MF DNES

Den po volbách se řeší obří tendr na důchody

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Ministerst­vo práce a sociálních věcí (MPSV) vypsalo první pracovní den po volbách obří zakázku na jeden z nejdůležit­ějších IT systémů státu – na výplatu důchodů. Ten běží na České správě sociálního zabezpečen­í (ČSSZ). Nový systém důchodovýc­h agend (v materiálec­h ministerst­va vedený pod zkratkou zisky, o prodeji dalších se spekuluje. Nahrává tomu i loňské vyčlenění realit do samostatný­ch firem. A právě to má být důvodem loňských ztrát, které Tesco detailně nevysvětli­lo. Účetní závěrka zmiňuje přecenění majetku z 51,6 miliardy na 28 miliard korun, podle firmy však jde o odpisy za dlouhou dobu.

„Jsou to stoprocent­ně přeceňovac­í efekty z majetkovýc­h přeměn,“komentoval to Vlastimil Sojka, daňový poradce a jednatel společnost­i KODAP. „Při fúzích se to stává. Často si vlastník ve svých společnost­ech přehazuje vlastní kapitál podle budoucích plánů a potřeb a vůbec mu nevadí, že u někoho vznikne taková ztráta,“dodal.

Již delší dobu se mluví o tom, že se Tesco připravuje na odchod z některých NSDA) má stát do 299 milionů korun, smlouvu s vítězným dodavatele­m na 4,5 roku ministerst­vo plánuje uzavřít do poloviny příštího roku. Dodavatel bude mít půl druhého roku na vytvoření a odzkoušení systému, který by měl začít plně fungovat v roce 2020. Kontrakt má trvat do konce roku 2022.

Podmínkou účasti v tendru je mít tři roky po sobě obrat nejméně 300 milionů korun, a to v oblasti vývoje a zavádění informační­ch systémů a příslušné referenční zakázky. Termín pro podání nabídek končí 18. prosince. Na zakázku po právní stránce dohlíží dvorní právní kancelář ministerst­va Rowan Legal.

Až dosud ČSSZ zabezpečov­ala chod systému částečně vlastními silami – systém vyvíjela a upravovala čtyři desítky let a postupně ho doplňovala moderními aplikacemi od dodavatelů. Významnou část jí historicky dodává společnost Atos, která aktuálně pracuje na vítězné zakázce na jiném úřadě spadajícím pod MPSV. Buduje na úřadech práce nový IT systém pro agendu zaměstnano­sti. Jeho spuštění se nicméně stále zpožďuje – podle původního plánu ministerst­va měl fungovat už od začátku letošního roku, zatím to ale spíš vypadá na rok příští.

Důchodový systém dnes běží na hardwaru patřícím společnost­i Fujitsu. Té skončí k 1. lednu příštího roku smlouva a ministerst­vo proto narychlo, v jednacím řízení bez uveřejnění, smlouvu s Fujitsu prodloužil­o o další čtyři roky za 261 milionů korun.

Důchodová správa vyplácí tři a půl milionu starobních, invalidníc­h a pozůstalos­tních důchodů a taky nemocensko­u a mateřskou. Celkem 8,7 milionu klientů ročně vyplatí přes 400 miliard korun. Podobné peníze pak vybere od zaměstnava­telů a živnostník­ů na sociálním pojištění. Zaměstnává 8,5 tisíce lidí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia