské prapory vlát přestaly...

Plzeň si odvezla ostudu a problémy do budoucna. Ve skupině s rumunským FCSB a izraelskou Beer Ševou už potřebuje zapnout, příště (2. listopadu) musí Lugano porazit doma. A jestli chce proklouzno­ut do jara, měla by hrát se stejným zápalem jako včera posledních 25 minut. Málem vyrovnala na 2:2. Pak málem na 3:3.

Ani bláznivý závěr však nemůže vymazat tu předchozí bídu.

Jak dopadla Slavia a Zlín? Jejich třetí duely v Evropské lize skončily až po uzávěrce vydání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia