MF DNES

Stát koupí vepřín za 450 milionů

-

Za odkoupení vepřína v Letech na Písecku, který stojí na místě bývalého koncentrač­ního tábora pro Romy, stát zaplatí zhruba 450 milionů včetně daně z přidané hodnoty. Smlouvu o odkupu v pondělí odtajnila vláda, koupi schválila už v srpnu.

Smlouva s firmou AGPI, která vepřín provozuje, by měla být podepsána v nejbližší době, řekl po jednání vlády ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Provoz vepřína by mohl být podle dřívějších informací ukončen do několika měsíců, na místě tábora má vzniknout památník.

Za nepřiměřen­ou vzhledem k odhadní ceně, která se pohybuje kolem 200 milionů korun, považuje konečnou sumu ministr financí Ivan Pilný (ANO). Pro uzavření smlouvy proto nehlasoval. Herman výši sumy zdůvodnil veřejným zájmem.

Po podpisu smlouvy musejí dát souhlas s prodejem areálu státu ještě akcionáři podniku na valné hromadě. Kupní smlouva nabude účinnosti po Novém roce, uvedl dříve místopředs­eda představen­stva AGPI Jan Čech. Společnost AGPI původně upřednostň­ovala výměnu za vepřín na jiném místě, letos ale souhlasila s finanční kompenzací.

O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa na území tábora se hovoří víc než dvě dekády, předchozí vlády problém odsouvaly. Česko za vepřín na romském pietním místě sklízelo kritiku domácích i mezinárodn­ích organizací. K odstranění farmy několikrát vyzval také Evropský parlament.

Cena za vepřín se odhadovala na několik stovek milionů korun. V červnu 1998 tehdejší ministr Vladimír Mlynář řekl, že soudní odhad ceny vepřína činil v té době 50 milionů korun a tržní odhad podle majitelů 140 milionů, vlastníci ale požadovali 300 milionů korun. Prezident Miloš Zeman před několika měsíci uvedl, že ještě jako premiér farmu odmítl zrušit, protože by to daňové poplatníky tehdy stálo asi 400 milionů.

Prezident je prý také proti likvidován­í prosperují­cího podniku. Už dříve mluvil o tom, že by o práci přišla řada lidí. Podle Hermana však v letském vepříně pracuje jen osm zaměstnanc­ů. (ČTK, iDNES.cz)

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ??
Foto: Michal Šula, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia