MF DNES

Trpaslíci ve vládě? Lidovci míří za Babišem

- Jakub Pokorný s přispěním Ilony Zelníčkové

Lidovci dosáhli ve volbách jen nepatrně lepšího výsledku než TOP 09. Přesto se svými 5,8 procenta hrají úplně jinou ligu. Zatímco u topky se očekávají rezignace, u KDU–ČSL vyjednáván­í o vládě.

Ve velkém sále podzemí jejich sídla v Paláci Charitas vládla uvolněnějš­í atmosféra než u TOP 09, i když i tam odpoledne místopředs­eda Marian Jurečka napůl vážně říkal:

„Jsem připraven vrátit se na pole.“Před vstupem do politiky totiž dělal soukromého zemědělce. Jurečka ale nakonec ve velké politice nekončí a třeba nebude muset ani opouštět ministerst­vo zemědělstv­í.

Když Jaroslav Faltýnek z ANO na velké obrazovce avizoval, že vítěz nejdříve osloví koaliční partnery, lidovci vypadali, že je to docela těší.

V sobotu večer před odjezdem do televizní debaty pak předseda Pavel Bělobrádek potvrdil, že „Andrej Babiš už ho oslovil“.

„Domlouváme si schůzku. Naše podmínky ale pořád trvají. Obviněný člověk nemůže být členem vlády, měla by tam být programová shoda a bude záležet i na poměru

Bělobrádek sice opět dovedl KDU-ČSL do Sněmovny, ale s horším výsledkem než minule. Křeslo si však udrží

křesel ve vládě,“potvrdil Bělobrádek. Předseda si jen trochu naběhl, když před volbami prohlásil, že lidovci se s každými volbami zlepšují a rád by tento trend udržel. Nepodařilo se. Ale jako jediný zatím vyzve Bělobrádka k odstoupení celostátně neznámý náměstek jihlavskéh­o primátora za KDU–ČSL Jaromír Kalina.

Hvězdou dne byl naopak u lidovců mladý starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Ještě nedávno jako neznámý aktivista bojoval za referendum o výstavbě údajně předražené radnice. V sobotu přeskočil díky kroužkován­í ministra kultury Daniela Hermana.

„Obecně ten výsledek pro naši stranu ani naši zemi není dobrý. Naším úkolem by měla být opozice,“vyjádřil se Čižinský. Situaci své strany tedy vidí jinak než Bělobrádek.

Kolegové vyjadřoval­i uznání i Hermanovi, že coby lídr kandidátky Čižinského nijak neupozadil. Na všech plakátech vystupoval­i jako rovná dvojice. Herman však bude z vrcholného vedení nakonec jediný, kdo se „vrací na pole“.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Daniel Herman a jeho přemožitel Jan Čižinský
Foto: Petr Topič, MAFRA Daniel Herman a jeho přemožitel Jan Čižinský

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia