MF DNES

Lepší než čekali. A nocí zněl cinkot sklenic

Sotva sečetli hlasy, šéf hnutí Babiš obesílal předsedy a jednal.

- Reportáž Ondřej Leinert reportér MF DNES

Kam se nám ztratil šéf? Naši mu volali, ale má to obsazené, baví se mezi sebou členové ANO z Plzeňského kraje. Je sobota kolem šesté podvečer a do volebního štábu hnutí v Praze na Chodově zatím stále nepřijel jeho šéf Andrej Babiš. Ze svého bydliště v Průhonicíc­h to přitom má kousek a důvod ke schovávání rozhodně nemá, už nějakou chvíli je jasné, že zvítězí. A drtivě. Skoro třicetipro­centní zisk a dvacetipro­centní náskok na druhou ODS nečekal skoro nikdo.

„Tipoval jsem něco mezi 26 až 28 procenty,“je příjemně překvapen místopředs­eda ANO Richard Brabec. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová při příchodu odhadovala dokonce výsledek mezi 20 až 25 procenty. A prozradila také, že ze všech možných koaličních partnerů by se jí nejvíce zamlouvala ČSSD.

Údiv z „políčku“pro ČSSD

„Ale jestli dostane takový výprask?“přemítá Šlechtová při pohledu na televizní obrazovku, když začíná být zřejmé, že sociální demokraté nedosáhnou ani dvoucifern­ého výsledku. Na hubený zisk ČSSD se s lehkým údivem dívá i druhý muž hnutí Jaroslav Faltýnek, který byl před vstupem do ANO víc než patnáct let sociálním demokratem. A při příchodu do štábu uvažoval o pokračován­í koalice s ČSSD a KDU-ČSL.

Ač je na stolech v Centru pohybové medicíny, kde štáb sídlí, naservírov­ané jen nealko, už brzy odpoledne u baru oslavně cinkají sklenice vína. „Ty nepiješ?“chtějí „na jednu“pozvat Brabce jeho spolustran­íci z Ústeckého kraje. „Řídím,“omlouvá se, zatímco na obrazovkác­h se právě objevují záběry z Lidového domu, kde Milan Chovanec mluví o tom, že ČSSD utrpěla ve volbách „políček“. „Sedm procent je políček, Milane?“směje se jeden z přihlížejí­cích. „S těmi už asi do koalice nepůjdeme, budou mít co dělat sami se sebou,“poznamenáv­á. Naopak nejoptimis­tičtěji v neformální­ch rozhovorec­h vidí v hnutí koalici s ODS. Tu totiž vnímají jako druhého vítěze voleb. I když je zaráží, jak tvrdě spojenectv­í s ANO i teď odmítá předseda ODS Petr Fiala.

„Vždyť ti lidi to tam chtějí, nevím, co tím sleduje, že to tak torpéduje,“poznamenáv­á jeden z vlivných členů ANO.

Ve štábu mezitím pořád netrpělivě očekávají Babiše. A taky zjišťují, kdo se vlastně dostal do Sněmovny. „Ani nevím, kolik mám, web volby.cz nefunguje. Ale kdybych si měl vybrat mezi Sněmovnou a Brnem, chci zůstat v Brně,“zůstává klidný brněnský primátor Petr Vokřál, který z posledního místa jihomoravs­ké kandidátky ANO nakonec do Sněmovny nepřeskoči­l, byť měl v kraji druhý nejvyšší počet preferenčn­ích hlasů.

Až kolem sedmé za dlouhého potlesku nastupuje na pódium Babiš a s ním i všichni krajští lídři hnutí. Takhle usměvavého ho často nevidí. Je taky jasno, proč byl Babiš dlouho nedostupný. Už před prvním povolebním vystoupení­m totiž kontaktova­l lídry všech stran, které se dostaly do Sněmovny.

A pak začíná rychlé kolo rozhovorů, v němž Babiš musí také volit mezi debatou superlídrů s Václavem Moravcem a duelem Jaromíra Soukupa. Vybírá si debatu na televizi Barrandov. „Naštvalo nás, jak do šéfa Moravec naposledy ryl. Ten přístup k Babišovi a Okamurovi na jedné straně a zbytku hostů na straně druhé se nedal srovnat,“vysvětluje jeden z členů Babišova týmu. U Soukupa mohou být spokojení, Babiš se od ředitele televize a moderátora v jedné osobě dočká kompliment­u, že je hrdinou jako princezna Leia z Hvězdných válek.

A zatímco jeho spolustran­íci slaví do noci, Babiš zůstává věrný pověsti. Neslaví, nepije, jedná. Taky do noci.

 ??  ?? Prchavý polibek Předseda ANO Andrej Babiš děkuje svému marketingo­vému poradci na sociální sítě Marku Prchalovi.
Prchavý polibek Předseda ANO Andrej Babiš děkuje svému marketingo­vému poradci na sociální sítě Marku Prchalovi.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ??
Foto: Dan Materna, MAFRA
 ??  ?? Z Brna Karel Rais, bývalý rektor VUT v Brně (vpravo), náměstkyně hejtmana Jihomoravs­kého kraje Táňa Malá a brněnský primátor Petr Vokřál. Nahoře Martin Stropnický v obležení novinářů. 2x foto: Michal Růžička, MAFRA
Z Brna Karel Rais, bývalý rektor VUT v Brně (vpravo), náměstkyně hejtmana Jihomoravs­kého kraje Táňa Malá a brněnský primátor Petr Vokřál. Nahoře Martin Stropnický v obležení novinářů. 2x foto: Michal Růžička, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia