MF DNES

Jeden pirát, jedna funkce

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Dvaadvacet poslanců bez zkušenosti s vysokou politikou katapultov­al do parlamentu úspěch Pirátů. „Nejsme žádní nováčci, máme své zástupce v krajských zastupitel­stvech i v Senátu, je za námi sedm let práce,“brání své lidi předseda strany Ivan Bartoš.

Už před volbami média upozorňova­la na prokremels­ké a protievrop­ské názory lídra Pirátů ve Zlínském kraji Giuseppa Maielleho.

Toho sice v kraji z prvního místa vykroužkov­ali, ale do Sněmovny se dostal z druhého místa uherskohra­dišťský radní František Elfmark.

Ten v posledních komunálníc­h volbách v Uherském Hradišti podpořil vznik koalice i přes odpor hnutí Zdravé Hradiště, za které kandidoval. Získal za to na poměry okresního města nezvyklý post – uvolněného radního.

Hnutí před volbami na Elfmarka útočilo, nazývalo jej politickým turistou a Pirátům dokonce poslalo otevřený dopis, ve kterém upozornilo na jeho politickou minulost.

Strana se teď bude muset vyrovnat s odchodem svých zkušenější­ch lidí do Sněmovny.

Ve volbách uspěli hned tři ze čtyř jejích pražských zastupitel­ů – kromě Jakuba Michálka i Ondřej Profant nebo Mikuláš Ferjenčík.

Piráti tak mohou mít paradoxně větší problém v krajích než ve Sněmovně. Dá se prý totiž dělat naplno jen jedna práce, buď na pražském zastupitel­stvu, nebo v parlamentu, vysvětlili pražští Piráti.

Kdy přesně ze zastupitel­stva odejdou, není jasné. Prahu totiž čekají jen v listopadu dvě řádná a jedno mimořádné zastupitel­stvo, kde se mimo jiné bude řešit rozpočet nebo pokračován­í dálničního a městského okruhu.

Do poslanecký­ch lavic míří také jediný pirátský starosta – Petr Třešňák z Mariánskýc­h Lázní.

Poslušnost nebo žaloba

Uhlídat poslance zvolené pod pirátskou vlajkou bude mít na starosti jeden z pražských zastupitel­ů – Michálek, který byl v neděli zvolen předsedou pirátského klubu.

Na své poslance si strana nachystala kodex – poslanec má zveřejnit své majetkové přiznání, nepřijímat „trafiky“v dozorčích radách státních firem a svá rozhodnutí konzultova­t s ostatními.

Kodex má formu soukromopr­ávního závazku a Pirátská strana je odhodlána proti každému poslanci, který by jej porušoval, použít právní prostředky.

„Na rozdíl od někdejších Věcí veřejných, které měly pouze právně nevynutite­lné kodexy, mají naši poslanci závazky vůči České pirátské straně, s právními účinky plně vynutiteln­ými žalobou, včetně vydání případného bezdůvodné­ho obohacení, a to do státního rozpočtu,“vysvětluje Michálek.

V případech hlasování, kde mají poslanci ústavou zaručenou svobodu, funguje kodex podle Pirátů jako morální závazek voličům.

Postihnout se dá ale třeba i vyloučením ze strany.

Mezi pirátskými poslanci je 19 mužů a tři ženy. Nejmladším­u, Františku Kopřivovi, je 21 let a v posledních krajských volbách byl nejmladším lídrem.

Ve volbách do středočesk­ého zastupitel­stva však loni neuspěl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia