MF DNES

Výměna rektorů: mladá ekonomka i poradce Drahoše

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Nejen politické strany, ale také vysoké školy žijí letos na podzim volbami. Funkční období končí rektorům hned několika velkých univerzit.

Tak jako poslance nebo prezidenta je volí členové akademické obce na čtyřleté volební období.

Ke školám, které budou mít nové (nebo staronové) vedení, patří České vysoké učení technické (to vybírá nového rektora zítra), Univerzita Palackého v Olomouci, brněnská Mendelova univerzita, ale také úplně největší česká vysoká škola vůbec – pražská Univerzita Karlova. Ta zná jméno člověka, jenž bude v příštích čtyřech letech stát v jejím čele, od minulého pátku.

Konkrétně v případě Univerzity Karlovy jde o rektora staronovéh­o. Šéfem instituce zaměstnáva­jící přes 11 tisíc lidí, kde se vzdělává téměř 50 tisíc studentů, se po čtyřech letech už podruhé stal biochemik Tomáš Zima.

Letos byl jeho úspěch přitom ještě přesvědčiv­ější než před čtyřmi lety. Rektorem se stal s převahou už v prvním kole. V jeho první „rektorské“volbě se rozhodlo teprve v kole druhém, kde se utkal ve vyrovnaném souboji se současným ministrem školství a tehdejším prorektore­m univerzity Stanislave­m Štechem.

„Je třeba dodržovat pár zásad, komunikova­t, vést diskusi, i když ne bezbřehou, a nebát se na jejím základě rozhodovat. Držet slovo a umět říct ne, když je to potřeba, to lidé ocení více než mlžení,“říká Tomáš Zima, proč je jako rektor úspěšný. Přesto v příštích volbách kandidovat nebude, stejně jako prezident republiky může být do funkce zvolen maximálně na dvě volební období.

Mladá rektorka

Na rozdíl od Univerzity Karlovy budou mít v Brně na Mendelově univerzitě rektorku novou. Také profesorka ekonomie Danuše Nerudová byla zvolena přesvědčiv­ě hned v prvním kole. V čele školy poprvé v 90leté historii stane žena, navíc bude v této funkci ve 38 letech dosud nejmladší.

„Pro mě to není téma a myslím, že i kolegové jsou zvyklí, že jsem trochu specifický příklad, byla jsem nejmladší vedoucí ústavu už ve 28 letech, profesorko­u jsem se stala ve 38 letech,“říká nově zvolená rektorka, která chce školu rozhýbat a vylepšit její postavení v mezinárodn­ích žebříčcích.

Zaměřit se chce na zlepšování finanční situace doktorandů a postgraduá­lních studentů, bez kterých se tohoto cíle podle ní dosáhnout nedá. Právě u nich by ráda snížila závislost na penězích ze státního rozpočtu.

„V zahraničí je běžné, že se téma disertační práce vypisuje ve spolupráci s partnerem, který univerzitě vypisuje stipendium, je to samozřejmě o kvalitě a ne všichni takové stipendium dostanou,“říká Danuše Nerudová. Ona chce však ve škole udržet ty nejlepší.

Nového rektora si zvolila i Česká zemědělská univerzita. Petr Sklenička na této škole vystudoval a od té doby na ní působí, věnuje se ochraně půdy a krajiny.

V této oblasti také od června radí prezidents­kému kandidátov­i Jiřímu Drahošovi. „Negativní dopady klimatické změny je možné správně definovano­u politikou omezit na minimum. Jde mi o to, aby lidé v blízké budoucnost­i co nejméně pocítili důsledky extrémního sucha nebo povodní,“říká Sklenička.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia