MF DNES

Jak volily kraje, složení Sněmovny

Strany vyhlížejí stamiliony od státu. ČSSD čeká boj o přežití

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Ještě naléhavěji než politickou porážku musí ČSSD po volbách řešit svůj hospodářsk­ý dopad.

Strana, která podle pravomocné­ho rozsudku musí zaplatit dědicům právníka Zdeňka Altnera přes 330 milionů korun, přišla oproti volbám v roce 2013 téměř o 70 milionů korun jen za hlasy. Dohromady včetně dalších příspěvků bude sociální demokracie v minusu 184 milionů korun oproti roku 2013.

Stát stranám za volební zisky vyplatí celkem 482 milionů korun. Další peníze však do stranickýc­h pokladen budou přibývat průběžně. Jde o příspěvek na činnost a dotace za mandáty.

Zdaleka nejvíce peněz dohromady za budoucí čtyři roky ve Sněmovně získá vítězné hnutí ANO – 471 milionů korun. Za minulé volby získalo téměř o dvě stě milionů korun méně. ANO dluží svému předsedovi Andreji Babišovi 153 milionů korun.

Sto milionů ztráty

Výrazný propad o téměř sto milionů korun zaznamenal­a oproti volbám v roce 2013 TOP 09.

Jen o něco méně ztratila KSČM. Nejhorší výsledek od dvacátých let minulého století znamená, že přijde ve srovnání s minulým obdobím o 95 milionů korun.

U KDU-ČSL je rozdíl mezi příjmem za minulé volební období a tím budoucím nejnižší. Lidovci ztratí „jen“16 milionů korun.

Naopak SPD Tomia Okamury získá od státu za další čtyři roky dohromady 173 milionů korun.

Oproti hnutí Úsvit – bývalému Okamurovu projektu, se kterým kandidoval před čtyřmi lety – si polepšil o padesát milionů. Úsvit se rozpadl právě kvůli vnitřním sporům o státní peníze.

Ukázalo se totiž, že Okamura sám sobě vyplácel značné sumy za poradenstv­í (což vysvětlova­l jako splácení dluhů, které vůči němu Úsvit měl). Okamura si před volbami vzal úvěr 18 milionů korun, za který ručil spolu s místopředs­edou SPD Radimem Fialou.

Další skokan voleb – Piráti – dostane přes 170 milionů korun. To ve straně, která musela uplynulé čtyři roky vyjít s pouhými třinácti miliony, vyvolalo otázky, co s nimi příliv státních peněz udělá.

Zelení bez peněz

O miliony se bojovalo i pod pětiprocen­tní hranicí, která zaručuje vstup do Sněmovny. Peníze od státu totiž získají i strany, které překročí hranici jednoho a půl procenta. Na ni dosáhli pouze Svobodní. Za svých 79 tisíc hlasů získají téměř osm milionů korun. I oni si však pohoršili. Po minulých volbách dostali 12,3 milionu korun.

Naopak zcela bez peněz za volby zůstane Strana zelených, která má navíc dluh sedm milionů korun. Navíc ji opustil její předseda Matěj Stropnický, který rezignoval krátce po skončení voleb. Problém s financován­ím Zelených tak bude muset vyřešit až jeho nástupce. Nulu si připíše i Strana práv občanů. Ta musí počítat se ztrátou sedm a půl milionu korun oproti minulým volbám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia