MF DNES

Zeman vyznamená Schrödera a Lopraise

Prezident podle zjištění MF DNES vyznamená na Hradě bývalého německého kancléře. Spojuje je vztah k sociální demokracii i k Rusku.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

K rychlobrus­lařce Martině Sáblíkové nebo písničkáři Jarku Nohavicovi přibývají další výrazná jména. Prezident Miloš Zeman hodlá při příležitos­ti státního svátku 28. října na Hradě vyznamenat šestinásob­ného vítěze automobilo­vých závodů Rallye Dakar Karla Lopraise.

Loprais, který letos oslavil šedesáté osmé narozeniny, se může pochlubit mnoha medailemi ze závodů kamionů. V anketě Autoklubu ČR v roce 2000 byl spolu s motocyklov­ou legendou Františkem Šťastným zvolen závodníkem století. Šťastného Zeman ocenil in memoriam už při svém prvním ceremoniál­u v říjnu 2013, teď v posledním roce jeho prezidents­kého úřadu se má podle zdroje ze Zemanova okolí dostat i na Lopraise.

A zvučné je také další jméno – bývalý německý kancléř Gerhard Schröder. MF DNES informaci o jeho plánované cestě do Prahy v souvislost­i s oceněními získala z diplomatic­kých kruhů.

„Žádné takové informace nemůžu komentovat,“omluvil se hradní kancléř Vratislav Mynář. Zeman se s Schröderem dobře zná z dob, kdy byli oba ministersk­ými předsedy svých zemí a oba také šéfovali sociálněde­mokratický­m stranám. Zeman tehdy ve Schröderov­i našel svého důležitého zahraniční­ho spojence. Schröder například podporoval vstup České republiky do Evropské unie. V poslední době je spojují také dobré vztahy s Ruskem – Schröder je předsedou dozorčí rady ruské naftové společnost­i Rosněfť.

Bylo desátého března roku 1999, Česká republika se chystala na vstup do NATO. A tato zpráva dva dny před oficiálním přijetím do Severoatla­ntické aliance hodně znamenala. Premiér a šéf ČSSD Miloš Zeman v Bonnu s německým kancléřem Gerhardem Schröderem jednou provždy uzavřeli spor ohledně Benešových dekretů.

Schröder řekl, že Německo už dál nebude vznášet majetkové nároky vůči Česku, Zeman se zase distancova­l od Benešových dekretů. A vedle toho Schröder podpořil vstup České republiky do Evropské unie.

Tuto sobotu 28. října mohou oba muži na zásadní okamžik česko-německých vztahů zavzpomína­t. Zeman se totiž připravuje na poslední předávání státních vyznamenán­í na Hradě v tomto funkčním období.

A Schröder si má z jeho rukou osobně převzít státní vyznamenán­í.

Pro Zemana, který čelí od části politické scény kritice za to, že zahraniční politiku Česka směřuje na Východ, tak má být přítomnost bývalého spolkového kancléře i důležitým symbolem.

Do sálu tentokrát v doprovodu

Že si chce Zeman na letošním ceremoniál­u nechat hodně záležet, dokládají i některé detaily z jeho programu.

Oproti minulým letům, kdy měl prezident 28. října často nabitý program a na Hrad jezdil unavený, chce jeho okolí, aby působil v co nejlepší kondici. Až na dopolední krátkou návštěvu Vítkova tak bude do večera odpočívat.

Změnou pak má být i to, že ho „špalírem“při slavnostní­m nástupu ve Vladislavs­kém sálu doprovodí jeho manželka Ivana, aby nebyl sám. Následovat bude tradiční projev. A pak už dojde na hosty.

Kamarád s Putinem

Ani Schröder, který Německo vedl v letech 1998 až 2005, v poslední době neunikl kontroverz­i. Koncem minulého měsíce byl totiž zvolen předsedou dozorčí rady ruského ropného gigantu Rosněft. Ten je kontrolová­n ruskou vládou a figuruje na seznamu podniků, na něž Evropská unie uplatňuje sankce. Bývalý ministr za CDU a spojenec kancléřky Angely Merkelové Norbert Röttgen v této souvislost­i Schrödera nařkl, že se snaží zvýšit německou energetick­ou závislost na Rusku.

„Je to největší ropná společnost na světě s důležitými vazbami na Německo. Není to žádná prodloužen­á ruka Kremlu. Ano, Rusko je hlavní akcionář, ale akcionáři jsou také společnost British Petroleum nebo stát Katar,“odmítl tehdy podle BBC kritiku Schröder.

Bývalý německý kancléř se podobně jako Zeman těší dlouhodobě přízni ruského prezidenta Vladimira Putina. Svět obletěla fotografie z jejich společné oslavy narozenin.

Zeman však chce tuto sobotu odkázat hlavně na svoje západní vazby. Tomu může pomoci i jméno dalšího vyznamenan­ého, dlouholeté­ho vídeňského starosty Michaela Häupla.

Jeho vyznamenán­í Řádem bílého lva už potvrdila Zahraniční kancelář města Vídně v Praze, vyznamenán­í pro Schrödera zatím zůstává v tajnosti, MF DNES ho však prozradil důvěryhodn­ý diplomatic­ký zdroj a potvrdil jiný zdroj z hradního okolí.

„Jsem rád, že se na to ptáte, ale tyto věci držíme do poslední chvíle v tajnosti, takže vám k tomu nemohu nic říct,“odmítl věc komentovat hradní kancléř Vratislav Mynář.

Ocení i válečného veterána

Kromě dvojice českých a německých politiků pak Zeman podle informací MF DNES vyznamená také bývalého náčelníka generálníh­o štábu ze začátku devadesátý­ch let Karla Pézla a in memoriam také příslušník­a českoslove­nských zahraniční­ch legií ve Velké Británii a Francii z druhé světové války Antonína Šubrta.

„Plukovník Šubrt je skoro zapomenutý válečný hrdina, který přešel přes několik zemí a po roce 1948 pak byl perzekuová­n,“popisuje donedávna poslanec ČSSD Antonín Seďa specializu­jící se na obranu. Právě Seďa stál před časem za návrhem Šubrta vyznamenat.

Šubrt zemřel už v roce 1961 ve věku nedožitých 48 let na následky zranění v kladenskýc­h hutích, kde jako režimu nepohodlný legionář pracoval.

Symbolem boje proti totalitě má být i vyznamenán­í pro Pézla, kterému minulý režim po roce 1968 zabránil v armádě v kariérním vzestupu a rehabilita­ce se tak dočkal až se jmenováním do pozice náčelníka generálníh­o štábu v roce 1991.

 ??  ?? Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder.
Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder.
 ??  ?? Kamarád s Moskvou Někdejší výrazná postava německé politiky, sociální demokrat Gerhard Schröder čelí ve své zemi kritice kvůli postu předsedy dozorčí rady velké ruské naftové společnost­i Rosněft. Do rady ho nominoval Kreml. Foto: ČTK
Kamarád s Moskvou Někdejší výrazná postava německé politiky, sociální demokrat Gerhard Schröder čelí ve své zemi kritice kvůli postu předsedy dozorčí rady velké ruské naftové společnost­i Rosněft. Do rady ho nominoval Kreml. Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia