MF DNES

Komunistka Semelová už děti učit nechce

- — Barbora Janáková

Ze dvou stovek dosavadníc­h poslanců se v právě proběhlých volbách rozhodlo obhájit mandát jen 149. Ovšem pouze polovina z nich, tedy 76, se dostala do Sněmovny znovu. Zbývající se budou muset věnovat jiným činnostem.

Jedním z těch, kteří svůj mandát neobhájili, je i trojka pražské kandidátky TOP 09 Martin Plíšek. „Mám nabídky učit na vysokých školách. Chci také jakkoli pomoci zvoleným poslancům TOP 09. Čekají nás nelehké časy, tak jim chci pomoci v prosazován­í hodnot demokracie, svobody a právního státu,“řekl serveru iDNES.cz Plíšek.

Neuspěla ani komunistka Marta Semelová. Bývalá učitelka nechtěla prozradit, zda se hodlá vrátit ke své původní profesi. Uvedla, že v tuto chvíli neví, kam se chce dál profesně ubírat, a ani to příliš neřeší. „Nemám žádné sny,“odpověděla.

Po sedmi letech také opustil poslanecké lavice někdejší šéf bezpečnost­ního výboru Roman Váňa.

„Půjdu vrátit kartu poslance a pak nevím,“odpověděl na otázku serveru iDNES.cz, co teď bude dělat. „Všechno dělám naplno, teď jsem dělal naplno parlament, to nevyšlo, tak teď budu muset vymyslet něco jiného. Zatím vůbec netuším a očekávám, co život přinese, párkrát jsem to už v životě zažil a vždycky to pak bylo lepší,“dodal.

Podobně nesdílná byla i ministryně práce a sociálních věcí z ČSSD Michaela Marksová. Odpověděla, že podobné dotazy ignoruje s tím, že na jejich zodpovězen­í je příliš brzy.

Do Sněmovny se nedostal ani její vládní kolega Daniel Herman z KDU-ČSL. „Do faktického ukončení činnosti stávající vlády se budu snažit o zodpovědné plnění úkolů,“sdělil serveru iDNES.cz Herman. Nabídky prý ale dostává.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia