MF DNES

Krvavé kompromisy

- Lukáš Valášek reportér MF DNES

Václav Klaus mladší zaznamenal hořký volební triumf. Občanský demokrat, který před volbami otevřeně říkal, že koalice s ANO by byla logická, hned po Andreji Babišovi získal v celém Česku nejvíce kroužků. Skoro dvakrát tolik než jeho vlastní předseda Petr Fiala.

Výsledky Klause se v Praze přiblížily číslům z nejlepších časů předsednic­tví jeho otce.

Přesto se ke Klausovi mladšímu v ODS dnes nikdo navenek nechce znát. „Se mnou nikdo nejedná. Nic nového nevím,“odpovídal včera nakvašeně na dotaz, jaká je podle něj povolební situace ve straně.

Andrej Babiš zhruba tou dobou po schůzce na zámku v Lánech s prezidente­m Milošem Zemanem zopakoval, že nejraději by se sblížil právě s občanskými demokraty. „S ODS máme 103 mandátů. Ze zkušeností, které jsem získal ve vládě, tak čím míň partnerů, tím líp,“uvedl Babiš.

Pokouší se tak navnadit Klause a s ním pragmatick­ou část ODS, která po čtyřech letech v opozici vidí volná ministerst­va i možnost naplnit svůj program.

Takovou variantu ale předseda Petr Fiala stále striktně odmítá. Jedním dechem vylučuje i jakoukoliv podporu případné menšinové vlády. A veřejně zvednout hlas proti Fialovi si nyní nedovolí nikdo.

ODS sice nabrala jen o tři procentní body více hlasů než v krizi před čtyřmi lety, ale v éře protestníc­h stran nepropadla, a dokonce poskočila na druhé místo.

V ODS získal Fiala po volbách nálepku nedotknute­lného. Přinejmenš­ím zatím. Uznání a slávu Klausovi mladšímu vyfoukl muž, který ještě před čtyřmi lety politiku znal jen v teoretické rovině jako politolog. Na stranický post přišel zvenčí. Dnes se vidí jako hlava pravice a zároveň i standardní­ch stran v Česku. A část straníků doufá, že díky tomu preference dále porostou, což by vláda s Babišem torpédoval­a.

Pragmatičt­ější občanští demokraté ale počítají s tím, že koaliční vyjednáván­í bude dlouhé. A jejich chvíle může přijít. A protože všechny další varianty koalic – například ta s ČSSD a lidovci – jsou pro Babiše výrazně krkolomněj­ší, mohou si dát načas.

„ODS možná za dva tři měsíce mentálně do stadia koalice dospěje, pokud ANO přistoupí na krvavé kompromisy. Anebo se to také nikdy nestane. Každopádně to nebude v řádu dnů,“popsal MF DNES situaci zdroj z vedení strany.

Teprve dnes se sejde předsednic­tvo a bude jasné, kdo bude ve vyjednávac­ím týmu ODS. Dnes se občanští demokraté mají sejít i s Babišem.

Partnerstv­í ANO a ODS vedle prostých počtů ovšem nahrává programová blízkost, kterou před volbami argumentov­al i Klaus. „Znovu jsem pročítal program ODS, a kdybychom měli ještě bližší názory, už bychom rovnou mohli zasednout do jedné strany,“vtipkoval včera i místopředs­eda ANO Petr Vokřál, který je za hnutí členem vyjednávac­ího týmu.

EET jako jablko sváru

K vyjednávac­ímu stolu by mohli usednout nejen s Fialou, ale také s vlivným mužem strany Pavlem Blažkem, který Fialu kdysi z Brna až do předsednic­ké funkce pomohl dostat. Krom názoru na přípustnos­t toho, aby Babiš obviněný z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo byl premiérem, ovšem jako zásadní rozdíl mezi přístupy stran vidí ODS a ANO elektronic­kou evidenci tržeb.

Na jejím zrušení si ODS postavila část kampaně a Babiš až doteď prohlašova­l, že si její zrušení nedovede představit. Včera nechtěl prozradit, zda v tomto bodu ODS vyhoví.

Část ODS ale mimo záznam připouští, že zrušení EET není tak žhavým problémem, jak se zdá. Obzvlášť za situace, kdy voliči z větších měst platí kartou a systém příliš neřeší. Vyřešit by to mohla třeba výjimka pro malé venkovské hospody.

Zvýšit tlak na ODS by Babišovi pomohla ani ne tak hrozba koalice s SPD a komunisty, v jejíž schůdnost ODS příliš nevěří. „Problémem pro všechny krom ANO a Okamury by ale byly předčasné volby. Voliči by nám to určitě spočítali,“zní z ODS.

 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? S Babišem ne! Šéf Pirátů Ivan Bartoš včera přišel do Sněmovny, s Babišem však nejednal.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA S Babišem ne! Šéf Pirátů Ivan Bartoš včera přišel do Sněmovny, s Babišem však nejednal.
 ??  ?? Lidovci na tahu Andrej Babiš (uprostřed) si dal ve sněmovních kuloárech schůzku s lidoveckým­i vyjednavač­i Pavlem Bělobrádke­m (vlevo) a Marianem Jurečkou (nahoře). 3x foto: Ladislav Křivan, MAFRA
Lidovci na tahu Andrej Babiš (uprostřed) si dal ve sněmovních kuloárech schůzku s lidoveckým­i vyjednavač­i Pavlem Bělobrádke­m (vlevo) a Marianem Jurečkou (nahoře). 3x foto: Ladislav Křivan, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Modré dilema Václav Klaus (vpravo) by šel do vlády raději než Petr Fiala.
Modré dilema Václav Klaus (vpravo) by šel do vlády raději než Petr Fiala.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia