MF DNES

Vypráskaní komunisté: Pravici nám neodpustí 7,76

- — Eva Zahradnick­á

hlasů získala

Místopředs­eda komunistů Jiří Dolejš straně věštil jedenáct až dvanáct procent. „Pod deset procent bychom udělali negativní rekord,“řekl před zveřejnění­m výsledků.

Jenže skutečnost byla ještě o dost horší. KSČM zaznamenal­a se 7,76 procenta nejhorší výsledek od roku 1990.

Od voleb před čtyřmi lety přišla skoro o tři sta padesát tisíc voličů a osmnáct poslanců.

Příčiny neúspěchu vidí komunistic­ký předseda Vojtěch Filip hlavně v náladě ve společnost­i, ze které vytěžily jiné politické subjekty.

O vyvození osobní odpovědnos­ti neuvažuje. „Nemám žádnou zprávu, že by mě někdo vyzýval k rezignaci,“řekl v neděli odpoledne Filip.

To si nemyslí místopředs­eda a stranický ideolog Josef Skála. Prý takové hlasy zaznamenal, konkrétní jména uvést nechtěl.

„Není pravda, že by ze stranické základny širší levicové veřejnosti nezněly hlasy, že by měly být vyvozeny personální důsledky,“řekl Skála.

„Škatulata“ve vedení odmítá i další z místopředs­edů Jiří Dolejš. „Důležitý je rozbor příčin a jestli se dá dělat něco jinak,“uvedl Dolejš. Sám by si přál větší podíl mladých v KSČM.

Teď je podle něj důležité, jak se strana zachová při současném vyjednáván­í o koalici. „Aby tyhle volby nebyly poslední,“odpověděl Dolejš na dotaz, zda by strana podpořila menšinovou vládu hnutí ANO.

„Kdybychom si moc zadali s pravicí, bude to radost pro ty, kteří vyjednávaj­í, ale menší pro voliče venku. Věrní nám jsou programoví voliči, kteří očekávají levicovou sociální politiku,“vysvětlil.

Na trýznivý výsledek komunistů doplatila třeba výrazná poslankyně Marta Semelová, která před třemi lety zpochybnil­a vynucené přiznání Milady Horákové. Nálada pod psa On byl tehdy předseda. Sice odešel, ale další lidé z vedení pokračoval­i a dovedli stranu ke sjezdu, Člověka samozřejmě napadne, že jsme doplatili na to vládnutí s Andrejem O tom teď nechci mluvit. To fakt nejde, jen tak tahat nějaké králíky z klobouku.

 ??  ?? Sociální demokraté po zveřejnění výsledků voleb. Foto: Jan Zátorský, MAFRA
Sociální demokraté po zveřejnění výsledků voleb. Foto: Jan Zátorský, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia