MF DNES

Hnutí z údolí bude celostátní

-

Zatímco v jiných volebních štábech tekly nervy, u hlubočepsk­é Hurdálkovy chýše jedové by nikdo netipoval, že v ní sedí zástupci hnutí, které kandiduje do voleb. Pro někoho bizarní úkaz, pro Společnost proti developers­ké výstavbě v Prokopském údolí (SPDV) byla volební účast jakousi světlicí, která upozorní na existenci jejich hnutí po celé republice.

„Chtěli jsme vstoupit do podvědomí veřejnosti a dát o sobě vědět na celostátní úrovni, aby se nám ozvali lidé, kteří mají stejné problémy,“zdůvodnila kandidatur­u ryze komunálníh­o uskupení v celostátní­ch volbách místopředs­edkyně hnutí Lenka Vančatová. Což SPDV, která se dostala do médií, vyšlo. Už nyní se mu ozvali lidé z Plzeňska a Kutné Hory, kteří jsou také proti překotné developers­ké výstavbě.

Proto Vančatovou ani její spolukandi­dáty nemrzelo, že získali v Praze jen 438 hlasů, což byl i celkový počet, neboť v jiných krajích nemělo hnutí kandidátku. Upoutat na sebe pozornost však bylo jen jedním z bodů, které si před volbami lidé z Prokopskéh­o údolí vytyčili. „Máme v plánu vybudovat celorepubl­ikovou platformu, jinak nemůžeme důkladně vyřešit problém zapojení veřejnosti do stavebního procesu,“řekla Vančatová.

Kromě hledání spolků a iniciativ v Česku, kterým vadí necitlivá výstavba, se už SPDV připravuje na příští rok, kdy budou komunální volby. Zviditelně­ní v letošním roce má hnutí pomoci k tomu, aby alespoň na Praze 5 překonalo pětiprocen­tní hranici a usedlo v zastupitel­stvu. V roce 2014 mu to nevyšlo jen těsně, kdy SPDV získalo 4,2 procenta a 35 tisíc hlasů. Ve volbách na magistrát je volilo 132 tisíc lidí. (ble)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia