MF DNES

Oranžová kocovina „S Babišem už nejdeme“

Špičky ČSSD do sjezdu funkce skládat nechtějí. Kritika na sebe ale nenechala dlouho čekat.

-

37 let, sys. architekt 56 let, pedagog 21 let, copywriter

33 let, živnostník ●

36 let, konstrukté­r

Vojtěch Srnka reportér MF DNES

34 let, starosta ●

31 let, biofyzik

31 let, podnikatel ●

39 let, zastupitel před volbami doporučil. Jiné důvody debaklu hledali sociální demokraté jen těžko. „Vzbudil jsem se nad ránem a pak už neusnul. Pořád jsem se převaloval a přemýšlel, co jsme měli udělat jinak,“popisoval včera svou povolební noc lídr Lubomír Zaorálek.

Hledání příčin neúspěchu jde vedení těžko, protože je názorově velmi jednotné. Není tam nikdo, kdo by se zbytku postavil a stranu dovedl až do voleb. Je to dané tím, že Chovanec se Sobotkou většinu kritiků v posledních letech odstavili.

Spojence si vedení strany prosadilo i na přední místa kandidátek napříč republikou. Je tak jen málo poslanců, mezi nimiž by byl rebel.

Nicméně postupně se z různých koutů republiky hlasy vyzývající vedení k rezignaci začínají ozývat. Ze svého výkonu se však podle většiny z nich má zpovídat až na sjezdu.

V sobotu začal lídr Ústeckého kraje Jan Foldyna a v neděli se k němu přidal další čerstvě zvolený poslanec – exprimátor Brna Roman Onderka. Podle něj straně uškodila právě absence dřívějších rebelů, jako byli Michal Hašek či Jeroným Tejc.

Mezi poslanci se však bude těžko hledat někdo, kdo by dění ve straně zásadně změnil.

To se čeká spíše od regionů. Třeba od Jiřího Zimoly, exhejtmana Jihočeskéh­o kraje, odstavenéh­o vedením strany po kauze se stavbou chaty na Lipně. Ten se ještě v sobotu večer sešel se svými věrnými. Z propadáku obvinili právě stranické vedení.

K rezignaci pak vedení vyzval také pardubický hejtman Martin Netolický. Nejmladší hejtman platí za jednu z budoucích nadějí strany. Na současném volebním debaklu se nijak nepodílel. To mu dává slušnou šanci, aby byl mezi těmi, kteří z povolební situace budou těžit.

30 let, zastupitel ●

32 let, programáto­r

P32 let, mark. stratég

27 let, analytik ● řed volbami se zařekl: jakkoli strana ve volbách dopadne, jde jen za ním. Ať už v dobrém, nebo špatném. Jenže pro ČSSD to dopadlo špatně. Lubomír Zaorálek sice přiznává, že odpovědnos­t za volební debakl strany nese jako lídr on. Ale opustit post místopředs­edy strany by podle něj sociální demokracii neprospělo. Aktuálně to vypadá, že o jeho další budoucnost­i ve straně rozhodne až mimořádný stranický sjezd po Novém roce. Po propadu ve volbách si prý na šéfa strany netroufá.

Proč po sobotní schůzi vedení strany rovnou nerezignov­alo?

Rezignace se dá udělat snadno. Ale ta strana nemůže najednou nebýt řízená. A my máme teď za úkol ji dovést ke sjezdu a do té doby najít příčiny neúspěchu, vytvořit nějaké řešení. A pak udělat rozhodnutí na tom sjezdu. Nemůžeme hodit rezignaci do strany s tím, ať si s tím nějak poradí. Musíme teď navíc za stranu jednat, máme k tomu mandát a nesmíme ty hlasy, které jsme dostali, jen tak zahodit.

Ani vy osobně, když jste avizoval, že za výsledek strany ponesete odpovědnos­t, rezignaci neplánujet­e?

Nejsem si jist, jestli bych něčemu prospěl, kdybych řekl, že odcházím. Možná jsem měl pracovat jinak, ale dělal jsem to při nejlepší vůli a jsem za to připraven přijmout zodpovědno­st. Co by řekli voliči, kteří nám dali hlasy a my jim řekli, že jich bylo málo, a že to balíme? Oni volili náš program a pro něj musím udělat všechno.

Jiří Paroubek ale po volebním neúspěchu ČSSD v roce 2010 skončil.

30 let, analytik ●

39 let, zastupitel ● 32 let, manažer 33 let, programáto­r ● 61 let, diplomat ●

45 let, poslanec Babišem. Nedokázali jsme voličům po čtyřech letech ve vládě vysvětlit, proč nám najednou vadí, proč máme tak jiný pohled na věci. Když jsem objížděl republiku, tak nám lidé říkali, proč se s ním hádáme, jestli by nebylo lepší pokračovat, že jim to vyhovovalo.

Všechno ale nejde přece svést na vaši spolupráci s Babišem.

Samozřejmě. Hlavní důvod je v tom, že sociální demokracii všude ve světě se nepodařilo voliče přesvědčit, že v tomto čase nejistoty je schopná plnit svou roli jejich ochránce. Doufal jsem, že nám se to v Česku podaří, ale ukázalo se, že jsme na tom stejně jako ostatní ve světě.

A když by vám dnes lidé na ulici řekli, ať do toho s ANO jdete, co byste odpověděl?

Že to je těžké. Nebo spíš skoro nemožné po těch zkušenoste­ch, které máme.

A s Babišem jako členem vlády byste do toho šli?

To, co jsme řekli před volbami, musí platit i po nich. S ním do vlády nepůjdeme. Už jednou jsme hlasovali, aby byl vydán k trestnímu stíhání. To se volbami nemění.

Už víte, jestli se budete ucházet o post předsedy?

Po tomto výsledku o žádném ucházení mluvit nemohu. To teď nepřichází v úvahu. Moje role je co nejlépe pomoci tu porážku zpracovat a pomoci najít řešení. Strana potřebuje hlubokou změnu. Musíme najít jak podobu té změny, tak někoho, kdo ji bude reprezento­vat.

Kdo by tedy mohl předsedou být?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia