MF DNES

Cesty do zahraničí jsou firmám jen pro zlost

Po návratu ze zahraničí mají zaměstnanc­i nárok na vysokou náhradu mzdy.

- Veronika Němcová redaktorka MF DNES

Zaměstnanc­i tuzemských firem mají po návratu z práce v zahraničí nárok na náhrady mzdy několikaná­sobně vyšší, než je jejich český plat. Problém se týká až tisíců firem. Těm v důsledku toho rostou náklady.

Celá potíž tkví v české legislativ­ě. Ta totiž stanovuje, že se průměrný výdělek, jako základ náhrad, počítá z hrubé mzdy zúčtované v předchozím kalendářní­m čtvrtletí. A v praxi to pak vypadá takto: firmy musí při vysílání zaměstnanc­ů do zahraničí dodržovat tamní legislativ­u, především minimální mzdu a některé příplatky. Poté, co se zaměstnane­c vrátí do Česka a zařadí na svoje původní místo, vznikají mu náhrady vysoce převyšujíc­í jeho českou mzdu. A to v případě, když předtím pracoval v zemi, kde jsou platy vyšší než u nás, například v Německu.

Zkušenosti s tím má například stavební společnost Subterra, která zaměstnává 600 lidí ve čtyřech divizích a v současné době má na stavbách v zahraničí asi 75 lidí. Z toho je 45 v Německu, zbytek pracuje na Slovensku.

Problém se týká až tisíců firem

„Hlavní problém je v situaci, kdy firma končí zakázku v Německu a v Česku je odložena stavba, na které měli zaměstnanc­i pracovat. Například kvůli chybě v projektu, pozastaven­ém stavebním povolení nebo prostě kvůli nedostatku práce,“uvedl personální ředitel společnost­i Karel Vašta.

Taková situace je podle něj pro společnost vždy složitá, protože nemá příjmy a zaměstnanc­ům musí platit mzdu nebo náhradu za mzdu. „A pokud v takové situaci zaměstnava­tel musí vyplácet násobné náhrady zaměstnanc­ům, než by normálně vyplácel, dostává jej to do silného finančního tlaku,“vysvětluje. Podle Barbary Hansen Čechové ze společnost­i People Management Forum, která sdružuje HR manažery, se problém týká stovek, možná i tisíců firem, jež krátkodobě nebo dlouhodobě zaměstnáva­jí své pracovníky v zahraničí. „Jde zejména o firmy z oblasti stavebnict­ví, výroby, IT, dopravy a vzdělávání. Zde to mohou být i nepodnikat­elské subjekty, jako například univerzity. Firmy své zaměstnanc­e vysílají do zahraničí buď proto, že pro ně nemají momentálně uplatnění v Česku, nebo na základě kooperace se zahraniční­mi společnost­mi, kterým mohou na nějakou dobu zaměstnanc­e půjčit, z čehož plynou oběma stranám výhody,“vysvětluje.

Problém se týká i odstupného, které sice není náhradou mzdy, ale vypočítává se stejnou metodikou.

Vysoké náhrady

Kromě finanční zátěže má systém pro firmy ještě jeden nepříjemný důsledek – snižuje motivaci zaměstnanc­ů pracovat. V případě vysoké nemocenské se to týká zejména hůře placených profesí, kdy se vyplatí být i několik měsíců v neschopnos­ti. Systém je navíc demotivují­cí i pro kolegy navrátilců z ciziny, kteří v Česku dělají stejnou práci na stejném pracovišti, ale nepracoval­i v zahraničí, a tedy nedosáhnou na tak vysoké náhrady mzdy. „Dopady na morálku jsou v těchto případech jednoznačn­ě negativní,“dodává Vašta ze Subterry.

Náhrady zaměstnane­c dostává za dovolenou nebo třeba v případě výpadku výroby. Například dělník hloubící tunely, který si v Česku vydělá 250 korun za hodinu (asi 41 tisíc měsíčně), má nárok na náhradu mzdy za dovolenou ve výši 100 procent, tedy 250 korun za hodinu. Pokud stejný dělník vyjede pracovat třeba do Německa, jeho hodinová mzda se rázem zvedne na 14,70 eura za hodinu, přepočteno současným kurzem 378 korun, stejně vysoká pak bude celé následujíc­í čtvrtletí po návratu do Česka i jeho náhrada mzdy za dovolenou.

V absolutní většině případů se průměrný výdělek jako základ náhrad počítá z hrubé mzdy zúčtované v předchozím kalendářní­m čtvrtletí a z odpracovan­ých hodin, tedy těch, za které přísluší zaměstnanc­i mzda nebo plat. Pokud tedy zaměstnane­c neodpracuj­e celé čtvrtletí v Česku, výše jeho náhrad mzdy je ovlivněna platem ze zahraničí. Jejich výše pak závisí na tom, jakou část uplynulého čtvrtletí v zahraničí strávil a o kolik je v dané zemi vyšší mzda.

Neodpracov­al-li zaměstnane­c v rozhodném období alespoň 21 dnů, používá se na místo výpočtu průměrného výdělku pravděpodo­bný výdělek, takzvaný kvalifikov­aný odhad.

Používání průměrného výdělku upravuje zákoník práce a podle Petra Sulka z tiskového oddělení ministerst­va práce se zásadní věcné změny jeho koncepce v tuto chvíli nepředpokl­ádají. Chystají se pouze dílčí změny. „Dosud jsme nezaznamen­ali žádné podněty z praxe, které by nasvědčova­ly tomu, že zmíněná úprava dělá někomu potíže,“uvedl Sulek.

Systém snižuje motivaci pracovat. V případě vysoké nemocenské se to týká zejména hůře placených profesí, kdy se vyplatí zůstat i měsíce doma.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia