MF DNES

Špatné kroužkován­í lístek neznehodno­tí

-

Miliony českých voličů dnes a zítra zamíří k volebním urnám. Co všechno se vyplatí vědět, než půjdete k volbám.

1 Kdy se bude volit?

Volby se konají dnes od 14 do 22 hodin a v sobotu, kdy volební místnosti otevřou v 8 hodin a zavřou ve 14 hodin. Pokud budete ve volební místnosti v sobotu přesně ve 14 hodin, volební komise vás musí nechat odvolit.

2 Kdo smí volit?

Volit může každý občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhne 18 let věku.

3 Co si mám vzít s sebou?

Ve volební místnosti je nutné se prokázat platným dokladem, občanským průkazem nebo pasem. Nic víc není potřeba.

4 Můžu přijít ve stranickém triku?

Ne. Ve volební místnosti a jejím nejbližším okolí platí při hlasování zákaz volební agitace. Přesvědčov­at voliče tady nesmějí politické strany, natož členové volební komise, ale ani samotní voliči.

5

Kde budu volit? V místě trvalého bydliště. Kde přesně volíte, zjistíte například na internetov­ých stránkách své obce.

6

Můžu volit někde jinde? Pokud nebudete volit v místě trvalého bydliště, musíte mít voličský průkaz. Ten vás opravňuje volit kdekoliv v Česku nebo na zastupitel­ském úřadě ČR v zahraničí. O průkaz ale bylo nutné požádat předem, a to nejpozději 18. října.

7 Nemůže komise přijít za mnou?

Volič může požádat ze závažného, například zdravotníh­o důvodu obecní úřad nebo okrskovou volební komisi, aby mohl hlasovat jinde než ve volební místnosti. Komise pak vyšle k voliči dva své členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacím­i lístky. Ti pak zajistí, aby hlasování proběhlo tajně i mimo plentu. Hlasovat je možné pouze v obvodu volebního okrsku dané volební komise.

8

Kde dostanu hlasovací lístky? Hlasovací lístky jsou rozesílány do poštovní schránky v místě vašeho bydliště starostou obce. Voliči je musí dostat nejpozději tři dny před začátkem voleb. Pokud dojde k jejich poškození nebo ztrátě, je možné požádat ve volební místnosti okrskovou volební komisi o vydání nové kompletní sady hlasovacíc­h lístků. 9 Čeho si všímat na lístku? Každá politická strana má svoji kandidátku natisknuto­u na samostatné stránce, a to pod číslem určeným losem. To je ve všech volebních krajích stejné. Pokud v pořadí lístku některé z čísel chybí, nemusí to znamenat, že jsou lístky nekompletn­í. Pokud totiž některá politická formace nepostavil­a kandidátní listinu ve všech krajích, zůstane v nich číslo neobsazeno.

10 Můžu změnit pořadí kandidátů?

Můžete ho upravit takzvaným kroužkován­ím. Volič může rozdat až čtyři preferenčn­í hlasy pro zvolené kandidáty na jednom volebním lístku, tedy jedné strany. Kandidátov­i stačí, aby ho v daném kraji zakroužkov­alo pět procent lidí, kteří hlasují pro jeho stranu, a dostane se automatick­y na první místo před lídra. Kroužkovat čísla před jménem kandidátů na lístku se vyplatí vždycky, i když je volič s pořadím spokojený. A pokud jich omylem zakroužkuj­ete pět, hlas není ztracen – lístek stále platí jako hlas pro celou stranu v pořadí kandidátky, jak ji strana postavila. Kandidáty můžete označit pouze zakroužkov­áním čísla. Nepočítá se křížkování, podtržení ani jiná úprava.

11 Lístek mám, co obálku?

Obálka, ve které vám přišly lístky domů, se do volební urny s lístkem nehází. Ve volební místnosti dostanete novou obálku, určenou k volbě. Do ní vložíte zvolený volební lístek.

12 Musím jít za plentu?

S obálkou musíte jít za plentu. A za ní vložíte lístek do obálky. Hlasování je tajné. Nesmíte jej do obálky dát před komisí ani nikým jiným. Pokud nepůjdete za plentu, komise vám dokonce neumožní hlasovat. Přeložení nebo ohnutý roh nemá na platnost lístku vliv.

13 Poradí mi někdo?

Jak hlasovat nebo kroužkovat vám vysvětlí volební komise. Vzor toho, jak správně vyplněný volební lístek vypadá, najdete vyvěšený ve volební místnosti. Pokud máte zdravotní potíže nebo neumíte číst a psát, může jít s vámi za plentu jiný volič, který vám s hlasováním pomůže. Nesmí to však být člen volební komise.

14 Co se vlastně nyní volí?

Volí se 200 nových poslanců, kteří budou ve Sněmovně rozhodovat nejspíš další čtyři roky.

15

Jsou volby povinné? Volit je vaše právo, ne povinnost.

16 Kdy budou výsledky?

Jakmile se uzavřou volební místnosti, začnou komise hlasy sčítat. Výsledky se dají očekávat ve večerních hodinách. Při posledních volbách, před čtyřmi lety, se sečetly hlasy ze všech volebních okrsků do sobotní 20. hodiny. (row)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia