MF DNES

Doprava zdarma hraje prim

Při nákupu v e-shopech lidé preferují doručení do ruky, ideálně zdarma.

-

Jana Divinová redaktorka MF DNES

ýběr správné doručovací služby hraje pro Čechy stále důležitějš­í roli. Jen v posledním měsíci si nechalo zásilku z e-shopu zaslat 9 z 10 uživatelů českého internetu. Jedním z nejdůležit­ějších kritérií při výběru zásilkové služby přitom byla cena. V průzkumu, který pro KPMG Česká republika vypracoval­a nezávislá výzkumná agentura Data Collect, to potvrdili 4 z 5 respondent­ů.

„Češi jsou jednoznačn­ě přeborníci v on-line nakupování. V roce 2017 se podle dat Asociace pro elektronic­kou komerci v e-shopech protočí na 115 miliard Kč. Tomu odpovídá i vysoké číslo doručovaný­ch zásilek. Zboží si podle našich dat nechala v posledním měsíci poslat drtivá většina obyvatel, kteří zásilkové služby běžně využívají,“říká Martin Kocík, který v KPMG odpovídá za služby pro sektor dopravy a logistiky. Za poslední měsíc si alespoň jeden balíček z e-shopu nechalo poslat 32 procent respondent­ů. Dvě zásilky pak obdrželo 31 procent dotazovaný­ch.

Téměř dvě třetiny zákazníků upřednostň­ují dodání do vlastních rukou. „Doručení zboží do vlastních rukou patří logicky mezi hlavní přednosti internetov­ého nakupování,“komentuje výsledek průzkumu ředitel Asociace pro elektronic­kou komerci Jan Vetyška. Podle něj si lidé zvykli nechat si doručovat zboží domů i do práce.

Mezi Čechy je oblíbená také varianta vyzvednutí si zboží v kamenné prodejně nebo ve výdejních místech typu Uloženka a Zásilkovna. Hlavně ve velkých městech.

Vedou soukromí dopravci

Na samoobsluž­né výdejní boxy si Češi ještě nezvykli. Téměř 58 procent oslovených zákazníků je pokládá za krajní variantu. Velké oblíbenost­i se netěší ani služba „Balík na poštu“od České pošty, které se podle průzkumu rádo vyvaruje 41 procent respondent­ů.

KPMG zkoumalo také to, do jaké míry zákazníci e-shopů znají zásilkové služby. Zde na celé čáře vyhráli soukromí dopravci. Až 75 procent dotázaných si jako první vybaví službu PPL, 41 procent pak přepravce DPD. Česká pošta skončila až na třetím místě. Vybavilo si ji 36 procent lidí. Na zásilkové služby Geis a DHL si vzpomněla zhruba čtvrtina respondent­ů.

Doprava, respektive její cena, je pro českého zákazníka při nakupování klíčová. Doručovací službu si podle ní vybírá až 78 procent zákazníků. Češi už si na dopravu od určité hodnoty nákupu zdarma zkrátka zvykli. Asi 38 procent dotázaných si myslí, že při platbě nad 500 korun by měla být doprava zdarma. Dvaceti osmi procentům by stačilo mít dopravu zdarma od nákupu

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia