MF DNES

Čas výčitek ještě neskončil V

S ANO ČSSD vládnout odmítá. Nekompromi­sní je hlavně předsednic­tvo

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

láda ČSSD s Andrejem Babišem byla teprve třetí v historii Česka, která přežila celé volební období. Vedení strany je s jejími výsledky sice spokojené, jenže na jejím konci sociální demokraty potkal volební krach.

Předcházel­y mu navíc drsné rozbroje s Andrejem Babišem a následoval­y sliby sociálních demokratů, že s ním, jako obviněným politikem, vládu znovu nesestaví.

Strana tedy teď řeší dilema: buď zapomene na svůj slib a na hádky s Babišem, nebo se stáhne do opozice. To je aktuálně pravděpodo­bnější.

Svědčí o tom i nedělní setkání politiků ČSSD Milana Chovance a Lubomíra Zaorálka spolu se zástupci hnutí ANO Andrejem Babišem a Jaroslavem Faltýnkem.

Večerní posezení v Průhonicíc­h se neslo v podobné atmosféře jako poslední týdny před volbami. Oranžová nejistota Milan Chovanec (vlevo) a Lubomír Zaorálek.

Obě strany si spíše navzájem vyčítaly vzájemné útoky posledních týdnů a jednání se nikam neposunula.

Babiš stále trvá na tom, že chce být premiérem, k čemuž ho předurčuje volební výsledek, zatímco sociální demokraté nechtějí uhnout z toho, že odmítají jít do vlády s politiky s obviněním na krku.

„Nemůže se nic změnit. Stále platí, že pokud máme být ve vládě, tak bez KSČM, SPD a obviněných členů,“potvrdil včera Jan Hamáček.

Na bariéru v podobě této podmínky jakékoliv pokusy o sestavení vlády s ANO naráží.

I kdyby se v ČSSD našel někdo, kdo by byl ochotný svolit ke koalici s ANO i s Babišem či Faltýnkem, museli by jeho řešení podpořit téměř všichni ostatní poslanci ČSSD.

Jediná koalice i s ČSSD by totiž musela být s lidovci. I tak by měla jen 103 hlasů. V žádné ze stran by se nesměli najít více než dva poslanci, kteří by hlasovali proti koalici.

A že by vládu s obviněnými politiky nepodpořil­i, potvrdili redakci například nově zvolení poslanci Jan Birke a Ondřej Veselý. Podle blízkých spolupraco­vníků Bohuslava Sobotky i Milana Chovance platí to samé také pro ně.

„Sám za sebe bych takovou vládu nemohl podpořit,“doplňuje je další nově zvolený poslanec ČSSD Jan Chvojka. Lubomír Zaorálek v nedělním rozhovoru pro MF DNES uvedl, že s Babišem do vlády sociální demokraté nepůjdou.

Středočesk­á rošáda

Ač straníci navenek většinou tvrdí to samé, uvnitř panují různé dohady o plánech ostatních.

Tu nejvážnějš­í přinesla koaliční rošáda, která se má dnes odehrát ve Středočesk­ém kraji. Vládnoucí ANO v čele s novopečeno­u poslankyní Jaroslavou Pokornou Jermanovou zde plánuje vyměnit své stávající koaliční partnery Starosty a nezávislé právě za ČSSD.

Středočesk­á výměna znejistěla i členy celostátní ČSSD. Změnu odsouhlasi­l za zdejší sociální demokraty také Jan Hamáček – tamní krajský předseda. Za hnutí ANO podle informací MF DNES dohodu odkýval i Babiš s Faltýnkem.

Že by toto sblížení mohlo vést k posunu i na celostátní úrovni, však Hamáček odmítá. Také z jeho pohledu prý totiž přes účast Babiše či Faltýnka ve vládě opravdu nejede vlak.

S ODS máme 103 mandátů. Čím míň partnerů, tím je to lepší.

 ??  ?? Po schůzce v Lánech Šéf ANO Andrej Babiš včera po jednání s prezidente­m zopakoval, že by mu nejvíce vyhovovala vláda s jediným koaličním partnerem. Foto: Petr Topič, MAFRA
Po schůzce v Lánech Šéf ANO Andrej Babiš včera po jednání s prezidente­m zopakoval, že by mu nejvíce vyhovovala vláda s jediným koaličním partnerem. Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia