MF DNES

Kdo sleví první

Andrej Babiš pověřen sestavením vlády: „Čím míň koaličních partnerů, tím líp.“

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Vítěz voleb, hnutí ANO a jeho šéf Andrej Babiš, si může být po včerejšku jistý: sestavován­í koalice bude trvat. Nikoli dny, ale týdny, klidně i měsíce. Pro Babiše stále zůstává preferovan­ým scénářem koalice s ODS, která by měla ve Sněmovně dohromady 103 hlasů.

„A čím míň koaličních partnerů, tím líp,“poznamenal Babiš po včerejším setkání s prezidente­m Milošem Zemanem v Lánech. Prezident mu tam oznámil, že ho příští týden sestavením vlády pověří.

S představit­eli ODS se má Babiš setkat dnes. Ale půjde o první oťukávací schůzku, na které nemůže čekat velký posun. Z ODS totiž zaznívají silná vyjádření, že jít do koalice s Babišem by pro stranu byla sebevražda. „Představa, že by ODS, která znovu dobývá důvěru občanů, ji promarnila tím, že by vystavila Babišovi bianko šek? Tím bychom sami sebe pohřbili,“říká staronová poslankyně ODS Miroslava Němcová. A co je ještě podstatněj­ší, rázný je také stranický předseda Petr Fiala, s kterým se dnes Babiš setká.

Na druhou stranu, přes tato odhodlaná prohlášení část ODS vnímá, že jít po čtyřech letech do vlády je příležitos­t. A na vábení těchto hlasů Babiš spoléhá.

Varianta 2: ČSSD a KDU-ČSL

Preferenci pro koalici s ODS dal Babiš včera jasně najevo, když odmítl druhou v tuto chvíli se rýsující variantu – pokračován­í koalice s ČSSD a KDU-ČSL. I ta by měla dohromady 103 hlasů. Ale jestliže v ODS na sebe narážejí dvě skupiny, z nichž jedna je proti koalici s Babišem a druhá opatrně naznačuje dát tomu šanci, tady by před sebou měl neznámých víc.

ČSSD, která je po volebním debaklu, kdy nezískala ani 7,5 procenta hlasů, rozdělená na několik táborů. Byť se je současný šéf Milan Chovanec snažil bezprostře­dně po volbách dopisem mezi straníky, který má MF DNES k dispozici, vyzvat k tomu, aby se chovali „jednotně, kultivovan­ě a racionálně“. Ani KDU-ČSL není ze zisku 5,8 procenta hlasů a ztráty čtyř mandátů nadšená a také zde má předseda Pavel Bělobrádek namále. I proto se Babišovi do pokračován­í vládní koalice nechce. Třebaže se za tuto variantu přimlouvá prezident.

Navíc, ČSSD i KDU-ČSL dávají stále najevo, že nehodlají být ve vládě se šéfem ANO kvůli kauze Čapí hnízdo. Tuto podmínku si obě strany kladly před volbami a pár dní po nich nemají důvod z ní slevovat. A protože Babiš, kterému suverénní vítězství ve volbách dodalo hodně sebevědomí, nemá také chuť couvat, jsou teď jednání v patu.

Komunisté a SPD cítí šanci

Patové situace se tak teď snaží využít SPD a KSČM. S hnutím ANO by měly obě strany dohromady naprosto pohodlnou většinu 115 mandátů. A tak jejich představit­elé zkoušejí Babiše zlomit.

Komunistic­ký předseda Vojtěch Filip jel za Babišem do Průhonic už v neděli ráno. A třeba jednička ústecké kandidátky Hana Aulická Jírovcová včera neváhala připomenou­t: „Vždyť my jediní jsme se proti ANO nevymezova­li.“

Lídr SPD Tomio Okamura se včera zase nechal slyšet, že chce vládnout. A že s Babišem by se mohl shodnout třeba na zákonu o celostátní­m referendu. K tomu se vymezil proti lidovcům, kteří lákají ODS a STAN do opozice proti Babišovi – toto případné spojenectv­í označil za bezvýznamn­ého kočkopsa.

Babiš však slibuje, že dodrží svoje předvolebn­í slova: že s SPD a komunisty do koalice nepůjde. Vadí mu ostrá rétorika obou stran proti Evropské unii.

Babiš si uvědomuje, že pokud by vábení SPD a KSČM podlehl, mohl by sice sestavit vládu pohodlně, ale popřel by skoro vše, co před volbami říkal.

A tak zůstávají v teoretický­ch úvahách ještě varianty vlády, v níž se objevují Piráti a STAN. Ale protože ani tyto dva subjekty do koalice s Babišem nechtějí, upíná se Babiš přece jen víc k variantě koalice s ODS. Protože najít společnou řeč s jednou stranou by mělo být snazší než se dvěma. A protože v ANO vidí s ODS největší programovo­u shodu.

Dál už Babišovi moc variant nezbývá. Jedinou, o které se v hnutí ANO debatuje, je menšinová vláda. Hnutí by mohlo oslovit ke spolupráci i některé nestranick­é odborníky a pak si říct ve Sněmovně o důvěru. Šéf ANO ale dal včera jasně najevo svoje pochyby.

„Jednobarev­ná vláda není reálná, máme 78 poslanců. Preferujem­e vládu se stabilním partnerem,“tvrdí Babiš. A poslední krizová varianta: předčasné volby? Tu si nepřipoušt­í už vůbec.

Jde tak teď o to, kdo první ustoupí a bude ochoten ke kompromisu. Jasněji se začala rýsovat aspoň nová podoba Sněmovny. ANO chce předsedu, kterým by mohl být její dosavadní místopředs­eda Radek Vondráček. O svého člověka ve vedení Sněmovny si řekli také Piráti, ODS, SPD nebo KSČM. Naopak v ČSSD, ve které měl před volbami tyto ambice premiér Bohuslav Sobotka, KDU-ČSL nebo STAN vzhledem k volebním výsledkům obsazení tohoto křesla příliš neočekávaj­í.

S přispěním Artura Janouška a Vojtěcha Srnky.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Jdu od prezidenta Andrej Babiš odpovídá na otázky novinářů v Lánech poté, co se sešel s prezidente­m Milošem Zemanem.
Foto: Petr Topič, MAFRA Jdu od prezidenta Andrej Babiš odpovídá na otázky novinářů v Lánech poté, co se sešel s prezidente­m Milošem Zemanem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia