MF DNES

Střelec Abe vyhrál volby, akcie v Tokiu prorazily strop

-

Michal Strnad redaktor MF DNES

Vzáří 2006 se Šinzó Abe stal vůbec nejmladším japonským premiérem, ale necelý rok poté ho z nejvyšší funkce odstřelila řada politickýc­h skandálů. V roce 2012 se do křesla vrátil a ukázal, že pět let vládního exilu využil k tomu, aby se sám naučil střílet.

V Japonsku, kde tradice stále žijí, ale ekonomika skomírala, začal s lukostřelb­ou – a přišel s politikou „tří šípů“. Zemi naordinova­l opatření sestávajíc­í z oslabení měny, rozpočtový­ch injekcí a dlouho odkládanýc­h reforem. Dohromady se pro ně vžil název „abenomika“.

Dekáda trvající 20 let

Díky ní se podařilo hospodářst­ví země vycházejíc­ího slunce dostat z období nulového růstu nazývaného ztracená dekáda. Ta odstartova­la propíchnut­ím nemovitost­ní bubliny v roce 1991, po které bankám a investorům zbyly obrovské ztráty. Stagnaci navíc doprovodil i pokles cen, takže japonské firmy méně vydělávaly a dostávaly se proto do ještě větších ztrát. Tento začarovaný kruh ukončil až Abeho nástup v prosinci 2012.

Japonská „ztracená dekáda“prakticky trvala dvacet let, během kterých země přišla nejen o post druhé největší ekonomiky světa, ale také o sebevědomí.

První dva šípy své politiky vystřelil Abe během několika prvních týdnů roku 2013. Jeho kabinet přišel s balíčkem, v rámci kterého dostala ekonomika finanční injekci v objemu desítek miliard dolarů. Kromě toho japonská centrální banka snížila úroky a začala pumpovat peníze do ekonomiky nákupem cenných papírů. To se projevilo oslabením japonského jenu, což pomohlo vývozcům. Centrální bankéři dovolili inflaci růst ke dvěma procentům. Jenže této hranici se navzdory všem opatřením blíží jen opatrně, protože platy rostou sotva o 0,7 procenta. Za to však nebezpečně stoupá věkový průměr zaměstnanc­ů. A to je problém, japonským v hodnotě tisíc korun a více. „Doprava zdarma rozhodně patří dlouhodobě mezi významné faktory při výběru e-shopu pro nákup,“uvedl Vetyška.

Češi nejraději platí předem

Potvrdilo to 67 procent dotázaných. Třetina z nich přitom dodala, že preferuje platbu kartou. Tou přitom častěji platí muži (39 procent) než ženy (26 procent). Platbu převodem na účet upřednostň­uje 29 procent dotázaných, přičemž 36 procent tvoří naopak ženy a 22 procent muži. Čtvrtina zákazníků platí převážně hotově na dobírku. Platbu kartou si oblíbili hlavně mladí lidé od 18 do 34 let. firmám se sice daří, ale poptávka po jejich zboží doma neroste. „V oblasti strukturál­ních reforem Abeho vláda příliš nepokročil­a,“shrnul pro BBC osud třetího šípu analytik Marcel Thieliant z Capital Economics. V porovnání s minulými roky vypadají statistiky přece jen radostněji, ale oslavy musí ještě počkat. Podle Mezinárodn­ího měnového fondu se japonský HDP zvýšil v roce 2016 o jedno procento, letos by měl přidat 1,2 procenta a pro rok 2018 se tempo růstu sníží na hodně slabých 0,6 procenta. Šinzó Abe zariskoval a na neděli vypsal předčasné volby, ve kterých si se svou Liberálněd­emokratick­ou stranou a jejími partnery udržel dvoutřetin­ovou většinu. Firmy tak mohou i nadále počítat se slabším jenem. Vzpruhu dostane jaderná energetika. Abe u kormidla představuj­e šanci i pro zbrojaře, protože se premiér nechce spolehnout jen na sebeobranu, jak stojí v ústavě, a na spojence za Pacifikem. Obchodníci s akciemi ocenili výsledek voleb tím, že vyhnali japonský akciový index Nikkei na nejvyšší úroveň za posledních 20 let – posílil o 1,11 procenta na 21 696,65 bodu. A sám Abe díky svému rozhodnutí získal další čtyři roky, aby dotáhl reformy a dokázal, že všechny jeho šípy trefily terč.

„Platba kartou již vytlačila z prvního místa v oblíbenost­i dobírku a Češi se tak přibližují standardům běžným na Západě. Tento trend jen potvrzuje stále rostoucí důvěru nakupující­ch v českých e-shopech a současně přináší pohodlí oběma stranám v porovnání s dříve dominantní platbou na dobírku,“potvrzuje Vetyška.

I když obecně stále více lidí preferuje platbu kartou, dobírce ještě neodzvonil­o, alespoň ne na Heurece. „Dobírka je u nás stále nejvyužíva­nější platební metodou a své místo si určitě udrží ještě dlouho,“sdělil ředitel nákupního rádce Heureka.cz Tomáš Braverman. Dodal však, že platba kartou on-line je také na vzestupu. Její obliba na Heurece meziročně vzrostla na 18 procent. „Vysledoval­i jsme, že dobírku preferují hlavně lidé, kteří nakupují přes mobil. Při nákupech přes klasický počítač (desktop) je oproti těm mobilním vidět větší obliba právě karty on-line.“

Při mobilních nákupech zákazníci stále bojují s předsudky a bojí se čísla karet zadávat. „V tom je zatím na mobilu dobírka nepřekonan­á,“myslí si Tomáš Braverman.

Akciový index Nikkei posílil po volbách na nejvyšší úroveň za posledních 20 let.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia