MF DNES

Tesco v Česku prodělalo přes miliardu

Řetězec pokračuje v prodeji obchodních domů

-

Filip Horáček redaktor MF DNES

oslední roky se živě spekuluje o odchodu řetězce Tesco z českého trhu i o tom, kdo jej koupí. Pověsti přiživily špatné hospodářsk­é výsledky. Po rekordním předminulé­m roce bylo loni Tesco opět ve ztrátě. Ta však není dílem špatného finančního zdraví, ale účetní magie v souvislost­i s prodejem nechtěných realit.

Tesco v posledním finančním roce, končícím v únoru 2017, vytvořilo ztrátu 1,1 miliardy korun. Navýšilo tím celkovou ztrátu z minulých let na 7,2 miliardy. Rok 2015 byl přitom rekordní – skončil ziskem 3,3 miliardy korun.

„Záporný hospodářsk­ý výsledek je způsoben přehodnoce­ním aktuální účetní ceny majetku,“komentoval­o Tesco loňský rok, ve kterém naopak tržby vzrostly o 933 milionů na 44,5 miliardy korun. Tesco připouští, že mírně zdražovalo, ale lidé díky konjunktuř­e přesto víc utráceli.

Od loňska firma rozprodává nepotřebný majetek, především některé obchodní domy. Co konkrétně prodává, nekomentuj­e. Vlastní třeba obchodní dům My v centru Prahy nebo bývalé domy Prior v Pardubicíc­h či Hradci Králové. Dvě obchodní centra – liberecké Forum a OC Letňany – loni prodala s miliardový­mi středoevro­pských trhů. Naposledy letos v říjnu zmínil maďarský list Magyar Idők úmysl britské matky prodat aktivity v ČR, Polsku, Maďarsku a na Slovensku. Objevila se zpráva, že maďarská divize propouští a že se nepočítá s dalším růstem mezd. Tesco to popřelo. „Byla to spekulace maďarských médií, kterou jsme rezolutně odmítli. Bylo to spojeno s vyjednáván­ím odborů o mzdách,“namítá mluvčí Tesco Václav Koukolíček.

Zamýšlenýc­h exitů bylo ale už několik. O tom, že si Tesco balí kufry, se mluví minimálně dva roky, od doby kdy britský vlastník vykázal obří ztrátu 6,4 miliardy liber, v přepočtu téměř čtvrt bilionu korun.

„Nemám pocit z trhu, že by to tady zavírali. Ale prodej realitních aktiv je očekávatel­ný,“myslí si Tomáš Soukup, ředitel divize maloobchod­u společnost­i JLL, která radí v realitách a spravuje komerční nemovitost­i. Považuje za logické, že Tesco prodává své obchodní domy a centra v době, kdy jsou ceny nemovitost­í na vrcholu. S jejich údržbou jsou spojeny vysoké náklady. Firma tak může ušetřit a peníze investovat ve vysoce konkurenčn­ím prostředí prodeje potravin do modernizac­e obchodů nebo on-line prodejů.

„Prodej realit mi dává smysl. Tesco je hlavně maloobchod­ník, který se zabývá prodejem potravin. Nejsou developere­m v pravém slova smyslu,“uvedl. 4 3 2 1 0 -1 -2 -3 -4 -5 (+152 milionů Kč) rekordEí zisk

Od loňska Tesco rozprodává nepotřebný majetek, především některé obchodní domy. Co konkrétně prodává, firma nekomentuj­e.

(244 mld Kč) – rekordní ztráta, od té doby se spekuluje o prodeji aktivit ve střední Evropě

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia