MF DNES

Rath pět hodin útočil na soudce

David Rath jde znovu do boje

- Reportáž Jakub Pokorný reportér MF DNES

Pod slovem námitka si většina lidí vybaví pár vět, a ne projev jak od Fidela Castra.

David Rath včera vznášel námitku na podjatost svého soudce Roberta Pacovského pět hodin a ještě není u konce.

Rath se ocitl včera znovu u svého původního středočesk­ého soudu poté, co jeho kauza udělala kolečko po vyšších instancích. Odvolací soud neuznal odposlechy jako důkaz a Nejvyšší soud je následně povolil. Od zatčení Ratha v Rudné uplynulo víc než pět let a bývalý politik vyhlíží už svůj druhý verdikt u Krajského soudu v Praze.

Je devět hodin ráno. Líčení začíná. Jako první se hlásí Rath, který vypadá s šedivým strništěm na tváři sešleji než dříve: „Mám procesní návrh, je to námitka podjatosti.“

Soudce Robert Pacovský ho usměrňuje: „Prostor dostanete, ale...“

Rath ho opravuje: „Ano, správně by to ale mělo být takhle.“

„Jestli se mnou budete polemizova­t, musel bych vás nechat vykázat,“poučuje ho předseda senátu Pacovský.

Pak si Rath bere slovo již řádně po vyzvání soudce a už ho nepustí. Mluví skoro pět hodin. Vypadá to, že sleduje dva cíle – jednak dostat soudce Pacovského pryč ze svého případu a pak trochu zdržet projednává­ní. „To nebyla žádná obstrukce z mé strany, ale jde o plán ze strany pana doktora Pacovského, který mi lhal,“odpovídá Rath v přestávce na otázku MF DNES, zda náhodou zase nezdržuje.

„Škoda, že není trest smrti“

Ve svém předlouhém projevu Rath Pacovského chvílemi skoro uráží: „Vám už ta nenávist vůči mně zatemňuje rozum,“prohlásil v jednom okamžiku.

A po chvíli dodal: „Škoda, že u nás není trest smrti. Měl jsem ho dostat. Vy byste ho s chutí vynesl.“

Soudce Pacovský ale i tyhle věty skousne. Mlčí a tváří se ledově klidně.

Jenom občas flegmatick­y Ratha usměrní: „Kdybyste se, pane obžalovaný, držel té námitky podjatosti.“To když se Rath rozhovoří o kauze Čapí hnízdo.

Rath mluví celý den a armáda obhájců ostatních obžalovaný­ch v černých talárech ve dvou řadách je v síni úplně zbytečně. Dva z nich na chvíli usnou a brada trochu padá i státnímu zástupci Petru Jirátovi.

V jednu chvíli po poledni po několika hodinách už vypadalo nadějně, že bude konec. Rathovi došly papíry.

Ale naděje vzaly zasvé, když bývalý hejtman a ministr sáhl do další fólie se slovy: „Pardon, já si vezmu další složku. Tímto jsem vyčerpal první bod.“

Soudce u piva

Věcně vzato, David Rath vytáhl na soudce Pacovského tři věci:

Zaprvé mu vytýká, že soudce se nijak nevyrovnal s „kompromitu­jícím materiálem“, který přinesla v roce 2015 do soudní síně asistentka jednoho z Rathových advokátů.

Jde o celkem známý příběh. Na fotce stažené ze sociálních sítí je soudce Pacovský v civilu, jak dřímá u půllitru piva někde po večírku.

Ale Rath byl včera neúprosný. „Byla to fotografie, kde jste byl v podroušené­m stavu. Já chci být souzen soudcem, který se nenechává někde vystavovat ve veřejných médiích a plní si svoje povinnosti,“provokoval předsedu senátu Rath.

Vážnější je druhá věc, byť také široce známá. Rath si domlouval obhajobu s advokátem Michalem Pacovským, který je strýcem jeho soudce. Strýc Pacovský asi udělal opravdu chybu, že s Rathem už jen komunikova­l, ačkoli z hejtmanovy obhajoby rychle vycouval.

A Rath teď argumentuj­e, že když si s rodinou Pacovských vybudoval „vztah“, takže je teď synovec-soudce automatick­y podjatý.

„Já jsem jako osoba narušil harmonické vztahy ve vaší rodině,“dojímal včera Rath.

Soudce Pacovského navíc viní z toho, že o vztahu se strýcem nemluvil vždy pravdu.

Třetí Rathova námitka se týká nedávných výroků Miloše Zemana. Prezident se opakovaně vyjádřil, že soudce vrchního soudu, který Rathovi „pomohl“zrušením odposlechů, by měl být pokárán. Akorát není zcela jasné, proč Rath včera prezidento­va slova vytýkal soudci.

Rath si na podjatost soudce nestěžuje prvně. Jeho námitky odmítl jednou už i ústavní soud. „Neuspěje ani teď, pořád stejná taktika,“hodnotí včerejší Rathův pokus zkušený advokát Jaroslav Ortman.

Další právníci dokonce upozorňují, že některé Rathovy věty hraničily s trestným činem „pohrdání soudem“. V trestním zákonu se výslovně píše, že „kdo opakovaně znevažuje soud, může jít do vězení až na dva roky“.

Soudce Pacovský si na druhé kolo procesu s Rathem rezervoval tři týdny až do půlky listopadu. Jako by se předem pojistil proti dlouhým projevům.

Rath ostatně předeslal, že navrhne i dalších dvacet nových důkazů a podrobně rozcupuje předchozí rozsudek soudce Pacovského.

 ??  ??
 ?? Foto: 3x Micha Šula, MAFRA ?? Pětihodino­vý projev David Rath včera vysvětlova­l, proč je soud podjatý. Bral jeden papír s podklady po druhém a každý z nich pak zanesl soudci, aby ho založil do spisu.
Pár slov s kamarádkou Rath se zdraví se spoluobžal­ovanou Kateřinou Kottovou. Ta byla u soudu včera skoro zbytečně, ostatně v půli požádala, aby se konal bez ní.
Foto: 3x Micha Šula, MAFRA Pětihodino­vý projev David Rath včera vysvětlova­l, proč je soud podjatý. Bral jeden papír s podklady po druhém a každý z nich pak zanesl soudci, aby ho založil do spisu. Pár slov s kamarádkou Rath se zdraví se spoluobžal­ovanou Kateřinou Kottovou. Ta byla u soudu včera skoro zbytečně, ostatně v půli požádala, aby se konal bez ní.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia