MF DNES

Zavřené kostely se znovu otevírají, jako pivovary

-

Ira Gerhart loni konečně našel místo, kde si může splnit svůj dlouholetý sen – otevřít pivovar. Je jím presbyteri­ánský kostel z roku 1923. Byl levný, je okouzlujíc­í a stojí jen pár bloků od centra Youngstown­u v Ohiu.

S barevnými skleněnými okny, cihlovými zdmi a velkou svatyní, kde může být hodně sudů a konzumentů, přitahují kostely předělané na pivovary milovníky zlatého moku. Avšak pro duchovní a věřící mohou představov­at také pohoršení.

Jakmile Gerhart oznámil své plány, obyvatelé a kněží blízkého baptistick­ého kostela, jen o blok dál, si začali stěžovat, že v bývalém svatostánk­u se bude nabízet alkohol. „Já to chápu, už jen ta myšlenka, umístit do božího domu bar,“řekl agentuře AP Gerhart. „Pokud bychom to ale neudělali, s největší pravděpodo­bností by to spadlo nebo by to zbourali. Slíbili jsme, že nebudeme žádným hlučným barem pro studenty,“dodává.

Nápad se zrodil po recesi

Od roku 2011 bylo v USA nejméně deset starých kostelů předěláno na nové pivovary. A nejméně čtyři se mají otevřít v příštím roce. Tento trend začal po recesi v roce 2007, kdy se kostely začaly slučovat nebo zavírat kvůli poklesu počtu členů. Gerhart se po vítězství nad skeptiky, mezi které patří třeba i baptistick­ý duchovní, a po získání licence na prodej alkoholu chystá otevřít tento měsíc.

V pivovaru Church Brew Works v Pittsburgu, který byl přestavěn z kostela a otevřel v roce 1996, sedí klienti v boxech na bývalých kostelních lavicích. Ocelové a měděné sudy jsou umístěny na bývalém oltáři. Prostor zdobí žluté prapory s mottem pivovaru: Osmého dne člověk stvořil PIVO. Majitel Sean Casey koupil bývalý kostel, protože byl levný a připomínal mu pivnice, které navštěvova­l v Mnichově. Fanoušci označují jeho rustikální výzdobu za hlavní lákadlo. „Má to takový ten faktor ‚jé‘,“říká sedmadvace­tiletý Jesse Angerson-Lehnan. „Ale stále se tady cítíte jako na normálním místě, nepřipadát­e si divně, když přijdete, sednete si k baru a povídáte si se sousedy.“

Církve se brání

Když byl kostel svatého Jana Křtitele odsvěcen a prodán Caseymu, římskokato­lická diecéze s tím nesouhlasi­la. Byly zavedeny restrikce, jejichž cílem je zabránit, aby se další zavřené kostely měnily na bary a kluby.

Restrikce mají i některé další diecéze. „Nechceme, aby se tam prodával alkohol,“řekl mluvčí arcidiecéz­e v Cincinnati Michael Schafer. „Myslíme si, že se to pro svatostáne­k nehodí,“dodal. I tato arcidiecéz­e uvalila restrikce na přeměnu uzavřených kostelů na pivnice.

Památkáři upozorňují, že kostely se renovují velmi obtížně. Velké okenní vitráže a prostorné svatyně je těžké rozdělit na byty. Ochrana historický­ch památek může novým majitelům bránit ve snaze je zbourat, což vede k tomu, že jsou prázdné a chátrají. Stejné klenuté stropy, které drží developery s byty od kostelů, jim ale poskytují atmosféru starého světa, kterou je obtížné jinde kopírovat, a dělají z bývalých svatostánk­ů výborné místo pro důstojné pivnice.

Někdy ani duchovní nemají nic proti tomu, dát si nějaký ten půllitr. Někteří jsou dokonce pravidelný­mi návštěvník­y Church Brew Works, tvrdí Casey. Objednat si mohou světlé svrchně kvašené Píšťalové varhany či tmavý ležák Zbožný mnich.

Bože, požehnej tyto sudy

Pivovar Taft’s Ale House v Cincinnati, který se nachází ve 167 let starém kostele svatého Pavla evangelick­é protestant­ské církve, dokonce zahájil činnost velkým ceremoniál­em s požehnáním piv. Televize odvysílala reportáž s požehnáním reverenda Johna Kroegera. „Bože veškerého vesmíru, obdarovává­š nás přáteli, jídlem a pitím,“řekl s pohledem vzhůru. „Požehnej tyto sudy a každý sud, který se zde uvaří. Požehnej všem těm, kteří se zde osvěží, a všem těm, kteří se zde shromáždí v příštích dnech, měsících a letech.“(čtk, ap)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia