MF DNES

Vajíčka do Vánoc prudce zdraží

Vajec je tak málo, že se prodávají v aukcích

- Filip Horáček Jana Divinová

Vzávodech o navyšování ceny může mít máslo brzy žhavou konkurenci – vejce. V obchodech začínají prudce zdražovat. Cena za kus je nyní mezi třemi a čtyřmi korunami, ale v následujíc­ích týdnech může dosáhnout 5–6 korun, ozývá se od prodejců.

Na trhu je takový nedostatek, že producenti začali prodávat vejce v aukcích. „Historicky to nemá obdoby,“řekl MF DNES ředitel společnost­i Ovotrade Libor Černý.

Kvůli fipronilov­é kauze (pozn. red. – koncem léta se na evropský trh dostala vejce kontaminov­aná touto jedovatou látkou, která bývá součástí přípravků proti blechám, vším a klíšťatům). v Evropě odstartova­lo vybíjení milionů nosnic.

Česko si podle dat Českého statistick­ého úřadu, ministerst­va zemědělstv­í a celní správy s vlastními zásobami dlouhodobě nevystačí. Soběstačno­st klesá, výrazný propad se čeká především v letošním roce. Klesnout má z loňských 78,1 procenta na 73,9 procenta. Nejde však jen o aféru s fipronilem. Výraznou silou, která tlačí ceny vajec vzhůru, jsou i Vánoce. Poptávka po vejcích a vaječných produktech, jako jsou melanže, obrovsky v posledních dnech zesílila nejen ze strany obchodních řetězců, ale i od pekáren, cukráren a dalších průmyslový­ch zpracovate­lů.

„Zájem je abnormálně velký, protože je předvánočn­í čas. Abnormální je i nedostatek. V tuto chvíli vykrýváme asi jen 30 procent objednávek,“popsal Libor Černý, ředitel společnost­i Ovotrade, která dodává vaječné polotovary.

Poláci jsou na tom stejně

Společnost už všechno začala dovážet z Polska. Důvodem není cena (vejce zdražují i v Polsku), ale skutečnost, že v Česku vejce nejsou.

Ani na polském trhu to však není lehké. „Je to brutální, ale museli jsme zdražit oproti loňskému roku asi o 150 procent,“dodává Černý. Ovotrade přitom není malým hráčem. Svými polotovary pro cukrářské výrobky, jako jsou sušené žloutky a bílky nebo melanže, zásobuje zhruba čtyřicet procent tuzemského trhu. Ale i v Polsku je nedostatek tak velký, že místní farmy začaly vejce kvůli velkému zájmu nabízet v aukcích. „Polské farmy už vejce prodávají v aukcích. Historicky to nemá obdoby. Kdo dá nejvíc, vejce dostane, ale stejně je aukcí málo,“popsal Černý. Ovotrade vejce do tuzemských řetězců nedodává. Ředitel však čeká podobně jako Českomorav­ská drůbežářsk­á unie, že si prudce začnou připlácet také zákazníci v obchodech. Odhad má ještě pesimistič­tější než drůbežáři. „Nedostatek se ještě prohloubí. Největší boom čekáme během 14 dnů. Odhaduji, že v průběhu čtrnácti dnů bude vejce v řetězcích stát 5 až 6 korun,“dodal Černý.

Síť hypermarke­tů Globus zatím hlásí stabilní poptávku zákazníků. Nedostatek nicméně potvrzuje. „Očekáváme, že nám naši dodavatelé budou v následujíc­ích týdnech vejce dodávat pouze v nezbytně nutném množství,“uvedla na dotaz redakce mluvčí Pavla Hobíková. Globus nakupuje od svých dodavatelů o 40 procent dráž než před rokem. Rychle zdražují i vejce v Tesku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia